Czym smarować ciasto francuskie fot. Adobe Stock

Czym smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by było lśniące

Jeśli zastanawiasz się, czym posmarować ciasto francuskie zamiast jajka, by po upieczeniu pięknie lśniło: prócz żółtka i białka, sprawdzi się zimna woda z cukrem, chłodne mleko czy roztopione masło.
/ 08.12.2020 08:18
Czym smarować ciasto francuskie fot. Adobe Stock

Ciasto francuskie bez posmarowania przed pieczeniem, wygląda blado i mało apetycznie po wyjęciu z piekarnika. Warto wiedzieć, czy smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by pięknie lśniło. 

Do smarowania ciasta francuskiego sprawdzi się:

  • Jajko. Smarowanie ciasta jajkiem - roztrzepanym/rozbełtanym, zapewni wypiekowi blask. Uważaj, by nie przesadzić z ilością.
  • Żółtko jaja z odrobiną soli. Dokładnie je roztrzep, dodaj szczyptę soli - wypiek nabierze bardziej rumianego koloru.
  • Żółtko z odrobiną mleka. Zapewni ładny kolor i delikatny połysk ciastu. Możesz też wykorzystać tę metodę do smarowania ciasta drożdżowego
  • Żółtko z mlekiem i cukrem. Tą mieszanką polej ciasto francuskie. Wstaw na 30 minut do lodówki. Uzyskasz piękną glazurę. 
  • Białko jaja ze szczyptą soli. Ciasto nie nabierze brązowej barwy, ale za to będzie ładnie lśnić.
  • Białko z cukrem pudrem. Roztrzepane białko z odrobiną cukru pudru, nada się do słodkich wypieków z ciasta francuskiego. 

Czym posmarować ciasto francuskie zamiast jajka?

Smarowanie ciasta francuskiego przed pieczeniem może odbyć się przy pomocy:
  • kilku łyżek chłodnego mleka - wierzch ciasta będzie chrupiący,
  • roztopionego masła - nawilży wierzch ciasta francuskiego i będzie one jeszcze smaczniejsze,
  • zimnej wody wymieszanej z cukrem pudrem - smaruj nimi wypieki na słodko.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2010

Czytaj także: Jak piec ciasta w piekarnikuJak zrobić ciasto francuskie34 przepisy z ciasta francuskiego