Jak prawidłowo skomponować dietę na odporność?
Czy wiesz, że układ odpornościowy to bariera organizmu, której zadaniem jest ochrona przed niebezpiecznymi dla zdrowia mikroorganizmami, powodującymi m.in. infekcje.
Co ciekawe, nawet do 70% komórek odpornościowych człowieka znajduje się w układzie pokarmowym, dlatego dieta ma niezwykle duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Tym samym wpływa na nasze samopoczucie, zachowania dobrej kondycji i zdrowia.
O czym jeszcze powinniśmy wiedzieć? Poza dobrze zbilansowaną dietę warto pamiętać o prawidłowych nawykach żywieniowych. Chodzi między innymi o
- regularność posiłków,
- unikanie wysoko przetworzonej żywności,
- ograniczenie używek (m.in. alkoholu, mocnej herbaty i kawy),
- odpowiednią podaż wody.
fot. Mat. prasowe
Chcesz wzmocnić organizm? Nie zapomnij o tych produktach na odporność
Aby prawidłowo wzmocnić organizm na wiosnę, warto wprowadzić do menu kilka ważnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Co zatem jeść na odporność? Oto lista najważniejszych składników:
- warzywa i owoce – o nich powinniśmy pamiętać zawsze, niezależnie od pory roku. Są smaczne i zdrowe. Warto wiedzieć, że warzywa i owoce to źródła wielu ważnych witamin, zwłaszcza witaminy C, będącej silnym antyoksydantem i wsparciem dla układu odpornościowego. Najwięcej witaminy C zawierają: papryka, brukselka i inne warzywa kapustne, a także natka pietruszki. Wśród owoców są to: czarna porzeczka, kiwi, truskawki, cytrusy. Warto też zwrócić uwagę na produkty zawierające beta-karoten, który również jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Można go znaleźć w czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach;
- witamina D₃ – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego warto o niej pamiętać jesienią i zimą. A wiosną? Również, ponieważ częste zmiany temperatury sprzyjają infekcjom. To dlatego tak ważne jest, by w dietę włączyć produkty zawierające witaminę D₃ (szczególnie tłuste ryby morskie) lub sięgnąć po dobrej jakości suplement;
- cynk i selen – te dwa pierwiastki są również niezwykle ważne dla naszej odporności. Cynk wspiera produkcję limfocytów T, które są jednymi z głównych komórek odpornościowych organizmu. W jakich produktach go szukać? Można go znaleźć w owocach morza, wątróbce, żółtym serze, jajkach, ryżu oraz pestkach i nasionach. Z kolei selen nie tylko stymuluje produkcję limfocytów T, ale również limfocytów B i makrofagów, które wspierają mechanizmy obronne i odpornościowe organizmu. Głównym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, łosoś i tuńczyk.
źródło: Möller’s
Dieta na odporność a suplementy – kiedy warto je wdrożyć?
Prawidłowa dieta to podstawa dla dobrego zdrowia i prawidłowej odporności. Czasem może jednak zdarzyć się i tak, że nasze codzienne menu nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie witaminy i składniki mineralne. Warto wtedy zwrócić uwagę na odpowiedni suplement, który wspomoże w dostarczeniu substancji, kluczowych dla odporności.
Takim wyborem może być m.in. suplement diety Mollers Complex Odporność w postaci kapsułek. Czym się charakteryzuje? Każda z kapsułek zawiera wysoką dawkę witaminy D₃. rozpuszczonej w odpowiedniej ilości oleju bogatego w kwasy omega-3 DHA i EPA. To optymalne połączenie dla wsparcia odporności.
Dieta na wzmocnienie organizmu - 3 przepisy na odporność
Dieta na odporność nie musi być ani skomplikowana, ani wyszukana. Poniżej przykładowe przepisy, które pokochasz za smak i działanie na odporność!
Zupa jarzynowa z kaszą
To idealna zupa na jesienny obiad. Łatwa do przygotowania i pożywna.
Składniki:
- 4 średnie marchewki;
- 1 duża pietruszka;
- ćwierć selera;
- ½ szklanki kaszy (może być jęczmienna, jaglana lub owsiana);
- po pół pęczka posiekanego koperku i pietruszki;
- 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie;
- łyżka masła;
- pieprz i sól do smaku;
- 2,5 litra wody.
Warzywa obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce. Zalać wodą i zagotować. W międzyczasie dokładnie wypłukać kaszę i dodać do gotującego się wywaru warzywnego. Doprawić do smaku i po 20 minutach dodać łyżkę masła oraz dokładnie wymieszać.
fot. Mat. prasowe
Pieczony łosoś ze szpinakiem i batatami
Łosoś jest źródłem kwasów omega-3, witaminy D i cynku. Szpinak z kolei zawiera mnóstwo żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego, a bataty mają sporo beta-karotenu. Jak przygotować pyszne i zdrowe danie?
Składniki:
- filet z łososia (około 300 g);
- 2 małe bataty;
- opakowanie szpinaku (najlepiej świeżego);
- 2 ząbki czosnku;
- mała cebula;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz oraz sok z cytryny do smaku.
Łososia skropionego cytryną i przyprawionego pieprzem i solą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Bataty należy obrać i pokroić w cienkie piórka, a następnie ułożyć wokół łososia (można także w osobnym naczyniu) i piec około 30 minut w temperaturze 2000C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodając drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak. Dusić do odparowania wody. Łososia i bataty wyciągnąć na talerz, na boku ułożyć szpinak.
Sałatka z jajkiem, burakiem i orzechami
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo;
- 1 jabłko;
- 2 średnie buraki;
- 2 małe selery;
- 1 cytryna;
- pęczek natki pietruszki;
- łyżka posiekanych orzechów włoskich;
- oliwa z oliwek.
Buraki ugotować i obrać. Wraz z jajkami pokroić w drobną kostkę. Selery obrać, ugotować i zetrzeć na tarce. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Składniki wymieszać, skropić oliwą i posypać natką i orzechami.
Dieta wzmacniająca odporność – podsumowanie
Dieta dla wzmocnienia odporności nie musi być ani skomplikowana, ani trudna w utrzymaniu. Zwykle wystarczą jedynie drobne zmiany, by zauważyć prozdrowotne efekty! Więcej wskazówek o tym, jak wzmocnić odporność znajdziesz w stworzonym przez markę Möller’s darmowym e-booku: Stres kontra odporność. Pobierz i ciesz się wzmocnioną odpornością!
Materiał promocyjny marki Möller’s
Suplement diety jest środkiem spożywczym, który nie może zastępować zróżnicowanej i zrównoważonej diety oraz zdrowego stylu życia. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.