Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Czy można jeść ogórki kiszone przy wrzodach żołądka? Przepisy z kiszonkami, przyjazne chorobie wrzodowej
Czy można jeść ogórki kiszone przy wrzodach żołądka? Przepisy z kiszonkami, przyjazne chorobie wrzodowej2 lata temu
Jedzenie ogórków kiszonych przy wrzodach żołądka jest przeciwwskazane. To przez wysoką zawartość kwasów organicznych i soli: substancji, które podrażniają śluzówki żołądka. We wrzodach i zapaleniu żołądka dozwolone są bardzo niewielkie ilości kiszonek, np. zneutralizowane przez dodatek nabiału. Probiotyki mogą wspierać leczenie wrzodów, ale nie powinno się czerpać ich z kiszonek. Czytaj więcej
Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców
Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców2 lata temu
Najzdrowsze porzeczki to porzeczki czarne. Mają najwięcej antocyjanów, wygrywają też pod względem zawartości witaminy C i wszystkich minerałów. Czerwone porzeczki mają za to więcej błonnika, a porzeczki białe deklasują potencjałem antyoksydacyjnym. Mimo wszystko czarne porzeczki są najzdrowsze. To po nie sięgaj najczęściej. Czytaj więcej
Kto nie powinien pić soku z granatów? Przeciwwskazania i interakcje z lekami są bezwzględne
Kto nie powinien pić soku z granatów? Przeciwwskazania i interakcje z lekami są bezwzględne2 lata temu
Przeciwwskazania do picia soku z granatu obejmują niskie ciśnienie krwi, alergię na granaty i wysoki poziom potasu. Soku z granatu nie powinno się pić, przyjmując leki na nadciśnienie, leki antyarytmiczne, a także niektóre leki z grupy statyn na cholesterol. Sprawdź, jakie są efekty uboczne picia soku z granatu. Czytaj więcej
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak2 lata temu
Właściwości kurek (pieprznika jadalnego) znacznie wykraczają ponad ich szerokie przeznaczenie kulinarne. Kurki dostarczają sporo miedzi, żelaza, witaminy D i witamin z grupy B. Mają też prozdrowotne antyoksydanty. Kurkom można przypisać właściwości wspierające układ nerwowy, zdrowie kości i stymulację odporności. W medycynie ludowej stosuje się kurki na pasożyty. Czytaj więcej
„Zdrowa Cola” podbija TikToka, ale czy faktycznie jest zdrowa? Przepis na viralowy napój z 3 składników
„Zdrowa Cola” podbija TikToka, ale czy faktycznie jest zdrowa? Przepis na viralowy napój z 3 składników2 lata temu
„Zdrowa Cola” to napój, który jest hitem na TikToku. Powstaje z połączenia lodu i octu balsamicznego z gazowanym napojem bez cukru. Choć założeniem napoju jest stworzenie zdrowszej alternatywy popularnego napoju gazowanego, okazuje się, że „zdrowa Cola” wcale nie jest tak zdrowa. Przed jej piciem przestrzegają szczególnie stomatolodzy. Czytaj więcej
Lody poniżej 100 kcal w sztuce. 18 polecanych produktów z popularnych marketów. Jedz je na diecie bez wyrzutów sumienia
Lody poniżej 100 kcal w sztuce. 18 polecanych produktów z popularnych marketów. Jedz je na diecie bez wyrzutów sumienia2 lata temu
Lody poniżej 100 kcal możesz jeść nawet na ścisłej redukcji, czyli diecie odchudzającej. Mamy 18 przykładów lodów, które mają mniej niż 100 kcal w sztuce. Choć nie wszystkie mają idealny skład, możesz sięgać po nie bez obaw o sylwetkę i utratę efektów. Wszystkie lody z zestawienia kupisz w popularnych marketach. Czytaj więcej
Maliny w ciąży: bardzo zdrowe i polecane, ale nie w tym wypadku. Kiedy trzeba zrezygnować z jedzenia malin w ciąży?
Maliny w ciąży: bardzo zdrowe i polecane, ale nie w tym wypadku. Kiedy trzeba zrezygnować z jedzenia malin w ciąży?2 lata temu
Maliny w ciąży są bezpieczne i można je jeść bez przeciwwskazań. Wcześniej należy umyć maliny, by nie zarazić się toksoplazmozą. To mit, że jedzenie malin w ciąży może prowadzić do poronień. Maliny jedzone w ciąży mają mnóstwo zalet: dostarczają błonnika, sycą, wzbogacają dietę o witaminy i kwas foliowy. Czytaj więcej
Słodkie lekarstwo Indian na cukrzycę. Świdośliwa to owoc, który powinien poznać każdy diabetyk
Słodkie lekarstwo Indian na cukrzycę. Świdośliwa to owoc, który powinien poznać każdy diabetyk2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść świdośliwę, to bardzo wskazane. Ma ona udowodnione działanie poprawiające wrażliwość na insulinę, obniżające cukier we krwi i inne zalety dla cukrzyków. Świdośliwa może przeciwdziałać powikłaniom cukrzycy: uszkodzeniom wzroku, nerek i nerwów. Do leczenia i zapobiegania cukrzycy wykorzystywały ją plemiona Indian. Czytaj więcej
Czy maliny są tuczące i kaloryczne? Ile kalorii jest w malinach i przetworach malinowych?
Czy maliny są tuczące i kaloryczne? Ile kalorii jest w malinach i przetworach malinowych?2 lata temu
Maliny mają ok. 45 kcal w 100 g. Kaloryczność malin zależy od ich gatunku i stopnia dojrzałości. Więcej kalorii mają maliny słodkie i mocno dojrzałe, a mniej maliny żółte, wczesne. Wszystkie maliny są jednak niskokaloryczne, a różnice między nimi są nieznaczne. Więcej kalorii mają dżemy, soki i syropy z malin. Czytaj więcej
Pestki arbuza: nie tylko jadalne, ale też bardzo zdrowe! Sprawdź, jak można je wykorzystać i jakie mają właściwości
Pestki arbuza: nie tylko jadalne, ale też bardzo zdrowe! Sprawdź, jak można je wykorzystać i jakie mają właściwości2 lata temu
Pestki arbuza mają wiele właściwości prozdrowotnych: wspierają trawienie, mogą leczyć wrzody żołądka, a do tego działają przeciwbakteryjnie. Napar z pestek arbuza w medycynie naturalnej stosuje się na kamienie nerkowe. Pestki z arbuza można jeść bezpośrednio z owocem (warto je gryźć), lub wysuszyć je na słońcu i uprażyć. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.