Jak upiec karkówkę - w folii aluminiowej i bez

Jak upiec karkówkę fot. Adobe Stock
Aby upiec karkówkę, mięso natrzyj solą, zmiażdżonym czosnkiem i np. ziołami prowansalskimi lub kminkiem. Następnie szczelnie owiń karkówkę folią aluminiową i włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Ile piec karkówkę? 1 kg mięsa potrzebuje ok. 1 godziny pieczenia.
/ 15.12.2020 11:13
Jak upiec karkówkę fot. Adobe Stock

Pieczenie karkówki – w sosie lub w przyprawach – skutkuje pysznym, aromatycznym mięsem na obiad. Karkówka może być wyjątkowo wdzięcznym przykładem prostych, domowych wędlin.

Jak upiec karkówkę (ile czasu), by była miękka i soczysta? Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa – można przyjąć, że 1 kilogram mięsa piecze się przez 1 godzinę. W przypadku wyższej temperatury (powyżej 200°C) karkówkę w kawałkach piecze się maksymalnie 15 minut, w całości – ok. 30 minut.

W 160-170°C, karkówkę w plastrach piecze się ok. 45-50 minut, w całości – ok. 1,5 godziny. Bardzo wygodnym sposobem jest używanie termometru do pieczonych mięs – gdy karkówka osiągnie wewnątrz temperaturę 160°C to oznacza, że jest gotowa.

Karkówka pieczona w folii aluminiowej

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • sól,
  • główka czosnku,
  • ew. sos worcestreshire (angielski sos).

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotowanie karkówki do pieczenia w folii aluminiowej jest bardzo proste: mięso oprósz solą, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i opcjonalnie - sosem worcestershire.
  3. Karkówkę na końcu obsyp kminkiem z każdej strony, następnie owiń mięso folią aluminiową i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 1 godzinę. 

Uwaga: po wyjęciu mięsa z piekarnika, nie odwijaj go od razu z folii – odczekaj ok. 5-7 minut, aby soki z powrotem wróciły między włókna. Folia też będzie trzymać temperaturę, podczas gdy ty będziesz nakładać na talerze lub półmiski ziemniaki i surówkę do obiadu.

Jeśli planujesz podawać karkówkę na zimno – pozostaw ją w folii aluminiowej aż do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy zawarte w niej soki i tłuszcze zestalą się pod wpływem chłodu, karkówka będzie się bardzo wygodnie kroiła. Używaj ostrego noża bez ząbków.

Pieczenie karkówki bez folii

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki,
  • łyżka roztopionego masła,
  • łyżka roztopionego miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • pieprz,
  • sól.
Sposób przygotowania:
  1. Marynatę do karkówki przygotuj w naczyniu żaroodpornym: wlej masło, miód, białe wino, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i sok z 1/2 owocu i grubo pokrojony czosnek.
  2. Składniki na marynatę wymieszaj. Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 1,5-centymetrowe plastry. Zamocz karkówkę w marynacie i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  3. Mięso na pieczoną karkówkę wyjmij na 1 godzinę przed pieczeniem.
  4. Nastaw piekarnik na 170°C i piecz karkówkę ok. 1,5-2 godziny od czasu do czasu polewając sosem. 

Artykuł pierwotnie opublikowany 07.09.2010 na zlecenie Edipresse.

Czytaj także: Pyszna i aromatyczna karkówka na 3 sposobyJak zrobić karkówkę w piwie?Jak zrobić karkówkę z grilla

Redakcja poleca

REKLAMA