POLECAMY

Orzechy włoskie - dla serca i mózgu

Starożytni nazwali je jedzeniem dla mózgu i mieli rację. Mają także bardzo korzystny wpływ na serce i... urodę.
Orzechy włoskie - dla serca i mózgu fot. Fotolia
Nawet jeśli walczysz z nadwagą, staraj się jeść codziennie 8–10 sztuk orzechów włoskich. Np. jako przegryzkę w pracy, na drugie śniadanie. Wprawdzie są kaloryczne (100 g czyli 25 sztuk zawiera ok. 645 kcal), ale od 8 orzechów nie przytyjesz, a korzyści zdrowotne będą nie do przecenienia.


Orzechy włoskie - dlaczego warto jeść?

  • Orzechy włoskie zawierają dużo fosforu i magnezu, dlatego świetnie działają na nasze komórki nerwowe. Spowalniają starzenie się mózgu, regenerują, poprawiają pamięć i przeciwdziałają depresji.
  • Są źródłem cennych kwasów tłuszczowych,  jedno i wielonienasyconych, w tym omega 3. Dzięki temu obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą dobry cholesterol HDL. To sprawia, że chronią przed chorobami serca.
  • Zawarty w nich magnez wzmacnia system nerwowy i zapobiega irytacji.
  • Obfitują w witaminę E i cynk. Dzięki tym składnikom korzystnie działają na skórę i paznokcie.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)