Wysokobiałkowe śniadanie to podstawa odchudzania i dobrej formy. Sprawdź, jak przygotować śniadania wysokoproteinowe

Wysokobiałkowe śniadanie fot. Adobe Stock, baranq
Wysokobiałkowe śniadanie powinno dostarczać nawet 30% kalorii z białka. Dzięki temu skuteczniej zaspokoi głód i odżywi mięśnie, co przyczynić się może do utraty masy ciała, jeśli kaloryczność diety uda się utrzymać w ryzach. Duża zawartość protein sprawia, że posiłek powoli podnosi poziom cukru we krwi, co daje na dłużej uczucie sytości i solidną dawkę energii.
Ewa Cwil / 08.04.2024 05:28
Wysokobiałkowe śniadanie fot. Adobe Stock, baranq

Postaw na wysokobiałkowe śniadania, jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. Wystarczy sięgnąć po produkty obfitujące w białko pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Jeśli uzupełnisz je dawką węglowodanów z warzyw czy owoców i produktów zbożowych i dodasz odrobinę zdrowych tłuszczów, uzyskasz pełnowartościowe, smaczne i sycące śniadanie. Do obiadu nie będziesz głodna!

Spis treści:

  1. Wysokobiałkowe śniadanie – zalety
  2. Pomysły na śniadanie wysokobiałkowe
  3. Proste śniadanie wysokobiałkowe
  4. Wysokobiałkowe śniadanie na redukcji
  5. Szybkie śniadanie wysokobiałkowe
  6. Wysokobiałkowe śniadanie z twarogiem
  7. Wysokobiałkowe śniadanie na słodko

Wysokobiałkowe śniadanie – zalety

Wysokobiałkowe śniadanie odżywia organizm, w tym mięśnie, ale też syci na dłużej. Pod wpływem fenyloalaniny (to jeden z aminokwasów tworzących białka) rośnie poziom hormonu jelitowego YY, który „przekonuje” mózg o tym, że jesteś najedzona. W dodatku po wysokobiałkowym śniadaniu wolniej rośnie poziom cukru we krwi i wolniej opada. To oznacza, że mniejsze jest ryzyko, że między śniadaniem a obiadem najdzie cię ochota na sięgnięcie po niekoniecznie zdrową przekąskę.

Dzięki temu rośnie szansa na zdrowsze odżywianie, ale też na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wysokobiałkowe śniadania mogą też pomóc w skuteczniejszym odchudzaniu, właśnie poprzez wywoływanie trwającego dłużej uczucia sytości i zmniejszenie pojadania.

Wysokobiałkowe śniadania są szczególnie ważne w przypadku osób, które regularnie trenują. Zwłaszcza w przypadku ćwiczeń siłowych ważne jest, aby organizm otrzymywał odpowiednią ilość białka, które będzie mógł wykorzystać do regeneracji mięśni.

Ile białka w wysokobiałkowym śniadaniu?

Z badań naukowych wynika, że zwiększenie ilości białka w śniadaniu do 12-35 g lub do 30% kaloryczności posiłku może przynosić wymierne korzyści w postaci zmniejszenia apetytu i masy ciała.

Pomysły na śniadanie wysokobiałkowe

Najłatwiej zrobić wysokobiałkowe śniadanie z jajek. Ale to nie jedyna opcja. Śniadanie wysokobiałkowe powinno zawierać produkty bogate w białko, które najlepiej uzupełnić rozsądną dawką zdrowego tłuszczu oraz najzdrowszych węglowodanów. Do produktów bogatych w białko zaliczają się:

  • pieczona pierś kurczaka – 25 g białka w 100 g,
  • masło orzechowe – 25 g białka w 100 g,
  • schab środkowy – 22 g białka w 100 g,
  • ryby – łosoś 22 g białka w 100 g, śledź 19 g białka w 100 g, tuńczyk 27 g białka w 100 g,
  • migdały – 21 g białka w 100 g,
  • tempeh – 19 g białka w 100 g,
  • szynka z indyka – 18 g białka w 100 g,
  • nasiona chia – 17 g białka w 100 g,
  • orzechy włoskie – 15 g białka w 100 g,
  • jaja – 13 g białka w 100 g,
  • twaróg – 11 g białka w 100 g,
  • ser ricotta – 11 g białka w 100 g,
  • twarde tofu – 9 g białka w 100 g,
  • czerwona fasola – 7 g białka w 100 g,
  • jogurt grecki – 3-9 g białka w 100 g.

