Karob fot. Adobe Stock

Karob - co to jest, zastosowanie, właściwości, przepisy

Karob to zmielone strąki z nasionami chleba świętojańskiego. Stosuje się go jako słodki, niskotłuszczowy zamiennik kakao. Mączki chleba świętojańskiego używa się jako substancji zagęszczającej.
Barbara Dąbrowska / 03.02.2020 13:22
Karob fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Co to jest karob?
  2. Karob zastosowanie
  3. Karob właściwości
  4. Karob przepisy

Co to jest karob?

Karob to zmielone strąki z nasionami rośliny strączkowej zwanej szarańczynem strąkowym, drzewem karobowym lub chlebem świętojańskim. Drzewo karobowe rośnie w rejonach Morza Śródziemnego i należy do rośliny bobowatych. Jego owocem są ciemnobrązowe strąki, które w środku zawierają małe nasiona. To właśnie z nich, po zmieleniu, powstaje karob.

Karob zastosowanie

Karob jest bogaty w cukry proste (49,1 g/100 g), dlatego jest bardzo słodkim produktem. W smaku przypomina kakao, w kuchni używa się go jako niskotłuszczowego zamiennika kakao. Nadaje on żywności ciemny kolor. Karob sprzedawany jest w formie ciemnobrązowego proszku lub w postaci melasy karobowej.

Mączka chleba świętojańskiego (inaczej guma karobowa) to zmielone nasiona (bez strąków) drzewa karobowego o barwie żółtej po jasnobrązową. W składzie zawiera ona duże ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, który w połączeniu z wodą tworzy żele. Tę właściwość wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Mączka chleba świętojańskiego to dodatek do żywności o symbolu E410, używa się jej jako:

  • stabilizatora,
  • środka zagęszczającej,
  • środka emulgującego.

Guma karobowa stosowana jest w produkcji:

  • dżemów,
  • galaretek,
  • mleka modyfikowanego dla dzieci,
  • lodów,
  • produktów cukierniczych.

Karob właściwości

Karob i mączka chleba świętojańskiego uznawane są za produkty bezpieczne dla człowieka. Ich nadmierne spożycie, podobnie, jak w przypadku innych warzyw strączkowych, może prowadzić do wzdęć, gazów czy uczucia pełności.

Ciało ludzkie po jakimś czasie adaptuje się do większej ilości błonnika pokarmowego. Z tego powodu spożycie karobu warto zwiększać stopniowo. Bardzo duże ilości karobu mogą częściowo ograniczać wchłaniania wapnia i żelaza z przewodu pokarmowego. Nie zapominaj także, że to źródło cukrów, które należy w diecie ograniczać.

Karob skutecznie łagodzi przebieg biegunki. Stosowany jako zamiennik kakao dostarcza niewielkiej ilości tłuszczów (0,7 g/100 g), nie zawiera pobudzającej kofeiny i teobrominy.

Karob jest dobrym źródłem:

  • witaminy B6
  • witaminy B2,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • potasu,
  • miedzi,
  • manganu.

Gdzie kupić karob? Produkt bez problemu znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i większych supermarketach. Jego cena wynosi około 12 zł za kilogram.

Karob przepisy
fot. Adobe Stock

Karob przepisy

Wypróbuj przepisy na kawę i koktajl z karobem.

Latte karobowa

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (napoju) migdałowego,
  • ½ łyżki karobu,
  • 1-2 filiżanki espresso,
  • przyprawa korzenna do kawy.

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnuszku zagotuj mleko migdałowe z dodatkiem karobu.
  2.  Mieszaj dokładnie, by nie pozostały grudki.
  3. Przelej mleko do wysokiej szklanki, dodaj espresso, posyp przyprawą korzenną.

Koktajl z karobem, bananem i mango

Składniki:

  • 2 łyżki karobu
  • 1 awokado,
  • ½ mango,
  • 1 średni banan
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • szklanka mleka (napoju) owsianego.

Sposób przygotowania:

  1. Mango i awokado obierz i pokrój w kostkę.
  2. Banana obierz, pokrój w plasterki.
  3. Zmiksuj dokładnie karob, awokado, banana i mleko owsiane.
  4. Na wierzchu koktajlu ułóż pokrojone w kostkę mango.
  5. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Dowiedz się więcej o nietypowych składnikach:
Moringa - właściwości, wartość odżywcza, moringa odchudzanie, olej moringa
Amarantus - dla kogo, właściwości, jak jeść, przepis
Młody jęczmień (zielony) - właściwości, opinie, jak pić, cena

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.