Ocet do marynat

Ocet do marynat

Spirytusowy czy winny?
/ 12.05.2008 12:03
Ocet do marynat
Ocet winny jest podobno zdrowszy od spirytusowego. Czy w związku z tym można go dodawać do marynowanych grzybów i konserwowych ogórków?

Rzeczywiście ocet spirytusowy do najwartościowszych nie należy, bo nie zawiera żadnych cennych składników. Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina i dostarcza sporo witamin, potasu, fosforu oraz magnezu. Warto nim zastępować ocet spirytusowy, także w marynatach. Trzeba tylko pamiętać, że ocet winny zawiera sześć procent kwasu octowego, a spirytusowy dodawany do przetworów zwykle 10 procent. Tak więc marynaty z dodatkiem octu winnego będą łagodniejsze w smaku i nieco mniej trwałe. Ale wystarczy je zapasteryzować (ok. 15 min w 80°C), by nadawały się do dłuższego przechowywania. Zalewa z octu winnego szczególnie dobrze pasuje do śliwek, grzybów i czosnku. Smak octu można wzbogacać, dodając do niego zioła i przyprawy

Źródło: Przyjaciółka