Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło? Ciasta biszkoptowe i im podobne, ciasta drożdżowe, a nawet chleb można sprawdzić w bardzo łatwy sposób! Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej wykałaczki, zapałki lub patyczka do szaszłyków.
Kiedy ciasto jest gotowe, a kiedy jeszcze surowe?
Jeśli wykałaczka wbita w środek ciasta, w jego najwyższą część, jest po wyjęciu sucha – to znaczy, że ciasto się upiekło. Jeśli natomiast jest oblepiona wilgotnym ciastem – znaczy, że środek jest jeszcze surowy.
Aby zrobić taką próbę, nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Wystarczy, że delikatnie uchylisz drzwiczki i ostrożnie sprawdzisz ciasto. Najlepiej sprawdzą się długie patyczki (np. do szaszłyków) – nie trzeba będzie wkładać ręki do piekarnika zbyt głęboko.
fot. Metoda patyczka/Adobe Stock, vladdeep
Jeśli patyczek nadal jest mokry i oblepiony ciastem, wystarczy dać plackowi jeszcze kilka, a czasem kilkanaście minut w piekarniku.
Jeżeli ciasto zbyt mocno spiekło od góry, przykryj je folią aluminiową lub włącz grzanie tylko od dołu (analogicznie, jeśli zbyt mocno spiekło się od dołu, włącz grzanie tylko od góry).
Ta metoda doskonale sprawdza się przy ciastach drożdżowych, biszkoptowych, ucieranych na oleju czy brownie. Niestety, może być trudno ją wykorzystać w przypadku serników czy ciast z dużą ilością owoców, ponieważ są zazwyczaj mocno wilgotne nawet po upieczeniu.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.09.2010 r.
Więcej porad kulinarnych: