Naleśniki i refluks teoretycznie się wykluczają, ale w praktyce naleśniki nie zawsze wywołują zgagę. Od czego to zależy?

naleśniki przy refluksie fot. Adobe Stock, serbbgd
Naleśniki i refluks to nie jest idealne połączenie. Największe ryzyko wystąpienia objawów choroby jest w przypadku zjedzenia odsmażanej w sporej ilości tłuszczu dużej porcji gorących naleśników z nieodpowiednimi dodatkami: śmietaną, tłustym nadzieniem, musem jabłkowym. Zdecydowanie rzadziej refluks występuje po jednym naleśniku, np. z chudym serem i jogurtem, podgrzanym bez użycia tłuszczu.
Ewa Cwil / 15.04.2024 07:03
naleśniki przy refluksie fot. Adobe Stock, serbbgd

Wiele osób zadaje pytanie, czy naleśniki i refluks to bezpieczne połączenie. Jako danie smażone, naleśniki należałoby wykluczyć z diety przy refluksie. I takie zalecenia podają niektóre szpitale. Z drugiej strony część dietetyków wcale nie odradza ich jedzenia przy chorobie refluksowej. Znaczenie ma bowiem technika ich przygotowania, nadzienie i to, w jaki sposób zostaną spożyte.

Spis treści:

  1. Czy na refluks można jeść naleśniki?
  2. Z czym nie robić naleśników przy refluksie?

Czy na refluks można jeść naleśniki?

Zgodnie z zaleceniami publikowanymi np. przez Szpital Śląski w Cieszynie, naleśniki zakwalifikowano do potraw przeciwwskazanych w diecie refluksowej, gdyż należą do dań smażonych, a te nie są polecane przy refluksie.

W praktyce jednak jest tak, że można do ciasta naleśnikowego dodać trochę oleju i smażyć je na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, i jadać bez odsmażania na tłuszczu. Tak przygotowane naleśniki nie u każdego wywołają refluks. Jest to jednak sprawa indywidualna, w dodatku objawy cofania się treści żołądka do przełyku zależą do wielu czynników, więc u tej samej osoby czasami po naleśnikach refluks wystąpi, a czasami nie.

Jednak nie tylko sam rodzaj posiłku ma znaczenie. Ważna jest także jego temperatura – nie powinna być za niska ani zbyt wysoka. Jeść należy powoli, aby unikać połykania powietrza. Każdy z 5-6 posiłków nie może być zbyt obfity.

Ważne są też dodatki, bo przecież naleśniki jada się z różnym nadzieniem. Refluks może spowodować np. dodatek tłustej śmietany albo farsz ze smażonych warzyw i mięsa lub ostro przyprawiony. Biały ser chudy lub półtłusty jest dość bezpieczną opcją przy zachowaniu innych zasad spożywania posiłków przy refluksie. Zatem odpowiednio przygotowane naleśniki na słodko i na słono, z „bezpiecznym” nadzieniem, zjedzone w nie za dużej porcji, powoli, i ciepłe, a nie gorące, mogą refluksu nie wywołać.

Dżem przy refluksie

Dżemy i przetwory owocowe są dozwolone przy refluksie, o ile nie zostały sporządzone z:

  • jabłek,
  • bananów,
  • cytrusów.

Tak więc nadzianie naleśnika np. dżemem truskawkowym i zjedzenie go z jogurtem na pewno będzie mniejszym ryzykiem niż naleśnik z musem jabłkowym i śmietaną.

Banany a refluks

Banany są dozwolone w chorobie refluksowej, dlatego naleśniki podawane z bananami to teoretycznie dobry pomysł. Jednak u ok.5% pacjentów mogą wywołać zgagę, gdyż potrafią nasilić gazy, a te sprzyjać refluksowi. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej zawiera oligofruktanów i tym bardziej gazotwórczy może się okazać, dlatego do naleśników lepiej dodawać banana świeżego, jędrnego, bez oznak nadmiernej dojrzałości. Podobnie może zadziałać niedojrzały, zielony banan – a to z powodu większej zawartości nieprzyswajalnego błonnika, który może fermentować w jelitach. Na gazy z powodu bananów szczególnie narażone są osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Czy przy refluksie można jeść naleśnikifot. Czy przy refluksie można jeść naleśniki/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Z czym nie robić naleśników przy refluksie?

Jak zrobić naleśniki dla osoby chorującej na refluks? Na pewno warto unikać następujących dodatków:

  • tłustej śmietany (powyżej 22% tłuszczu),
  • tłustego białego sera,
  • cebuli,
  • pora,
  • czosnku,
  • smażonego mięsa,
  • tłustego mięsa,
  • szparagów,
  • karczochów,
  • warzyw strączkowych,
  • pomidorów,
  • jabłek,
  • cytrusów,
  • ostrych przypraw,
  • sera żółtego,
  • sera feta,
  • kaszy gryczanej,
  • nutelli,
  • masła orzechowego.

Zatem naleśnik ze szpinakiem i białym chudym serem powinien być dość bezpieczny, ale już ze szpinakiem i serem feta – nie jest dobrym pomysłem. Polany jogurtem lub śmietaną 18% raczej nie wywoła zgagi, natomiast taki z prawdziwą bitą śmietaną jest ryzykowny. Z chudą, gotowaną cielęciną i delikatnie przyprawiony – proszę bardzo, ale z nadzieniem z kaszy gryczanej i fasoli – odradzamy.

Czytaj także:
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Jakie zupy na refluks? Sprawdź, żeby potem nie cierpieć
Owsianka a refluks – to dobre czy złe połączenie?

Redakcja poleca

REKLAMA