Gołąbek czarniawy Russula nigricans
Gołąbek czarniawy Russula nigricans15 lat temu
Jadalny grzyb, rosnący w grupach, pospolity, jednak w Polsce właściwie się go nie zbiera. Może z powodu mało atrakcyjnej barwy kapelusza. Spotyka się go od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych. Czytaj więcej
Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)Leccinum versipelle, Leccinum rufescens, Leccinum testaceoscabrum
Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)Leccinum versipelle, Leccinum rufescens, Leccinum testaceoscabrum15 lat temu
Grzyb jadalny, pospolity, bardzo lubiany i smaczny. Występuje latem i jesienią, jest związany mikoryzą z brzozami, spotyka się go w lasach mieszanych. W Polsce dopuszczony do obrotu handlowego. Czytaj więcej
Muchomor jadowity Amanita virosa
Muchomor jadowity Amanita virosa15 lat temu
Śmiertelnie trujący! Występuje rzadko, w sezonie letnim i jesiennym, na piaszczystych, ubogich glebach. Najczęściej w lasach iglastych. Czytaj więcej
Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć grzyby?15 lat temu
Grzyby psują się bardzo szybko, a zjedzenie nadpsutych grzybów może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaraz po grzybobraniu trzeba zdecydować które grzyby przeznaczamy do zjedzenia, a które będziemy suszyć. Czytaj więcej
Purchawka chropowata Lycoperdon perlatum
Purchawka chropowata Lycoperdon perlatum15 lat temu
Pospolicie występuje w lasach iglastych i liściastych. Jadalne są młode osobniki, o białym wnętrzu. Jest aromatyczna i ma grzybowy, intensywny smak. Czytaj więcej
Koźlarz babka (kozak, koźlak, stojak) Leccinum scartum
Koźlarz babka (kozak, koźlak, stojak) Leccinum scartum15 lat temu
Popularny grzyb jadalny, występujący w laskach brzozowych. Tworzy mikoryzę z brzozą brodawkowatą i brzozą omszoną. Rośnie pojedynczo lub w grupach. Czytaj więcej
Pieprznik jadalny
Pieprznik jadalny15 lat temu
Potocznie zwany kurką, lisiczką lub liszką. Łacińska nazwa: Cantharellus cibarius. Popularny i bardzo smaczny. Czytaj więcej
Zatrucia grzybami
Zatrucia grzybami15 lat temu
Najbardziej niebezpieczne są muchomory. Zawierają falloidynę i amanitynę – substancje bardzo groźne dla człowieka. Nie można się ich pozbyć przez gotowanie. Czytaj więcej
Borowik szlachetny – Boletus edulis Bull
Borowik szlachetny – Boletus edulis Bull15 lat temu
Najszlachetniejszy z grzybów, dzięki silnemu trwałemu aromatowi ceniony przez kucharzy i smakoszy. Czytaj więcej
Sposób na białą kiełbasę
Sposób na białą kiełbasę16 lat temu
Niewiele osób robi w ten sposób białą kiełbasę, ale kto raz takiej spróbuje nie będzie już nigdy chciał jeść takiej „z wody”. Warto się pomęczyć - oto sposób na białą kiełbasę. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA