Ciasto francuskie bez posmarowania przed pieczeniem, wygląda blado i mało apetycznie po wyjęciu z piekarnika. Warto wiedzieć, czy smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by pięknie lśniło.
Do smarowania ciasta francuskiego sprawdzi się:
- Jajko. Smarowanie ciasta jajkiem - roztrzepanym/rozbełtanym, zapewni wypiekowi blask. Uważaj, by nie przesadzić z ilością.
- Żółtko jaja z odrobiną soli. Dokładnie je roztrzep, dodaj szczyptę soli - wypiek nabierze bardziej rumianego koloru.
- Żółtko z odrobiną mleka. Zapewni ładny kolor i delikatny połysk ciastu. Możesz też wykorzystać tę metodę do smarowania ciasta drożdżowego.
- Żółtko z mlekiem i cukrem. Tą mieszanką polej ciasto francuskie. Wstaw na 30 minut do lodówki. Uzyskasz piękną glazurę.
- Białko jaja ze szczyptą soli. Ciasto nie nabierze brązowej barwy, ale za to będzie ładnie lśnić.
- Białko z cukrem pudrem. Roztrzepane białko z odrobiną cukru pudru, nada się do słodkich wypieków z ciasta francuskiego.
Czym posmarować ciasto francuskie zamiast jajka?
Smarowanie ciasta francuskiego przed pieczeniem może odbyć się przy pomocy:
- kilku łyżek chłodnego mleka - wierzch ciasta będzie chrupiący,
- roztopionego masła - nawilży wierzch ciasta francuskiego i będzie one jeszcze smaczniejsze,
- zimnej wody wymieszanej z cukrem pudrem - smaruj nimi wypieki na słodko.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2010
Czytaj także: Jak piec ciasta w piekarnikuJak zrobić ciasto francuskie34 przepisy z ciasta francuskiego