Kawa z kardamonem jest naprawdę smaczna, choć czasami doprawia się ją dodatkowymi przyprawami, jak np. w przypadku kawy egipskiej czy kawy wg 5 przemian. Połączenie kawy z kardamonem może mieć też wymierne korzyści, bowiem i kawa, i kardamon mogą wspomagać zdrowie. Mogą, ale nie muszą – wszystko zależy od tego, jak tę kawę zaparzysz.
Spis treści:
Kawa z kardamonem – właściwości
Kawa z mielonym kardamonem cieszy się dużym uznaniem ze względu na oryginalny smak, ale to nie jedyna jej zaleta, bowiem niesie ze sobą pewne korzyści zdrowotne dzięki składnikom w niej zawartym:
- Kawa z kardamonem może poprawiać koncentrację, nastrój oraz wydajność psychofizyczną, dzięki kofeinie. Ten składnik potrafi także poprawić zdolność koncentracji i redukować uczucie zmęczenia.
- Znajdujące się zarówno w kawie jak i w kardamonie antyoksydanty mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów, chorób serca oraz innych schorzeń przewlekłych.
- Dzięki kardamonowi kawa wspomaga trawienie i może okazać się skuteczna w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak wzdęcia, niestrawność, zaparcia.
- Kawa z kardamonem ma właściwości odświeżające oddech, które wynikają z obecności kardamonu, który ma działanie antybakteryjne.
- Niektóre badania również sugerują, że spożywanie kardamonu może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne u osób cierpiących na cukrzycę lub zagrożonych ryzykiem jej wystąpienia.
Pamiętaj, że kawa z kardamonem przygotowana na sposób egipski lub turecki (czyli z fusami) może zawierać więcej kofeiny niż kawa parzona w ekspresie przelewowym czy ciśnieniowym. Jeśli masz nadciśnienie, może na ciebie niekorzystnie wpłynąć dodatkowo podnosząc wartość ciśnienia krwi.
Taka kawa jest też relatywnie bogata w kafestol, czyli substancję, która znana jest z podnoszenia poziomu złego cholesterolu. Może więc niekorzystnie wpływać na układ krążenia, a zwłaszcza na stan naczyń krwionośnych. Efekt taki może przynieść regularne picie kawy parzonej lub gotowanej. Jedna wypita raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić.
Kawa z kardamonem na odchudzanie?
Jeśli poza dietą, aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością snu, zastosujesz także kawę z kardamonem, być może przyczyni się ona do skuteczniejszej utraty nadwagi. Kardamon bowiem wykazuje działanie wspomagające spalanie tłuszczu. Jednak samo picie takiej kawy nie sprawi, że masa ciała zmaleje.
W dodatku badanie, które wykazało, że kardamon pomaga zwiększyć wydatek energetyczny i zmniejszyć zawartość tłuszczu w ciele, było prowadzone na myszach, a nie na ludziach. Dlatego nie wiemy, czy tak samo zadziała i u nas. Można jednak podejrzewać, że może tak być. Naukowcy wyliczyli nawet, ile ziarnek kardamonu trzeba by dziennie spożywać, aby mieć szansę uzyskać taki efekt – 8-10. Badanie przeprowadził w 2023 dr Luis Cisneros-Zevallos ze współpracownikami z Department of Horticultural Sciences na Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences oraz naukowcami z Institute for Advancing Health Through Agriculture.
Na sam kardamon w kawie nie ma co jakoś specjalnie liczyć, ale jak najbardziej można się takim napojem wspomagać w czasie diety odchudzającej. Byle tej kawy nie przyprawić zanadto cukrem...
Kawa z kardamonem i cynamonem
Warto do kawy z kardamonem dodać także cynamon, który poszerzy zakres pozytywnych skutków spożywania tego napoju o właściwości cynamonu – przeciwzapalne i przeciwutleniające. Należy jednak pamiętać, że ze wszystkim trzeba zachowywać umiar i nie inaczej jest w tym przypadku. Picie zbyt dużej ilości kawy, samej czy też z dodatkami, może prowadzić do problemów ze snem, niepokoju oraz podrażnienia żołądka. Zwłaszcza u osób nadwrażliwych na kofeinę czy przyprawy.