Z tych produktów oraz dodatku warzyw, owoców i produktów zbożowych można przygotować różnorodne wysokobiałkowe śniadania.

Jeszcze inną możliwością jest dodawanie np. do omletów czy koktajli porcji izolatu białka w proszku. To skoncentrowane, łatwo przyswajalne białko, które pomaga przygotować posiłek o odpowiednio wysokiej zawartości protein.

Proste śniadanie wysokobiałkowe (38 g białka, 621 kcal)

Składniki:

  • garść liści sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 2 plastry pieczonego schabu na zimno (110 g),
  • 80 g ricotty,
  • 2 kromki chleba razowego żytniego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę poszarp na mniejsze kawałki, pomidora pokrój w półplastry, a schab i ricottę w kosteczkę.
  2. Włóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Zjedz sałatkę z kromkami chleba posmarowanego cienko masłem.

Proste śniadanie wysokobiałkowefot. Proste śniadanie wysokobiałkowe/ Adobe Stock, FomaA

Wysokobiałkowe śniadanie na redukcji (26 g białka, 455 kcal)

Składniki:

  • 3 jaja,
  • łyżeczka szczypiorku,
  • 2 pomidory,
  • garść liści rukoli lub szpinaku,
  • łyżeczka oliwy,
  • 2 kromki chleba żytniego,
  • sól pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jaja wybij na patelnię nasmarowaną oliwą. Dodaj szczypior i mieszaj aż jajecznica zetnie się tak, jak lubisz.
  2. Pomidory pokrój, dodaj liście rukoli lub szpinaku, skrop oliwą.
  3. Zjedz jajecznicę z kromkami chleba i sałatką (możesz ją na nie nałożyć).

Wysokobiałkowe śniadanie na redukcjifot. Wysokobiałkowe śniadanie na redukcji/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Szybkie śniadanie wysokobiałkowe (23 g białka, 490 kcal)

Składniki:

  • szklanka mleka 2% (lub „mleka” roślinnego),
  • ½ szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 banan,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka kakao,
  • łyżka nasion chia.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do kielicha blendera.
  2. Obierz banana, pokrój go na kawałki i wrzuć do mleka.
  3. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj.

Szybkie śniadanie wysokobiałkowefot. Szybkie śniadanie wysokobiałkowe/ Adobe Stock, Lana_M

Wysokobiałkowe śniadanie z twarogiem (71 g białka, 782 kcal)

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • łyżeczka nasion chia,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka posiekanego szczypioru,
  • 2 kromki razowego żytniego chleba
  • łyżeczka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ugnieć twaróg z jogurtem i przyprawami.
  2. Łososia pokrój na małe kawałeczki i wmieszaj w twaróg razem ze szczypiorem i nasionami chia.
  3. Posmaruj kromki pieczywa oliwą i zjedz je z masą twarogową.

Wysokobiałkowe śniadanie z twarogiemfot. Wysokobiałkowe śniadanie z twarogiem/ Adobe Stock, Brebca

Wysokobiałkowe śniadanie na słodko (42 g białka, 455 kcal)

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 125 g półtłustego twarogu,
  • łyżeczka miodu,
  • 5 kropel aromatu waniliowego,
  • łyżka nasion lnu,
  • łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • garść truskawek, malin, borówek lub jagód,
  • pół łyżeczki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie wmieszaj w pianę żółtka oraz mąkę.
  2. Na natłuszczonej patelni usmaż na złoto z obu stron omleta (pod przykrywką).
  3. W międzyczasie ugnieć twaróg z 2 łyżkami jogurtu, miodem i aromatem waniliowym.
  4. Gdy omlet będzie gotowy, nałóż masę twarogową na połowę omleta. Złóż go na pół, nałóż resztę jogurtu i posyp owocami.

Wysokobiałkowe śniadanie na słodkofot. Wysokobiałkowe śniadanie na słodko/ Adobe Stock, agneskantaruk

Czytaj także:
Jakie jest twoje zapotrzebowanie na białko? Sprawdź!
Zasady i jadłospis diety białkowej
Za dużo białka w diecie – czym to może grozić?

Redakcja poleca

REKLAMA