Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców

która porzeczka jest najzdrowsza fot. Adobe Stock, Карина Клачук
Najzdrowsze porzeczki to porzeczki czarne. Mają najwięcej antocyjanów, wygrywają też pod względem zawartości witaminy C i wszystkich minerałów. Czerwone porzeczki mają za to więcej błonnika, a porzeczki białe deklasują potencjałem antyoksydacyjnym. Mimo wszystko czarne porzeczki są najzdrowsze. To po nie sięgaj najczęściej.
/ 13.07.2022 05:35
która porzeczka jest najzdrowsza fot. Adobe Stock, Карина Клачук

Zastanawiasz się, które porzeczki są najzdrowsze? Porównujemy zawartość minerałów, witamin i antyoksydantów w trzech najpopularniejszych typach porzeczki: czarnych, czerwonych i białych. Sprawdźmy, który z typów jest najzdrowszy.

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze porzeczki czarnej, białej i czerwonej – tabela
  2. Antyoksydanty: porównanie zawartości w porzeczce czarnej, białej i czerwonej
  3. Najzdrowsze porzeczki – ranking

Wartości odżywcze porzeczki czarnej, białej i czerwonej – tabela

Składnik Porzeczka czarna Porzeczka czerwona i biała
Energia 63 kcal 56 kcal
Białko 1,4 g 1,4 g
Tłuszcz 0,41 g 0,2 g
Węglowodany 15,4 g 13,8 g
Błonnik 4,1 g 4,3 g
Wapń 55 mg 33 mg
Żelazo 1,54 mg 1 mg
Magnez 24 mg 13 mg
Fosfor 59 mg 44 mg
Potas 322 mg 275 mg
Sód 2 mg 1 mg
Cynk 0,27 mg 0,23 mg
Witamina C 181 mg 41 mg
Witamina B1 0,05 mg 0,04 mg
Witamina B2 0,05 mg 0,05 mg
Witamina B3 0,3 mg 0,1 mg
Witamina B5 0,398 mg 0,064 mg
Witamina A 230 IU 42 IU
Witamina E 1 mg 0,1 mg

Czarna porzeczka ma więcej minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku, niż porzeczka czerwona. Czarne porzeczki wygrywają też pod względem zawartości większości witamin. Mają ponad 4 razy więcej witaminy C niż porzeczki czerwone i białe. Czarne porzeczki należą do owoców najbogatszych w witaminę C.

Antyoksydanty: porównanie zawartości w porzeczce czarnej, białej i czerwonej

Nie tylko wartości odżywcze liczą się przy omawianiu prozdrowotności owoców. Właściwości i zalety zdrowotne porzeczek to w większości zasługa antyoksydantów obecnych w tych owocach. Zawartość antyoksydantów zdecydowanie przemawia na korzyść czarnej porzeczki.

Nawet bez żadnych danych naukowych i wiadomości łatwo ocenić zawartość antocyjanów (typu antyoksydantów) w owocach „na oko”. W uproszczeniu można powiedzieć, że im ciemniejszy owoc, tym więcej prozdrowotnych antocyjanów zawiera. Taki szybki test sprawdza się np. w przypadku oceny właściwości leśnych jagód, właściwości jagody kamczackiej i właściwości aronii. Wzrokowe porównanie porzeczki czarnej, białej i czerwonej jest jednoznaczne: czarne porzeczki mają więcej zdrowych antocyjanów. Drugie miejsce zajmują porzeczki czerwone, białe mają najmniej antyoksydacyjnych barwnych związków.

Potwierdzają to też dane naukowe.

  • W 100 g czarnej porzeczki znajdziesz 1265 mg antocyjanów.
  • W 100 g porzeczki czerwonej znajdziesz 199 mg antocyjanów.
  • W 100 g białej porzeczki nie znajdziesz antocyjanów (ich ilości są śladowe).

Antocyjany to jednak nie wszystko. Naukowcy ocenili też ogólny potencjał antyoksydacyjny trzech rodzajów porzeczek zebranych w województwie łódzkim oceniony metodą TEAC. Wyniki opublikowano w nowym badaniu z 2022 roku.

  • Potencjał antyoksydacyjny czarnych porzeczek oceniono na 35,8 mmol/ml.
  • Potencjał antyoksydacyjny czerwonych porzeczek oceniono 20,1 mmol/ml.
  • Potencjał antyoksydacyjny białych porzeczek oceniono 37,1 mmol/ml.

Jak widzisz, choć biała porzeczka ma mniej antocyjanów, też jest zdrowa i ma sporo innych antyoksydantów. Ma nawet największy potencjał antyoksydacyjny sprawdzony metodą TEAC z wszystkich trzech typów porzeczek.

Najzdrowsze porzeczki – ranking

Widzisz już dokładnie, które porzeczki okażą się najzdrowsze. Czarna odmiana porzeczek deklasuje „przeciwników” już na pierwszy rzut oka na tabelę wartości odżywczych.

  1. Miejsce 1: Porzeczki czarne
  2. Miejsce 2: Porzeczki czerwone
  3. Miejsce 3: Porzeczki białe

Mimo to wszystkie porzeczki są bardzo zdrowe i zdecydowanie warto je jeść, jeśli nie dotyczą cię przeciwwskazania do jedzenia porzeczek. To jedne ze zdrowszych i tańszych sezonowych owoców.

Źródła:

Maatta K, Kamal-Eldin A, Törrönen R. Phenolic compounds in berries of black, red, green, and white currants (Ribes sp.). Antioxid Redox Signal. 2001 Dec;3(6):981-93. doi: 10.1089/152308601317203521. PMID: 11813993.
Kidoń M, Narasimhan G. Effect of Ultrasound and Enzymatic Mash Treatment on Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity of Black, Red and White Currant Juices. Molecules. 2022 Jan 5;27(1):318. doi: 10.3390/molecules27010318. PMID: 35011548; PMCID: PMC8746349.

Czytaj także:
Nature’s Cereal to śniadaniowy hit na Tik Toku. Na czym polega fenomen przepisu, który podzielił Internet?
Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Polscy naukowcy dokładnie przebadali ten temat
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe

Redakcja poleca

REKLAMA