Odczuwane korzyści z picia kawy z kardamonem lub z kardamonem i cynamonem mogą być różne, w zależności od tego, jak organizm na nie zareaguje. Musisz pamiętać, że nie jesteśmy tacy sami i to, co zadziała na jedną osobę, niekoniecznie musi tak samo wpłynąć na ciebie.
Egipska kawa z kardamonem
Kawa z kardamonem, choć swoje korzenie ma w krajach azjatyckich, jest napojem bardzo popularnym w Egipcie. Proces jego przygotowania może nieco różnić się w zależności od preferencji i regionu, ale z reguły polega na gotowaniu kawy arabiki z wodą i mielonym kardamonem w specjalnym naczyniu, zwanym „dallah” lub „ibrik”. Później taka mikstura jest cedzona i serwowana na słodko, przeważnie z dodatkiem cukru lub słodkiego syropu.
Bardzo często egipska kawa z kardamonem zawiera dodatkowe przyprawy:
- goździki,
- gałkę muszkatołową,
- mastyks.
Zmieloną kawę miesza się ze sproszkowanymi przyprawami, w tym z kardamonem, i pozostawia zamkniętą na kilka dni. Później zagotowuje się porcję wody z cukrem i na nią sypie mieszankę kawy z przyprawami. Całość gotuje się kilka minut i potem nalewa do niewielkich naczyń i serwuje z czymś słodkim.
fot. Egipska kawa z kardamonem/ Adobe Stock, sablinstanislav
Przepisy na kawę z kardamonem
Poniżej 3 sposoby przygotowania kawy mielonej z kardamonem. Oczywiście można zrobić też kawę rozpuszczalną i dodać do niej kardamon, a nawet na bazie naparu kawy z kardamonem przygotować kawę mrożoną. My skupiamy się na tradycyjnej, czarnej kawie.
Parzona kawa z kardamonem
Składniki:
- łyżeczka mielonej kawy arabiki,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 120 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę.
- Wsyp do filiżanki mieloną kawę oraz zmielone ziarna kardamonu i zalej je wrzątkiem.
- Pozostaw do zaparzenia na 3-5 minut, najlepiej pod przykryciem.
- Delikatnie zamieszaj i odstaw na chwilę, aby osad opadł na dno lub odcedź osad od napoju. Gotowe!
fot. Parzona kawa z kardamonem/ Adobe Stock, wachiwit
Gotowana kawa z kardamonem
Składniki:
- 1,5 łyżeczki mielonej kawy,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę.
- Wsyp do wrzątku mieloną kawę oraz zmielony kardamon.
- Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
- Przelej napój do kubka lub filiżanki.
- Odstaw na chwilę, aby osad opadł na dno lub odcedź osad.
fot. Gotowana kawa z kardamonem/ Adobe Stock, markovael
Kawa z kardamonem i cynamonem z ekspresu
Składniki:
- 1-2 łyżeczki mielonej kawy arabiki,
- szczypta mielonego kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Wsyp mieloną kawę oraz kardamon do koszyka ekspresu i napełnij pojemnik wodą.
- Zaparz zgodnie z instrukcjami ekspresu.
- Jeśli chcesz, dodaj mleko, śmietankę i odrobinę cukru. Gotowe!
fot. Kawa z kardamonem z ekspresu/ Adobe Stock, sanirimpan
Źródła:
1. Amani S Awaad, G A Soliman, Mounerah R Al-Outhman, Ibtehaj F Al-Shdoukhi, Rawan S Al-Nafisah, Jawaher Al-Shamery, Ramlah Al-Samkhan, Mariam Baqer, Nabila A Al-Jaber „The effect of four coffee types on normotensive rats and normal/hypertensive human volunteers”, Phytother Res. 2011 Jun;25(6):803-8. doi: 10.1002/ptr.3333. Epub 2010 Nov 17.
2. B Halvorsen 1, T Ranheim, M S Nenseter, A C Huggett, C A Drevon „Effect of a coffee lipid (cafestol) on cholesterol metabolism in human skin fibroblasts”, J Lipid Res. 1998 Apr;39(4):901-12. PMID: 9555953
Czytaj także:
Jak przygotować i jak działa kawa kuloodporna?
Kawa z cytryną na odchudzanie i nie tylko
Kawa z mniszka lekarskiego – właściwości, jak parzyć