ryby

Jedzenie ryb chroni przed chorobami oczu

Najnowsze badania naukowe dają kolejne dowody na to, że warto jeść ryby - donosi „New York Times” w artykule „Eating Fish Found to Ward Off Eye Disease”. Kobiety, których dieta była bogata w omega-3 pochodzące z ryb, były znacznie mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.
/ 22.03.2011 09:19
ryby

W Harwardzkim Badaniu Zdrowia Kobiet (Harvard Women’s Health Study) uczestniczyło 39.876 kobiet w wieku średnim. Na początku badania w 1993 roku kobiety zostały poproszone o wypełnienie szczegółowego kwestionariusza żywieniowego. Po około 10 latach obserwacji u 235 kobiet rozwinęło się zwyrodnienie plamki żółtej - postępująca wada wzroku, która jest najczęstszą przyczyną nieodwracalnej utraty wzroku u osób starszych.

Analizy opublikowane w Archives of Ophtalmology dowiodły, że kobiety, które jadły jedną lub więcej porcji ryb tygodniowo były o 42 % mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem, niż kobiety które jadły mniej niż jedną porcję ryb w miesiącu. Największe korzyści zauważalne były wtedy, gdy w diecie występowały: tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki i miecznik.

„Wiemy, że w powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej biorą udział procesy zapalne, a omega-3 mają działanie przeciwzapalne” powiedział dr William G. Christen.

Przeczytaj: Zdrów jak ryba - kwasy omega-3

Źródło: "New York Times", 17.03.2011/ak