łosoś, ryba fot. Panthermedia

Jedzenie leczące stan zapalny stawów

Masz kłopoty ze stawami? W takim wypadku pomocna jest odpowiednia dieta. Co powinnam jeść, a czego unikać?
/ 14.06.2018 15:52
łosoś, ryba fot. Panthermedia

Niektóre produkty leczą stany zapalne i łagodzą ból. Takie właściwości mają np.: korzeń imbiru, ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie, a także czosnek i cebula.

Zioła dobre na stawy

Korzystne jest także doprawianie potraw ziołami i przyprawami: kurkumą, anyżkiem, goździkami oraz bazylią, chrzanem, majerankiem, cząbrem, miętą i szałwią.

Inne produkty, zwłaszcza jedzone w nadmiarze, niekorzystnie wpływają na stawy i nasilają dolegliwości. Tak u niektórych chorych działają: czekolada, ryż, owies czy kukurydza.

Osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy szkodzi nabiał, zaś uczulonym na gluten pieczywo pszenne i mieszane, ciasta, makaron i kasza manna. Dlatego, jeśli dokuczają ci stawy, obserwuj, które produkty zaostrzają symptomy. Trzeba je usunąć z diety.