W Polsce mamy obecnie dostęp do wielu owoców egzotycznych, których nazw często nie znamy. Przedstawiamy najciekawsze owoce egzotyczne i zachęcamy do odkrycia nowych smaków. Zobacz galerię naprawdę egzotycznych owoców i naucz się je rozpoznawać po wyglądzie.
W części pierwszej tekstu podzieliliśmy owoce egzotyczne na grupy pod względem kolorów. Czasami nazwy się powtarzają, bo owoce mogą mieć inny kolor skórki, a inny miąższu lub występować w odmianach różniących się kolorami. Ot choćby taki całkiem dobrze już nam znany owoc egzotyczny jak kiwi. My najczęściej widujemy jego odmianę zieloną, ale kiwi bywają też żółte lub różowe. To samo dotyczy innych owoców, np. pitaja, passiflora czy… banany, które, choć w środku zawsze są niemal białe, to mogą mieć skórkę w różnych kolorach.
W dalszej części tekstu, w galerii, znajdziesz zdjęcia i opisy 23 egzotycznych owoców. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.
Spis treści:
- Żółte owoce egzotyczne
- Pomarańczowe owoce egzotyczne
- Fioletowe owoce egzotyczne
- Czerwone owoce egzotyczne
- Białe owoce egzotyczne
- Różowe owoce egzotyczne
- Zielone owoce egzotyczne
- Owoce egzotyczne z kolcami
Żółte owoce egzotyczne
Poniżej znane i nieznane żółte owoce egzotyczne. Kolor najczęściej dotyczy skórki, ale nierzadko też miąższu owocu:
- cytryny,
- banany,
- ananasy,
- melon miodowy,
- melon cantalupa,
- mango,
- daktyle (świeże),
- ręka Buddy (buddha hand),
- canistel,
- kiwano (żółta skórka),
- agrest przylądkowy (miechunka peruwiańska, jagoda andyjska, rodzynek brazylijski),
- pitaja (smoczy owoc),
- durian,
- canistel (eggfruit),
- złote kiwi,
- grejpfruty,
- guawa,
- owoc chlebowca różnolistnego (jackfruit),
- nieśplik japoński (loquat),
- owoc sweetie (oroblanco),
- persymona (kaki),
- marakuja (passiflora),
- lucuma,
- karambola.
Pomarańczowe owoce egzotyczne
Oto lista pomarańczowych owoców egzotycznych o pomarańczowych skórkach lub/i miąższach:
- pomarańcze,
- mandarynki,
- persymona (kaki),
- papaja,
- gac (Momordica cochinchinensis),
- achacha (Garcinia humilis) (pomarańczowa skórka).
Fioletowe owoce egzotyczne
Poniżej lista fioletowych owoców egzotycznych, które charakteryzują się skórką w tym kolorze, ale bywa, że i miąższem:
- figi,
- ciemne winogrona,
- gujawa (star fruit),
- purpurowy mangostan,
- morus (morwa czerwona).
- liczi,
- rambutan,
- mangostan.
Czerwone owoce egzotyczne
Poznaj czerwone owoce egzotyczne, które albo czerwienią się na zewnątrz albo od środka:
- arbuz,
- grejpfrut czerwony,
- czerwone pomarańcze,
- rambutan,
- czerwony durian,
- czerwone winogrona,
- owoc opuncji,
- czerwona passiflora,
- granat,
- tamarillo,
- czerwone banany,
- lichi,
- pitaja (red dragon fruit),
- czerwone mango,
- salak (czerwona skórka),
- gac.
Białe owoce egzotyczne
Większość tych owoców ma biały miąższ, choć ich skórka jest w zupełnie innym kolorze:
czerymoja (owoc flaszowca peruwiańskiego),
- kokos,
- biały arbuz,
- morwa biała,
- pitaja,
- flaszowiec (owoc gravioli, noni, gianabanana, soursop, guyabano),
- mangostan,
- owoc baobabu,
- banan,
- melon kanaryjski,
- żyźnica (longan),
- lanzone (longkong, langsat),
- achacha (Garcinia humilis).
