Pestki arbuza: nie tylko jadalne, ale też bardzo zdrowe! Sprawdź, jak można je wykorzystać i jakie mają właściwości

Pestki arbuza mają wiele właściwości prozdrowotnych: wspierają trawienie, mogą leczyć wrzody żołądka, a do tego działają przeciwbakteryjnie. Napar z pestek arbuza w medycynie naturalnej stosuje się na kamienie nerkowe. Pestki z arbuza można jeść bezpośrednio z owocem (warto je gryźć), lub wysuszyć je na słońcu i uprażyć.
/ 06.07.2022 05:37

Pestki arbuza mają prozdrowotne właściwości. Arbuzy można jeść z pestkami, są jadalne, a według niektórych nawet bardzo smaczne. Pestki arbuza mają swoich miłośników. Chcesz wyciągnąć jeszcze więcej z właściwości prozdrowotnych arbuzów? Jedz arbuza z pestkami, lub susz i praż pestki arbuza, a potem jedz je jako przekąskę.

Spis treści:

  1. Czy pestki arbuza są jadalne?
  2. Wartości odżywcze pestek arbuza
  3. Właściwości pestek arbuza
  4. Jak wysuszyć pestki z arbuza?
  5. Jak jeść pestki z arbuza?
  6. Przepis na prażone pestki z arbuza z przyprawami
  7. Prozdrowotny napar z pestek arbuza

Czy pestki arbuza są jadalne?

Pestki arbuza (w przeciwieństwie np. do pestek czereśni) są jadalne, a nawet zdrowe. Można jeść je na różne sposoby:

  • zjadać arbuza z pestkami,
  • miksować arbuza z pestkami w zdrowych koktajlach,
  • suszyć pestki i jeść je jako przekąskę,
  • wysuszone pestki mielić i dodawać proszek do różnych dań.

Pestki arbuza wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej i afrykańskiej. Z pestek arbuza można zrobić mąkę, wytłoczyć z nich olej, albo przygotować napar.

Czy można jeść arbuza z pestkami?

Możesz jeść arbuza z pestkami, jeśli to lubisz. Pestki arbuza są zdrowe. Nie musisz ich wypluwać. Żeby faktycznie wykorzystać właściwości i minerały zgromadzone w pestkach arbuza, musisz jednak je przegryźć. Gdy połkniesz je w całości, wydalisz pestki arbuza w niezmienionej formie.

Wartości odżywcze pestek arbuza

W 100 g pestek arbuza znajduje się:

  • 557 kcal,
  • 28 g białka,
  • 47 g tłuszczu,
  • 15 g węglowodanów.

Kaloryczność pestek arbuza jest wyższa niż kaloryczność arbuzów. Nie przejmuj się tym jednak, nie dasz rady zjeść tylu pestek arbuza, by cię utuczyły. W pestkach arbuza znajduje się wiele przeciwutleniaczy, trochę witaminy C i cenne aminokwasy: cytrulina i arginina.

Pestki z arbuza są też źródłem magnezu i żelaza. Zawierają trochę kwasu foliowego. To składnik odżywczy, który korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obniża ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Te niepozorne czarne nasiona arbuza to również bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed zawałem i obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.

Właściwości pestek arbuza

W medycynie naturalnej pestki arbuza wykorzystuje się na infekcje grzybicze, przy chorobach skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Można stosować też kurację z pestek arbuza na wrzody żołądka i kamienie nerkowe.

Zalety i właściwości pestek arbuza, które najczęściej się wymienia to:

  • wsparcie w regulowaniu poziom cukru we krwi,
  • właściwości wspierające nerki,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • działanie przeciwbakteryjne,
  • wsparcie trawienia,
  • prozdrowotne działanie dla zdrowia układu krążenia,
  • poprawę utrzymania erekcji,
  • leczą wrzody żołądka,
  • działają przeciwzapalnie.

Jak wysuszyć pestki z arbuza?

Jeśli chcesz skorzystać z pestek z arbuza jako przekąski, musisz je najpierw wysuszyć. Najpierw przemyj pestki arbuza z miąższu, osusz je z wody na sitku, a potem wykorzystaj jedną z metod suszenia:

  • na słońcu,
  • na patelni,
  • w piekarniku (w niskiej temperaturze ok. 50 stopni),
  • w maszynie do suszenia.

Jak jeść pestki z arbuza?

Jeśli masz zamiar zmielić pestki arbuza na zdrowy proszek, wystarczy je tylko wysuszyć. Jeśli chcesz je jeść jako przekąskę, dobrze dodatkowo uprażyć wysuszone pestki arbuza na suchej patelni.

Nawet po wysuszeniu i uprażeniu pestki arbuza mają twardą otoczkę. Możesz je z niej obrać, albo:

  • mielić pestki w młynku lub moździerzu,
  • dodawać je do zup i sosów, by zmiękły,
  • kiełkować pestki arbuza, czyli moczyć je w wodzie,
  • dodawać pestki z arbuza do dressingów do sałatek,
  • wyciągnąć jedynie jasny miąższ z pestki,
  • jeść pestki w całości, dokładnie je przeżuwając.

suszone i prażone pestki arbuzafot. Suszone pestki arbuza dalej mają twardą otoczkę/ Adobe Stock, Engdao

Przepis na prażone pestki z arbuza z przyprawami

Składniki:

  • 2 garście pestek z arbuza,
  • 2 szczypty soli,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta papryki chili (opcjonalnie),
  • łyżeczka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki arbuza obmyj z miąższu i wysusz na słońcu.
  2. Przesyp suche pestki arbuza na patelnię. Podgrzewa i praż, do momentu, gdy poczujesz słodki zapach.
  3. Co jakiś czas mieszaj pestki arbuza na patelni.
  4. Gdy zdecydujesz, że pestki arbuza są wystarczająco uprażone, dodaj olej i przyprawy.
  5. Wymieszaj dokładnie, odczekaj chwilę do połączenia składników i odstaw patelnię.
  6. Prażone pestki arbuza możesz przesypać do słoika lub plastikowego pojemnika.

Prozdrowotny napar z pestek arbuza

Składniki:

  • łyżka pestek z arbuza (świeżych lub suszonych),
  • 250 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel pestki arbuza na proszek, np. w młynku do kawy lub dobrym blenderze.
  2. Zalej pestki arbuza wrzątkiem. Odstaw je na 10 minut.
  3. Wypij napar z pestek z arbuza.

Napar z pestek arbuza pije się na poprawę trawienie (działa podobnie jak picie siemienia lnianego). Herbatkę z pestek arbuza stosuje się też na zwalczanie kamieni nerkowych i wsparcie funkcjonowania nerek. Można pić ją codziennie przez 3 tygodnie, a po tym czasie warto zrobić przerwę.

Czytaj także:
Kto nie powinien pić naparów z czystka? Przeciwwskazania są rzadkie, ale występują
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Przez lata źle oceniano jego właściwości
Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?
Arbuz a cukrzyca – czy to prawda, że diabetycy nie mogą jeść arbuza?