Jadalny grzyb, rosnący w grupach, pospolity, jednak w Polsce właściwie się go nie zbiera. Może z powodu mało atrakcyjnej barwy kapelusza. Spotyka się go od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych.
Czytaj więcej
Grzyb jadalny, pospolity, bardzo lubiany i smaczny. Występuje latem i jesienią, jest związany mikoryzą z brzozami, spotyka się go w lasach mieszanych. W Polsce dopuszczony do obrotu handlowego.
Czytaj więcej
Grzyby psują się bardzo szybko, a zjedzenie nadpsutych grzybów może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaraz po grzybobraniu trzeba zdecydować które grzyby przeznaczamy do zjedzenia, a które będziemy suszyć.
Czytaj więcej
Pospolicie występuje w lasach iglastych i liściastych. Jadalne są młode osobniki, o białym wnętrzu. Jest aromatyczna i ma grzybowy, intensywny smak.
Czytaj więcej
Popularny grzyb jadalny, występujący w laskach brzozowych. Tworzy mikoryzę z brzozą brodawkowatą i brzozą omszoną. Rośnie pojedynczo lub w grupach.
Czytaj więcej
Najbardziej niebezpieczne są muchomory. Zawierają falloidynę i amanitynę – substancje bardzo groźne dla człowieka. Nie można się ich pozbyć przez gotowanie.
Czytaj więcej
Niewiele osób robi w ten sposób białą kiełbasę, ale kto raz takiej spróbuje nie będzie już nigdy chciał jeść takiej „z wody”. Warto się pomęczyć - oto sposób na białą kiełbasę.
Czytaj więcej