Różowe owoce egzotyczne
Różówą skórką, ale częściej miąższem odznaczają się następujące owoce egzotyczne:
- różowa pitaja (dragon fruit),
- różowe grejpfruty,
- rambutan,
- arbuz,
- liczi,
- różowe banany,
- różowe mango,
- różowe figi,
- różowe kiwi,
- star apple (Chrysophyllum cainito),
- guawa,
- synsepal (miracle fruit),
- jujuba różowa (owoc głożyny),
- różowa morwa.
Zielone owoce egzotyczne
Wiele z tych zielonych owoców egzotycznych ma także zielony miąższ, a nie tylko skórkę:
- zielone winogrona,
- awokado,
- zielone kiwi,
- guawa (zielona jest skórka),
- noni (zielona skórka),
- jabłko cukrowe (custard apple – zielona skórka),
- pomelo,
- melon cuca,
- owoc feijoa,
- kiwano,
- przepękla ogórkowata (bitter melon).
Owoce egzotyczne z kolcami
To owoce w przeróżnych kolorach, ale wszystkie odznaczają się kolcami – mniejszymi lub większymi, licznymi lub rzadkimi:
- kiwano,
- pitaja,
- salak,
- rambutan,
- durian,
- owoc chlebowca różnolistnego (jackfruit),
- flaszowiec (owoc gravioli, noni, gianabanana, soursop, guyabano),
- ośli ogórek (spiny cucumber),
- przepękla ogórkowata (bitter melon),
- owoc opuncji,
- gac.
Czytaj także:
Koktajl z awokado na odchudzanie
Kolorowe koktajle odchudzające na 20 sposobów
Najzdrowsze letnie owoce, które nie zrujnują portfela
Salak
Salak to owoc palmy występującej w Indonezji i Malezji. Żywią się nim m.in. azjatyccy pielgrzymi udający się do Mekki. Miąższ jest słodko-kwaśny w smaku i podobny do konsystencji jabłka.
Liczi
Liczi jest zwana także chińską śliwką. Charakteryzuje się słodkim lekko kwaskowatym miąższem. Jest bogatym źródłem witaminy C. Owoce należy spożywać na świeżo, ponieważ szybko więdną. Wykorzystywane do syropów, kompotów oraz drinków.
Granadilla
Granadilla to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej. Galaretowaty i kleisty miąższ najlepiej jeść łyżeczką. Dojrzałe owoce są pomarańczowe, a ich skórka pęka pod naciskiem. Chętnie wykorzystywane do sorbetów. Łagodzą nadkwasotę żołądka, wrzody oraz stymulują trawienie.
Banan czerwony
Banan czerwony różni się od tradycyjnego, żółtego, kolorem i smakiem. Jego konsystencja jest bardziej kremowa, jednak nadaje się do spożycia, dopiero gdy jest miękki i dojrzały.
Kiwano
Kiwano to gatunek ogórka. Występuje w Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Miąższ charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem zbliżonym do melona lub kiwi. Owoce cechuje długi termin przydatności – zachowują świeżość do 6 miesięcy.
Karambola
Karambola to gatunek tropikalnego drzewa uprawiany w Afryce, Ameryce oraz w Południowej Azji. Słodko-kwaśne owoce karamboli, określane także jako gwiaździste, są bardzo dekoracyjne. Dostępne w sklepach w Polsce najczęściej od wiosny do jesieni.
Mangostan
Mangostan to szeroko wykorzystywane drzewo w Azji Południowo-Wschodniej. Słodki miąższ owocu jest uważany za jeden z najsmaczniejszych wśród owoców egzotycznych. Z tłuszczu wytłaczanego z nasion produkuje się mydło, drewno wykorzystywane jest w rzeźbiarstwie.
Opuncja figowa
Opuncja figowa pochodzi z Meksyku, jednak jest uprawiana także na południu Europy. Bogate w witaminę C, wapń oraz fosfor owoce można spożywać na surowo lub wykorzystać do przygotowania galaretek, sosów oraz dżemów.
Pomelo
Pomelo to największy owoc egzotyczny spośród cytrusów i jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. W efekcie skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą powstał znany nam grejpfrut. Podobnie jak inne cytrusy, pomelo jest bogate w witaminę C. Owoce pomelo są raczej łatwo dostępne w polskich sklepach.
Rambutan
Rambutan to małe owoce egzotyczne przypominające nieco liczi, lecz pokryte długimi włoskami. Występują w Indochinach, Chinach i Malezji. Szklisty miąższ charakteryzuje się delikatnym smakiem.
Pitaja
Pitaja zwana inaczej smoczym owocem lub truskawkową gruszką to owoc wielu gatunków kaktusa. Jadalny jest zarówno miąższ jak i nasiona. W smaku przypomina nieco agrest lub kiwi. Wykorzystywany głównie do sałatek owocowych.
Papaja
Papaja to inaczej melonowiec właściwy. Miąższ tego owocu egzotycznego jest słodki i wykorzystywany na surowo lub do przetworów. Papaja jest bardzo zasobna w witaminy oraz uboga w kwasy. Niedojrzałe owoce przed spożyciem należy przegotować.
Figa
Figa to owoc egzotyczny pochodzący z Azji Południowej, obecnie uprawiany w wielu rejonach tropikalnych. W Polce dostępne są głównie figi w wersji ususzonej. Charakteryzują się bogactwem magnezu, wapnia i cennych soli mineralnych.
Ręka Buddy
Ręka Buddy to odmiana owocu zwanego cytronem. Wywodzi się z Indii jednak od wieków jest uprawiany na terenie Morza Śródziemnego. W przeciwieństwie do innych owoców miąższ cytronu jest niejadalny. Do celów spożywczych wykorzystuje się tylko skórkę. Skórka jest kandyzowana i wykorzystywana przy produkcji słodyczy.
Kumkwat
Kumkwat przypomina miniaturową pomarańczę. Pochodzi z Chin, jest uprawiany w obu Amerykach oraz na greckiej wyspie Korfu, która słynie ze specjałów wytwarzanych z kumkwatu. Są to likiery, owoce kandyzowane i cukierki.
Flaszowiec peruwiański
Flaszowiec peruwiański inaczej zwany cherymoją, czerymoją lub „jabłkiem budyniowym". Owoc jest bogaty w witaminę C, jednak w Polsce raczej go nie dostaniemy – szybko się psuje.
Kaki
Kaki, inaczej persymona, jest uprawiane głównie w Chinach i Japonii. Charakteryzuje się galaretkowatym, lekko twardawym miąższem. Na surowo jest rzadko spożywane. Wykorzystuje się je głównie do dżemów, konfitur oraz galaretek. W Polsce dostępne przez cały rok. Dojrzewa w temperaturze pokojowej w ciągu 2-3 dni.
Mango
Mango pochodzi z Indii, ale obecnie można je spotkać w prawie wszystkich regionach tropikalnych. Najlepiej mango przepołowić i wydobyć miąższ łyżeczką lub pokroić.
Granat
Granat to orzeźwiający owoc pochodzący z Azji. Jadalne są zarówno jego nasiona jak i miąższ. W smaku jest słodko-kwaśny, lekko przypomina jeżyny. Wykorzystywany do jedzenia na surowo, do soków oraz koktajli owocowych.
Tamarillo
Tamarillo zwany jest powszechnie pomidorem drzewiastym. Także w smaku przypomina przyprawionego na ostro pomidora. Nasiona owocu zajmują prawie 1/3 jego objetości. Owoce mają od 5 do 8 cm średnicy.
Durian
Durian to owoc egzotyczny pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej mogący osiągnąć wagę do 4 kg. Miąższ owocu jest kremowy i wykwintny, wykorzystywany do past, lodów oraz koktajli. Cechą duriana jest niezwykle intensywny, odurzający zapach utrzymujący się wiele godzin. W związku z tym nie wolno go spożywać w przestrzeni publicznej.
Awokado
Awokado to już rozpowszechniony owoc egzotyczny w polskiej kuchni. Ze względu na łagodny miąższ, przypominający smakiem orzechy włoskie, stanowi bazę zarówno słodkich jak i słonych potraw. Awokado to także baza dipu guacamole. Jest dość kaloryczny, lecz ze względu na niską zawartość cukru polecany jest dla diabetyków.