Wypróbuj nasze omlety na słodko fit. Są łatwe do zrobienia, pyszne, odżywcze i dostarczają tyle kalorii, aby nasycić, lecz nie tuczyć. Oczywiście cała dieta powinna być dobrze zbilansowana, a nie tylko fit śniadanie. Mimo wszystko to właśnie pierwszy posiłek dnia jest bardzo ważny, aby mieć energię na cały dzień i nie pojadać między posiłkami.
Spis treści:
Jak zrobić omlet na słodko fit?
Sposobów na zrobienie omleta na słodko fit jest kilka. Można w tradycyjnym przepisie, z mlekiem i mąką, użyć mąki razowej. Bez większego problemu można też zrobić puszystego omleta bez mąki i mleka, jeśli chcesz uniknąć tych składników.
Bardziej puszysty będzie omlet, który przygotujesz na dietetyczne śniadanie nie z roztrzepanego jajka, lecz z ubitych na sztywno białek wymieszanych z żółtkami.
Zarówno do samej masy jajecznej, jak i do nadzienia czy dekoracji omleta na słodko fit możesz użyć:
- owoców: bananów, jabłek, truskawek, mandarynek, malina, jagód, porzeczek),
- dyni,
- orzechów,
- nasion: słonecznika, dyni, lnu, chia.
Do dekoracji i uzupełnienia smaków możesz użyć jogurtu greckiego i niewielkiej ilości miodu. W zależności od upodobań, możesz omleta posypać wiórkami z gorzkiej czekolady, oprószyć kakao lub wiórkami kokosowymi.
Do słodkich omletów fit możesz dodawać przyprawy:
- cynamon,
- imbir,
- wanilię,
- kardamon,
- gałkę muszkatołową,
- anyż.
Przepisy na omlet na słodko fit
Proponujemy 5 sprawdzonych przepisów na omlet na słodko fit, czyli ze składników, które uznaje się za cenne w diecie, a przy tym nieprzesadnie słodkie, choć sprawiają, że całe danie zdecydowanie nie jest wytrawne. Smacznego!
Puszysty omlet na słodko fit (ok. 540 kcal)
Składniki:
- 2 jaja,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki razowej mąki pszennej,
- łyżka płatków migdałowych,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wmieszaj w nią delikatnie żółtka i mąkę.
- Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w plasterki.
- Wmieszaj jabłka z cynamonem i płatkami migdałowymi do masy jajecznej.
- Usmaż omlet na patelni na złoto z obu stron.
- Podawaj omleta polanego miodem.
fot. Puszysty omlet na słodko fit/ Adobe Stock, Magdalena Bujak
Omlet na słodko fit bez ubijania (ok. 560 kcal)
Składniki:
- 2 jaja,
- 8 orzechów włoskich,
- 2 mandarynki,
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżeczka płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Wybij jaja do miski i bardzo energicznie roztrzep je widelcem.
- Wmieszaj do masy 2 łyżki jogurtu naturalnego.
- Wlej ją na patelnię i przykryj pokrywką. Smaż na złoto z obu stron.
- W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki jogurtu z miodem i aromatem waniliowym.
- Orzechy podziel na części, a mandarynki obierz i podziel na cząstki.
- Przełóż omleta na talerz, posmaruj go masą jogurtową i poukładaj na połowie omleta mandarynki.
- Złóż go na pół i udekoruj pozostałymi cząstkami mandarynki i orzechami.
fot. Omlet na słodko fit bez ubijania/ Adobe Stock, onlynuta
Omlet na słodko fit z bananem (ok. 690 kcal)
Składniki:
- 2 jaja,
- 2 banany,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki razowej mąki,
- kawałek imbiru (1 cm),
- garść jagód.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno.
- Obierz banany. Jednego z nich bardzo dokładnie rozgnieć widelcem, a drugiego pokrój w plastry.
- Wymieszaj rozgniecionego banana z żółtkami i masę dokładnie wmieszaj w ubite białka.
- Wlej omlet na patelnię i smaż na małym ogniu pod przykryciem na złoty kolor z obu stron.
- Przełóż go na talerz, obsyp jagodami i plastrami bananów i nałóż na nie jogurt.
fot. Omlet na słodko fit z bananem/ Adobe Stock, Mara Zemgaliete
Omlet z piekarnika na słodko fit (ok. 780 kcal)
Składniki:
- 2-3 jaja,
- 2 łyżki maślanki lub kefiru,
- 3 łyżki mąki razowej,
- 2 garście owoców: np. malin, porzeczek, jeżyn,
- szczypta kardamonu,
- łyżka nasion chia,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wybij jaja do miski. Bardzo mocno roztrzep je trzepaczką, dodając na koniec maślankę, mąkę i nasiona chia.
- Natłuść naczynie żaroodporne z nieprzywierającą powierzchnią i wlej do niego masę jajeczną.
- Umyj owoce, osusz i część z nich odłóż do dekoracji. Pozostałymi obsyp z wierchu masę na omlet i wstaw ja do piekarnika.
- Piecz ok. 20 minut do ścięcia się masy jajecznej.
- Wyjmij omleta, obsyp pozostałymi owocami.
- Zjedz z jogurtem wymieszanym z miodem.
fot. Omlet z piekarnika na słodko fit/ Adobe Stock, Alusha
Omlet z dynią na słodko fit (ok. 580 kcal)
Składniki:
- 3 jaja,
- 200 g dyni bez skórki,
- 3 łyżki razowej mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka erytrytolu w pudrze.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno.
- Wmieszaj w pianę żółtka oraz mąkę.
- Dynię pokrój na niewielkie plasterki.
- Wymieszaj sok z cytryny z miodem i gałką muszkatołową, i „wykąp” w mieszance kawałki dyni.
- Wmieszaj dynię w masę jajeczną i wylej na natłuszczoną patelnię.
- Smaż z obu stron na złoto.
- Zjedz omleta z jogurtem i oprószonego erytrytolem.
fot. Omlet z dynią na słodko fit/ Adobe Stock, leckerstudio
Czytaj także:
Keto omlet - 6 sprawdzonych przepisów
Przepis na pyszny omlet z warzywami
Jak zrobić omlet francuski - białkowy lub owsiany?