Jajka najczęściej przechowuje się w lodówce, co znacząco wydłuża ich domowy żywot. Jeśli więc planujesz je przetrzymywać dłużej niż 2 tygodnie, dobrze jest umościć w lodówce wygodne gniazdko naszym jajkom.
W kuchennych szafkach
Jeśli ty i twoja rodzina zjadacie tygodniowo bardzo dużo jajek, wystarczy przechowywać je w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu np. szafce blisko okna.
Czy jajka można zamrażać?
Jeśli jednak jesteś zwolennikiem szkoły zalecającej przechowywanie jajek w lodówce, wówczas pamiętaj, że istnieje jeszcze trwalsza metoda przechowywania tych produktów - zamrażarka.
Możesz oddzielić żółtka od białek i zamrażać w oddzielnych opakowaniach. Pamiętaj jednak, by nie za dużo naraz - w zależności od ilości domowników, po 3-5 sztuk na opakowanie. Najlepiej nadają się do tego małe plastikowe lub szklane pojemniczki lub słoiczki.
fot. Adobe Stock
Czy jajka trzeba trzymać w lodówce?
Zwróć uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry - dłużej zachowają świeżość. Możesz wstawić je w papierowej wytłoczce, w której są sprzedawane lub kupić plastikową lub porcelanową.
Nie trzymaj czosnku czy cebuli obok jajek - mogą przeniknąć zapachem tych warzyw. Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcesz przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu.
Przechowywanie jajek w piwnicy
Jeśli masz w domu bardzo dużo jaj np. z okazji świąt wielkanocnych, przechowuj je w piwnicy - temperatura między +8 a +12 stopni Celsjusza jest dla nich idealna. Pamiętaj, że w lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2010 r.
Więcej porad i trików: