Melszpejz – zapomniany przysmak z kresów
Melszpejz – zapomniany przysmak z kresów16 lat temu
Melszpejz – rodzaj deseru spotykany w kuchni kresów północnych i litewskiej oraz niemieckiej. Popularny jeszcze przed wojną obecnie występuje głównie w krzyżówkach. A szkoda. Czytaj więcej
KASZI – czyli SUSHI po polsku
KASZI – czyli SUSHI po polsku16 lat temu
Polska kuchnia to nie tylko tradycja, ale też współczesność. Kaszi to nasza rodzima, bardzo udana odpowiedź na wzrastającą popularność japońskiego sushi. Czy zdobędzie podobną popularność? Czytaj więcej
Kartacze
Kartacze16 lat temu
Danie to cieszy się nieustającym zainteresowaniem wszystkich odwiedzających Suwalszczyznę i Podlasie. Obecnie często podaje się je turystom jako lokalną atrakcję kulinarną. Czytaj więcej
Kasza gryczana
Kasza gryczana16 lat temu
Kasza gryczana największe zastosowanie miała na Lubelszczyźnie i kresach wschodnich – po polsku zwana tatarką, na Rusi hreczką, na Litwie greczycha – na ziemi lubartowskiej, gdzie położony jest Nowodwór, zwana gryką lub hreczką. Najbardziej znaną potrawą regionalną z kaszy gryczanej jest pieróg biłgorajski i słodkie pierogi nowodworskie. Natomiast na Śląsku utrzymała się tradycja jedzenia gołąbków z ziemniakami i kaszą gryczaną. Z Pomorza pochodzą pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podawane ze śmietaną lub skwarkami. Czytaj więcej
Metoda na wyborną kaszę gryczaną
Metoda na wyborną kaszę gryczaną16 lat temu
Nie ma gorszej rzeczy niż mdła, rozgotowana, klejąca się kasza gryczana. Nie ma rzeczy lepszej niż uprażona i zrobiona na sypko kasza z bogactwem przypraw. Spróbujcie a nie pożałujecie. Czytaj więcej
Wino - savoir vivre
Wino - savoir vivre16 lat temu
Kłopot z winami polega na ich ogromnej różnorodności. Nie sposób znać wszystkich smaków nie będąc rodowitym Francuzem. Podajemy tu proste wskazówki jak sobie radzić z degustacją, oraz doborem win do posiłków oraz serów. Oto winny savoir vivre. Czytaj więcej
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa16 lat temu
Zgodnie z nazwą należy do gatunku traw. Ma smak i aromat zbliżony do cytryny ale subtelniejszy, ale nie jest kwaśna, chyba, że pochodzi z kwaskowej marynaty. Czytaj więcej
Imbir
Imbir16 lat temu
W Chinach imbir dodaje się do wielu potraw, zazwyczaj w towarzystwie czosnku, cebuli i chili lub syczuańskiego pieprzu. Czytaj więcej
Wino ryżowe
Wino ryżowe16 lat temu
Wino ryżowe w chińskiej kuchni jest nie tylko popularnym napojem, ale też stanowi powszechnie używaną przyprawę. W Polsce praktycznie niedostępne, zastępuje się go wytrawnym sherry. Czytaj więcej
Burzliwa historia piwa w Chinach
Burzliwa historia piwa w Chinach16 lat temu
Mimo iż piwo było warzone w Chinach już 7 tysięcy lat pne. zanikło na rzecz win i alkoholi destylowanych. Dopiero w dwudziestym wieku powstały w Chinach browary założone przez Europejczyków, a picie piwa zyskało na popularności dopiero w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA