Czy kasza manna jest zdrowa? To zależy dla kogo i jak zostanie podana. Oto zdrowotne zalety i wady kaszy manny

Czy kasza manna jest zdrowa fot. Adobe Stock, New Africa
Czy kasza manna jest zdrowa? Nie można o niej powiedzieć, że jest niezdrowa, ale też trudno zaliczyć ją do supersfoods, czyli produktów o jakichś szczególnych wartościach zdrowotnych. Z pewnością jednak tylko niektóre osoby powinny jej unikać, gdyż zawiera gluten i białka pszenicy, pozostali mogą ją jeść i na pewno im nie zaszkodzi. Zwłaszcza jeśli zostanie przygotowana w towarzystwie innych zdrowych składników i będzie jednym z wielu elementów zdrowej diety.
Ewa Cwil / 27.04.2024 08:09
Czy kasza manna jest zdrowa fot. Adobe Stock, New Africa

Czy kasza manna jest zdrowa, skoro lata temu wszystkie maluchy w przedszkolach „torturowano” zupą mleczną z tą właśnie kaszą? Z pewnością dawniejsza popularność grysiku nie wynikała z jego jakichś szczególnych prozdrowotnych właściwości lecz z łatwości przygotowania takiego śniadania. Mimo to, przed kaszą manną nie trzeba się wzbraniać, bo może być całkiem wartościowym elementem zdrowego odżywiania. A swoją drogą postrach w przedszkolach siały grudki z kaszy, a nie jej smak czy zapach.

Spis treści:

  1. Kasza manna – czy jest zdrowa?
  2. Czy kasza manna jest dobra na odchudzanie?
  3. Kasza manna – przeciwwskazania

Kasza manna – czy jest zdrowa?

Kasza manna, zwana też grysikiem, to zmielone ziarna pszenicy. W sklepach jest zwykła kasza manna oraz skleikowana kasza, która została już poddana wstępnej obróbce cieplnej, dzięki czemu szybciej się gotuje.

Jak każdy produkt spożywczy, tak i kasza manna ma swoje dobre i gorsze strony. W 100 g dostarcza 360 kcal, 12,7 g białka, 72,8 g węglowodanów, 1 g tłuszczu i prawie 4 g błonnika. Jest też źródłem witamin. Zawiera sporo witaminy B3 oraz niewielkie ilości witamin B1, B2 i B6, a także kwas foliowy.

Dostarcza też:

  • wapnia,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • cynku,
  • miedzi,
  • manganu.

Już 1/3 szklanki grysiku (56 g przed ugotowaniem) zaspokaja*:

  • 7% zapotrzebowania na błonnik,
  • 41% zapotrzebowania na wit. B1,
  • 29% zapotrzebowania na wit. B2,
  • 36% zapotrzebowania na kwas foliowy,
  • 13% zapotrzebowania na żelazo,
  • 8% zapotrzebowania na magnez.

*Zapotrzebowanie obliczono dla pełnowartościowej diety o kaloryczności 2000 kcal.

W naszym rankingu na najzdrowszą kaszę grysik zajął 6 miejsce, przed kaszą kukurydzianą i kaszą kuskus. Wyprzedziły go kasze: bulgur, gryczana, perłowa, owsiana i jaglana. Nie znaczy to jednak, że kasza manna nie jest zdrowa. Jeśli ktoś ją lubi, może ją jadać zarówno na diecie odchudzającej, jak i w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Indeks glikemiczny kaszy manny

Indeks glikemiczny grysiku wynosi 60, więc jest on produktem o średnim indeksie glikemicznym, gdyż produkty o IG do 55 klasyfikowane są jako te o niskim IG.

Z badań naukowych wynika, że połączenie błonnika i magnezu, a oba te składniki zawiera kasza manna, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do obniżania ryzyka rozwoju cukrzycy.

Kasza manna a cholesterol

Grysik nie zawiera tłuszczów nasyconych ani tłuszczów trans, więc nie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Liczne badania wykazały, że dieta obfitująca w błonnik zmniejsza ryzyko chorób serca o ok. 24%. Z tego powodu kaszę mannę można uznać za przyjazną dla zdrowia układu krwionośnego. Uczciwie jednak trzeba stwierdzić, że grysik nie jest kaszą o wysokiej zawartości błonnika. Więcej mają go kasze gruboziarniste – 5,6-6 g na 100 g (gryczana, jęczmienna).

Czy kasza manna jest zdrowa na żołądek?

Kasza manna, jako bardzo drobna kasza, jest zalecana w diecie lekkostrawnej, stosowanej w dolegliwościach i chorobach układu pokarmowego. Nie podrażnia żołądka ani jelit. Można ją jeść przy:

  • wrzodach żołądka,
  • chorobach wątroby i przewodów żółciowych,
  • w stanach zapalnych żołądka i jelit.

Czy kasza manna na mleku jest zdrowa?

Tak, dla wszystkich, którzy mogą spożywać mleko i produkty z pszenicy. Kasza manna na mleku nie jest wskazana dla osób z alergią na białka mleka oraz dla osób z celiakią.

Czy kasza manna jest zdrowa dla dzieci?

Tak, jeśli dziecko nie musi stosować diety bezglutenowej lub nie ma celiakii. Zazwyczaj kaszę mannę dla dzieci gotuje się z mlekiem, które nadal uważane jest za wartościowy składnik diety dziecka i istotne źródło wapnia.

Kasza manna ma też tę zaletę, że dobrze ugotowana (bez grudek) może mieć konsystencję przyjazną dla małych dzieci, które nie potrafią lub jeszcze nie mają czym gryźć bardziej stałych pokarmów. W diecie niemowlaka karmionego piersią może pojawić się już w 6. miesiącu życia, a u dzieci karmionych mlekiem modyfikowany – od ok. 4. miesiąca życia.

Czy kasza manna jest dobra na odchudzaniefot. Czy kasza manna jest dobra na odchudzanie/ Adobe Stock, New Africa

Czy kasza manna jest dobra na odchudzanie?

W związku ze znaczną zawartością białka i zawartością błonnika kasza manna jest dość sycąca i nie przyczynia się do gwałtownego skoku cukru we krwi, co niewątpliwie pomaga podczas diety odchudzającej, bo zmniejsza ryzyko napadów głodu.

Zarówno błonnik jak i białko to dwa składniki diety, które pomagają podczas odchudzania. Białko przyspiesza metabolizm i chroni mięśnie w czasie starań o pozbycie się nadwagi.

Dobrym pomysłem jest dodanie do kaszy manny np. pestek dyni, kawałków owoców ze skórką czy nawet warzyw, które zwiększa w daniu ilość błonnika i jeszcze spowolnią wchłanianie cukrów do krwi i nasycą na jeszcze dłużej.

Natomiast grysik jako składnik fit deserów z kaszy manny to całkiem niezły pomysł i pozwala przygotować słodkie, choć niezbyt kaloryczne przekąski. Oczywiście trzeba z głową dobrać pozostałe składniki przepisu, np. słodziki.

Czy kasza manna tuczy?

Jak wszystko, co jest jadane w nadmiarze, tak i duże ilości kaszy manny obok innych kalorycznych posiłków i produktów, może przyczynić się do tycia. Grysik może znaleźć się w zdrowej diecie odchudzającej, ale np. nie będzie dla niej miejsca w diecie ketogenicznej ze względu na wysoką zawartość węglowodanów.

Kasza manna – przeciwwskazania

Grysik ma trzy podstawowe wady:

  • zawiera gluten – to dyskwalifikuje ją do spożywania przez osoby z nietolerancją lub nadwrażliwością na ten składnik,
  • zawiera te same alergeny co pszenica – dlatego nie nadaje się dla osób z celiakią.

Ale uwaga! Istnieje kasza manna orkiszowa. To kaszka z bezglutenowej odmiany zboża, więc ten typ grysiku mogą spożywać osoby z celiakią.

Źródło:  Marc P McRae „Dietary Fiber Is Beneficial for the Prevention of Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Meta-analyses" J Chropr Med.  2017 Dec;16(4):289-299. doi: 10.1016/j.jcm.2017.05.005. Epub 2017 Oct 25.

Czytaj także:
Prosty przepis na placki z kaszy manny i cukinii
Jak ugotować różne rodzaje kaszy?
Dania jednogarnkowe z kaszą - 8 przepisów
 

Redakcja poleca

REKLAMA