Chcesz wiedzieć, jak obrać paprykę, żeby nie robić tego przy pomocy noża? Wystarczy, że wykorzystasz odrobinę ciepła. Obrana papryka jest świetną bazą sosów i imprezowych przekąsek. Czasem zdarza się, że usuwanie skórki z papryki (i innych warzyw czy owoców), wspiera leczenie niektórych chorób. Jak szybko obrać paprykę?
Spis treści:
Kiedy warto obierać paprykę?
Paprykę raczej zjada się ze skórą, bo to pod nią jest masa wartości odżywczych. Jednak czasem konieczne jest zdjęcie skórki. Najczęściej robi się to podczas przygotowywania sosów lub niektórych przetworów z papryki. Obieranie papryki jest ważne także w diecie wrzodowej - warzywa i owoce powinny być poddane obróbce cieplnej, a do tego pozbawione skórki. Mogłaby ona podrażnić wrażliwe ściany chorego żołądka lub dwunastnicy.
Jak obrać paprykę na patelni?
Paprykę można obrać szybko i łatwo poprzez odpowiednie podgrzanie jej, np. na patelni:
- Umytą, całą paprykę natrzyj dobrze ze wszystkich stron oliwą.
- Następnie połóż na mocno rozgrzaną patelnię do grillowania. Obsmaż z każdej strony, aż skórka będzie prawie zwęglona. Trwa to około 15 minut.
- Przełóż paprykę do wysokiego pojemnika i szczelnie przykryj folią do żywności. Paprykę można też szczelnie zamknąć w folii do pieczenia. Zostaw do lekkiego wystudzenia.
- Po ok. 15 minutach wyjmij i usuń gniazdo nasienne, a następnie palcami zsuń całą skórkę. Wygodnie jest wykonywać tę czynność w jednorazowych rękawiczkach.
fot. Jak obrać paprykę/Adobe Stock, Alesia Berlezova
Jak obrać paprykę w piekarniku?
Jeśli zastanawiasz się, jak obrać paprykę bez patelni grillowej, z pomocą przychodzi piekarnik. Procedura jest bardzo podobna. Paprykę musisz dobrze umyć i natrzeć oliwą z oliwek, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepiej zrobić to w naczyniu żaroodpornym albo niewielkich kokilkach - wówczas paprykę możesz postawić i oprzeć delikatnie o ścianki. Tak przygotowaną paprykę piecz ok. 25 minut, a następnie wystudź i zsuń delikatnie skórkę. Następnie przekrój, usuń gniazdo nasienne i wykorzystaj paprykę tak, jak chcesz.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2010.
Czytaj także:
Dojrzewanie papryki w domu
Papryka marynowana z miodem
Dżem z papryki