Borowik szlachetny – Boletus edulis Bull
Borowik szlachetny – Boletus edulis Bull16 lat temu
Najszlachetniejszy z grzybów, dzięki silnemu trwałemu aromatowi ceniony przez kucharzy i smakoszy. Czytaj więcej
Sposób na białą kiełbasę
Sposób na białą kiełbasę16 lat temu
Niewiele osób robi w ten sposób białą kiełbasę, ale kto raz takiej spróbuje nie będzie już nigdy chciał jeść takiej „z wody”. Warto się pomęczyć - oto sposób na białą kiełbasę. Czytaj więcej
Dam ci sera na pierogi czyli rodzaje farszów
Dam ci sera na pierogi czyli rodzaje farszów16 lat temu
Podaję tu przegląd rozmaitych farszów pierogowych, zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych. Czytaj więcej
Kochane pierogi
Kochane pierogi16 lat temu
Pierogi to danie, które w polskiej kuchni cieszy się ogromną popularnością. Znajdują się w karcie dań niemal każdej polskiej restauracji, nie tylko z kuchnią regionalną. Czytaj więcej
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi16 lat temu
Najpopularniejsze ciasto na pierogi robi się z mąki pszennej i jajka, z dodatkiem odrobiny wody. Można też robić ciasto z mąki gryczanej, czy kukurydzianej, czy po litewsku z dodatkiem cebuli. Do pieczonych pierogów najlepiej nadaje się gotowe ciasto francuskie lub kruche. Czytaj więcej
Majeranek – Herba majoranae
Majeranek – Herba majoranae16 lat temu
Majeranek nieodłącznie kojarzy się ze smakiem tradycyjnych polskich mięs, kiełbas, tłustych zup oraz dań z grochu i fasoli. Nic dziwnego – ułatwia trawienie. Czytaj więcej
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku
Coś na ruszt – czyli grillowanie po polsku16 lat temu
Choć zwyczaj biesiady przy grillu pojawił się w Polsce w późnych latach 90., to dość szybko i sprawnie zaadaptowano go do polskich realiów. Obecnie można już mówić o grillowej tradycji, która rokrocznie gromadzi przy symbolicznej „kiełbasce” miliony Polaków. Czytaj więcej
Kefir - radość orzeźwienia
Kefir - radość orzeźwienia16 lat temu
Kefir to jeden z najstarszych fermentowanych produktów mlecznych, pochodzący z gór Kaukazu. W polskiej kuchni był używany powszechniej niż jogurt. Obecnie jego spożycie w naszym kraju spada na rzecz łagodniejszego w smaku jogurtu, pija się go w połowie gospodarstw domowych (wg badań Pentora). Czytaj więcej
Kuchnia PRL-u
Kuchnia PRL-u16 lat temu
Polskie tradycje kulinarne są bardzo bogate i różnorodne, bądź co bądź Rzeczpospolita była krajem wielu narodów, jednak w czasach PRL-u gusta nam się spłaszczyły, ujednoliciły i zubożały. Wszyscy kochamy schabowego i pomidorową, ale rzadko zdajemy sobie sprawę skąd to się wzięło. Czytaj więcej
Mięsa z owocami
Mięsa z owocami16 lat temu
To nie jest tylko orientalny wynalazek, w staropolskiej kuchni także jadało się mięsa z owocami: z dodatkiem powideł śliwkowych, jabłek, gruszek, wiśni, porzeczek, rodzynek, daktyli i kasztanów. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA