Wiele osób zadaje pytanie, czy naleśniki i refluks to bezpieczne połączenie. Jako danie smażone, naleśniki należałoby wykluczyć z diety przy refluksie. I takie zalecenia podają niektóre szpitale. Z drugiej strony część dietetyków wcale nie odradza ich jedzenia przy chorobie refluksowej. Znaczenie ma bowiem technika ich przygotowania, nadzienie i to, w jaki sposób zostaną spożyte.
Spis treści:
Czy na refluks można jeść naleśniki?
Zgodnie z zaleceniami publikowanymi np. przez Szpital Śląski w Cieszynie, naleśniki zakwalifikowano do potraw przeciwwskazanych w diecie refluksowej, gdyż należą do dań smażonych, a te nie są polecane przy refluksie.
W praktyce jednak jest tak, że można do ciasta naleśnikowego dodać trochę oleju i smażyć je na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, i jadać bez odsmażania na tłuszczu. Tak przygotowane naleśniki nie u każdego wywołają refluks. Jest to jednak sprawa indywidualna, w dodatku objawy cofania się treści żołądka do przełyku zależą do wielu czynników, więc u tej samej osoby czasami po naleśnikach refluks wystąpi, a czasami nie.
Jednak nie tylko sam rodzaj posiłku ma znaczenie. Ważna jest także jego temperatura – nie powinna być za niska ani zbyt wysoka. Jeść należy powoli, aby unikać połykania powietrza. Każdy z 5-6 posiłków nie może być zbyt obfity.
Ważne są też dodatki, bo przecież naleśniki jada się z różnym nadzieniem. Refluks może spowodować np. dodatek tłustej śmietany albo farsz ze smażonych warzyw i mięsa lub ostro przyprawiony. Biały ser chudy lub półtłusty jest dość bezpieczną opcją przy zachowaniu innych zasad spożywania posiłków przy refluksie. Zatem odpowiednio przygotowane naleśniki na słodko i na słono, z „bezpiecznym” nadzieniem, zjedzone w nie za dużej porcji, powoli, i ciepłe, a nie gorące, mogą refluksu nie wywołać.
Dżem przy refluksie
Dżemy i przetwory owocowe są dozwolone przy refluksie, o ile nie zostały sporządzone z:
- jabłek,
- bananów,
- cytrusów.
Tak więc nadzianie naleśnika np. dżemem truskawkowym i zjedzenie go z jogurtem na pewno będzie mniejszym ryzykiem niż naleśnik z musem jabłkowym i śmietaną.
Banany a refluks
Banany są dozwolone w chorobie refluksowej, dlatego naleśniki podawane z bananami to teoretycznie dobry pomysł. Jednak u ok.5% pacjentów mogą wywołać zgagę, gdyż potrafią nasilić gazy, a te sprzyjać refluksowi. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej zawiera oligofruktanów i tym bardziej gazotwórczy może się okazać, dlatego do naleśników lepiej dodawać banana świeżego, jędrnego, bez oznak nadmiernej dojrzałości. Podobnie może zadziałać niedojrzały, zielony banan – a to z powodu większej zawartości nieprzyswajalnego błonnika, który może fermentować w jelitach. Na gazy z powodu bananów szczególnie narażone są osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).
fot. Czy przy refluksie można jeść naleśniki/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Z czym nie robić naleśników przy refluksie?
Jak zrobić naleśniki dla osoby chorującej na refluks? Na pewno warto unikać następujących dodatków:
- tłustej śmietany (powyżej 22% tłuszczu),
- tłustego białego sera,
- cebuli,
- pora,
- czosnku,
- smażonego mięsa,
- tłustego mięsa,
- szparagów,
- karczochów,
- warzyw strączkowych,
- pomidorów,
- jabłek,
- cytrusów,
- ostrych przypraw,
- sera żółtego,
- sera feta,
- kaszy gryczanej,
- nutelli,
- masła orzechowego.
Zatem naleśnik ze szpinakiem i białym chudym serem powinien być dość bezpieczny, ale już ze szpinakiem i serem feta – nie jest dobrym pomysłem. Polany jogurtem lub śmietaną 18% raczej nie wywoła zgagi, natomiast taki z prawdziwą bitą śmietaną jest ryzykowny. Z chudą, gotowaną cielęciną i delikatnie przyprawiony – proszę bardzo, ale z nadzieniem z kaszy gryczanej i fasoli – odradzamy.
Czytaj także:
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Jakie zupy na refluks? Sprawdź, żeby potem nie cierpieć
Owsianka a refluks – to dobre czy złe połączenie?