Jak przechowywać jajka, by zachować ich świeżość na dłużej?

Jak przechowywać jajka fot. Adobe Stock
Przechowywanie jajek w lodówce to dobra opcja, szczególnie jeśli planujesz wykorzystać je dopiero po upływie 14 dni. Jeśli w twoim domu zjada się dużo jajek wystarczy, że będziesz trzymać je w kuchennej szafce.
/ 10.02.2021 12:32
Jak przechowywać jajka fot. Adobe Stock

Jajka najczęściej przechowuje się w lodówce, co znacząco wydłuża ich domowy żywot. Jeśli więc planujesz je przetrzymywać dłużej niż 2 tygodnie, dobrze jest umościć w lodówce wygodne gniazdko naszym jajkom.

W kuchennych szafkach

Jeśli ty i twoja rodzina zjadacie tygodniowo bardzo dużo jajek, wystarczy przechowywać je w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu np. szafce blisko okna. 

Czy jajka można zamrażać?

Jeśli jednak jesteś zwolennikiem szkoły zalecającej przechowywanie jajek w lodówce, wówczas pamiętaj, że istnieje jeszcze trwalsza metoda przechowywania tych produktów - zamrażarka.

Możesz oddzielić żółtka od białek i zamrażać w oddzielnych opakowaniach. Pamiętaj jednak, by nie za dużo naraz - w zależności od ilości domowników, po 3-5 sztuk na opakowanie. Najlepiej nadają się do tego małe plastikowe lub szklane pojemniczki lub słoiczki.

czy jajka można mrozić
fot. Adobe Stock

Czy jajka trzeba trzymać w lodówce?

Zwróć uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry - dłużej zachowają świeżość. Możesz wstawić je w papierowej wytłoczce, w której są sprzedawane lub kupić plastikową lub porcelanową. 

Nie trzymaj czosnku czy cebuli obok jajek - mogą przeniknąć zapachem tych warzyw. Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcesz przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu.

Przechowywanie jajek w piwnicy

Jeśli masz w domu bardzo dużo jaj np. z okazji świąt wielkanocnych, przechowuj je w piwnicy - temperatura między +8 a +12 stopni Celsjusza jest dla nich idealna. Pamiętaj, że w lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2010 r.

Więcej porad i trików:

Jak przechowywać jabłka, aby były soczyste i twarde?
Jak przechowywać jabłka, aby były soczyste i twarde?
Czy wiesz, jak przechowywać jabłka w warunkach domowych? Możesz je trzymać w lodówce, piwnicy albo ciemnym pomieszczeniu, w którym ustawisz wiaderko z wodą.
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
By pieczarki nie ciemniały przechowuj je w lodówce, staraj się ich niepotrzebnie nie dotykać. Pieczarki są nietrwałe i szybko się psują, dlatego unikaj foliowych opakowań.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.
Jak przechowywać mięso i sery, aby przedłużyć ich trwałość?
Jak przechowywać mięso i sery, aby przedłużyć ich trwałość?
Czy mięso powinniśmy przechowywać w folii czy pergaminie? Czy przechowywanie sera obok mięsa lub wędliny to dobry pomysł?
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Zapoznaj się z naszym poradnikiem!

Redakcja poleca

REKLAMA