Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Czy kukurydza jest zdrowa? Poznaj wartości odżywcze i właściwości kukurydzy
Czy kukurydza jest zdrowa? Poznaj wartości odżywcze i właściwości kukurydzy2 lata temu
Kukurydza jest zdrowa, zarówno ta gotowana z kolbą, jak i kukurydza konserwowa, z puszki. Kukurydza przede wszystkim dostarcza energii z węglowodanów. W kukurydzy jest sporo magnezu i potasu, które są ważne dla prawidłowej pracy serca. Kukurydza wyróżnia się właściwościami dla zdrowia oczu, chroni np. przed złym wpływem niebieskiego światła na wzrok. Czytaj więcej
Ma 4 razy więcej witaminy C, niż cytryna i rośnie w Polsce. Domyślasz się, o jakie warzywo chodzi?
Ma 4 razy więcej witaminy C, niż cytryna i rośnie w Polsce. Domyślasz się, o jakie warzywo chodzi?2 lata temu
W 100 g papryki znajdziesz aż ok. 200 mg witaminy C. Najwięcej witaminy C jest w zielonej papryce chili, a najmniej w zielonej papryce słodkiej. Średnia czerwona papryka dostarcza 300 mg witaminy C, to prawie 500% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dzięki temu papryka przeciwdziała anemii, jest dobra na odporność i poprawia wygląd skóry. Czytaj więcej
5 profili na Instagramie, które pokazują triki na tanie i zdrowe odżywianie. Wskazówki zero waste, tanie przepisy i inne
5 profili na Instagramie, które pokazują triki na tanie i zdrowe odżywianie. Wskazówki zero waste, tanie przepisy i inne2 lata temu
Te instagramowe profile są skarbem inflacyjnych czasów. Oto konta na Instagramie, które uczą zdrowo i pysznie gotować z prostych składników, podają bezcenne wskazówki zero waste lub pokazują jak lepiej organizować się w kuchni, by mniej wyrzucać (i więcej zaoszczędzić). Zaobserwuj je dla poprawy jakości diety i podreperowania domowego budżetu. Czytaj więcej
Czy można pić wodę po zjedzeniu grzybów, czy lepiej odczekać 30 minut, zgodnie z babciną radą?
Czy można pić wodę po zjedzeniu grzybów, czy lepiej odczekać 30 minut, zgodnie z babciną radą?2 lata temu
Picie wody po grzybach nie jest przeciwwskazane. Nie ma potwierdzonych powodów, by go unikać. Jeśli chcesz zachować ostrożność, nie pij za dużo wody po zjedzeniu grzybów, unikaj wody gazowanej i wybieraj raczej wodę w temp. pokojowej lub ciepłą herbatę. Ewentualne mdłości, biegunka i wymioty wynikają z ciężkostrawności smażonych grzybów, nie popicia ich wodą. Czytaj więcej
Dania z cukinią FIT - baza ponad 20 pomysłów na dietetyczne posiłki i przekąski z cukinią
Dania z cukinią FIT - baza ponad 20 pomysłów na dietetyczne posiłki i przekąski z cukinią2 lata temu
Dania z cukinią fit nasycą cię, a nie dostarczą wielu kalorii. Pomysły na wykorzystanie cukinii w fit przepisach to np.: cukiniowy makaron, zupa z cukinią fit, fit faszerowana cukinia, duszona cukinia z koperkiem, szaszłyki fit z cukinią, a nawet owsianka z cukinią. Zainspiruj się naszą bazą pomysłów na dietetyczne dania z cukinią. Czytaj więcej
Pomidory a nadkwasota i refluks. 7 skutecznych trików na złagodzenie kwasowości pomidorów
Pomidory a nadkwasota i refluks. 7 skutecznych trików na złagodzenie kwasowości pomidorów2 lata temu
Pomidory a nadkwasota i refluks to śliski temat. Pomidory i przetwory pomidorowe pobudzają produkcję kwasu solnego i nasilają objawy nadkwasoty, są więc oficjalnie przeciwwskazane. Mimo to można jeść je w mniejszych ilościach po zastosowaniu trików na obniżenie ich kwasowości: dodanie sody do sosu pomidorowego, łączenie pomidorów z nabiałem i wybieranie odmian pomidorów przyjaznych nadkwasocie. Czytaj więcej
FIT ciasta i desery z malinami bez cukru. 4 niezwykłe przepisy na malinowe FIT słodkości
FIT ciasta i desery z malinami bez cukru. 4 niezwykłe przepisy na malinowe FIT słodkości2 lata temu
Fit ciasto z malinami to idealny pomysł na zdrowy deser dla domowników lub gości. Jeśli masz świeże lub mrożone maliny, z łatwością zrobisz te lekkie desery. Przetestuj przepisy na: fit brownie z fasoli z malinami, lodowe fit ciasto malinowe, fit sernik na zimno z malinami i fit deser malinowy w słoiku. Zdrowe i smakowite. Czytaj więcej
FIT zapiekanka z cukinii to hit na odchudzanie. Oto 5 różnych przepisów na zdrowe i pyszne cukiniowe zapiekanki
FIT zapiekanka z cukinii to hit na odchudzanie. Oto 5 różnych przepisów na zdrowe i pyszne cukiniowe zapiekanki2 lata temu
Fit zapiekanka z cukinii to pomysł na pyszny niskokaloryczny posiłek. Zapiekankę z cukinii fit można przygotować w wersji wysokobiałkowej, niskowęglowodanowej, ale też klasycznej: z ziemniakami i serem. Oto 5 przepisów na fit zapiekankę z cukinii: z mięsem mielonym, z kurczakiem, z jajkami, z pieczarkami. Podajemy też przepis na mniej fit, keto zapiekankę z cukinii. Czytaj więcej
Jakie pomidory są najzdrowsze? Malinowe, koktajlowe, a może jeszcze inne?
Jakie pomidory są najzdrowsze? Malinowe, koktajlowe, a może jeszcze inne?2 lata temu
Wszystkie pomidory są zdrowe, ale zastanawiałaś się kiedyś nad tym, jakie są te najzdrowsze? Najcenniejszy składnik w pomidorach to likopen. Pomidory, które mają go najwięcej, zgarną więc tytuł najzdrowszych pomidorów. Wśród najbardziej prozdrowotnych gatunków pomidorów uprawianych w Polsce, znajdują się: pomidory koktajlowe, pomidory lima i pomidory rzymskie. Czytaj więcej
Potas w pomidorach: ogromna zaleta, ale dla niektórych też wada pomidorów
Potas w pomidorach: ogromna zaleta, ale dla niektórych też wada pomidorów2 lata temu
Pomidory mają bardzo dużo potasu. Dla większości osób to ogromna zaleta, ale niektórzy muszą zrezygnować z jedzenia pomidorów przez wysoką zawartość potasu. 100 g pomidorów dostarcza ok. 237 mg potasu. Jeszcze więcej jest go w przecierze pomidorowym i koncentracie. Rekordową zawartość potasu 1565 mg/ 100 g mają suszone pomidory. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA