Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Liście wiśni cenniejsze niż owoce? Oto właściwości i zastosowanie liści wiśniowych
Liście wiśni cenniejsze niż owoce? Oto właściwości i zastosowanie liści wiśniowych2 lata temu
Liście wiśni stosuje się w medycynie ludowej np. jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Tradycyjnie z liści wiśni wytwarzało się też „lek na żółtaczkę”, okłady na bolące stawy i herbatę wzmacniającą organizm. Niewiele właściwości liści wiśni ma potwierdzenie w nauce. Trzeba uważać z ich zastosowaniem, bo zawierają trujący cyjanowodór. Czytaj więcej
Naturalny izotonik – 3 przepisy na co dzień i dla każdego + 1 od zadań specjalnych
Naturalny izotonik – 3 przepisy na co dzień i dla każdego + 1 od zadań specjalnych2 lata temu
Naturalny izotonik powinien dostarczać płynów, elektrolitów i glukozy. Nie każdy powinien korzystać z izotoników na co dzień. Przeciętny Kowalski powinien nawadniać się wodą, ewentualnie wodą z dodatkami smakowymi lub lekkimi koktajlami owocowymi. W szczególnych przypadkach (u sportowców, w upały, przy odwodnieniu) można zastosować specjalną recepturę na domowy naturalny izotonik. Czytaj więcej
Czy bób jest zdrowy i dlaczego warto go jeść? Wartości odżywcze i 7 najciekawszych właściwości bobu
Czy bób jest zdrowy i dlaczego warto go jeść? Wartości odżywcze i 7 najciekawszych właściwości bobu2 lata temu
Bób jest zdrowy, a jego właściwości odżywcze imponujące. Bób ma niezwykle dużo folianów i kwasu foliowego, przez co wspiera płodność i zapewnia zdrową ciążę. Bób ma też właściwości obniżające cholesterol, ciśnienie i homocysteinę. Z wyciągów z bobu można pozyskać lewodopę: lek na chorobę Parkinsona. Czytaj więcej
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów2 lata temu
Fit fasolka szparagowa może być podana z: sokiem z cytryny, jajkiem, sezamem, twarożkiem, orzechami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Fasolka szparagowa nie potrzebuje towarzystwa kalorycznego masła z bułką tartą, by świetnie smakować. Już sama naturalna gotowana fasolka szparagowa jest fit, nie niszcz jej dietetycznego potencjału kalorycznymi dodatkami. Czytaj więcej
Ile kcal ma fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą? Kaloryczność fasolki szparagowej
Ile kcal ma fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą? Kaloryczność fasolki szparagowej2 lata temu
Kaloryczność fasolki szparagowej zależy od dodatków. 100 g gotowanej zielonej fasolki szparagowej to 33 kcal, w konserwowej fasolce szparagowej jest 27 kcal/ 100 g. Żółta gotowana fasolka szparagowa ma 31 kcal/ 100 g. Więcej kalorii ma fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą: ok. 90 kcal/ 100 g, czyli 200 kcal w klasycznej porcji. Czytaj więcej
Bób: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść bób ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Bób: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść bób ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?2 lata temu
Bób można jeść ze skórką, ale nie zawsze jest to wskazane. Skórki bobu mają najwięcej witamin, są bogate w błonnik i zapewniają sytość. Młody bób o miękkich skórkach warto jeść bez obierania. Bób lepiej obrać, gdy: ma twardą skórkę, podajesz go dzieciom i osobom starszym, lub masz problemy żołądkowe po bobie. Czytaj więcej
Obalamy mity żywieniowe: 9 popularnych mitów o wodzie i nawodnieniu. Czy ty też w nie wierzysz?
Obalamy mity żywieniowe: 9 popularnych mitów o wodzie i nawodnieniu. Czy ty też w nie wierzysz?2 lata temu
Mity o wodzie i innych płynach są wiecznie żywe. Pewnie słyszałaś kiedyś, że kawa odwadnia, do wody warto dosypać szczyptę soli, a dzienna ilość wody do wypicia to 8 szklanek. Obalamy te i inne mity o wodzie i nawadnianiu. Poznaj je i zaoszczędź pieniądze, mniej martw się o zdrowie i zabłyśnij ciekawostkami o napojach w towarzystwie. Czytaj więcej
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Przez lata źle oceniano jego właściwości
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Przez lata źle oceniano jego właściwości2 lata temu
Zaktualizowane tablice indeksu glikemicznego z 2021 roku poprawiają indeks glikemiczny arbuza. Wcześniej sądzono, że arbuz ma wysoki indeks glikemiczny 76, a według najnowszych danych arbuz ma niski IG ok. 50. Podnosi on cukier wolniej, niż dotychczas sądzono. Oznacza to, że arbuza mogą beztrosko jeść osoby z insulinoopornością i cukrzycą. Czytaj więcej
Co najlepiej nawadnia? Odpowiedź cię zaskoczy, bo wcale nie chodzi o wodę, ani izotonik
Co najlepiej nawadnia? Odpowiedź cię zaskoczy, bo wcale nie chodzi o wodę, ani izotonik2 lata temu
Jeśli wydaje ci się, że najlepsze właściwości nawadniające ma po prostu woda, jesteś w błędzie! Najlepiej nie nawadnia walce też woda z dodatkiem soli, ani nawet stosowane przez sportowców napoje izotoniczne. Do najlepiej nawadniających płynów należą: mleko, soki owocowe, bogatsze w białko napoje roślinne i owocowe koktajle. Czytaj więcej
Jagoda kamczacka, czyli „owoc młodości” o niezwykłych właściwościach. 9 powodów, by jeść „królową jagód” jak najczęściej
Jagoda kamczacka, czyli „owoc młodości” o niezwykłych właściwościach. 9 powodów, by jeść „królową jagód” jak najczęściej2 lata temu
Właściwości jagody kamczackiej są nieocenione i obejmują prawie wszystkie układy organizmu. Kamczacka jagoda działa przeciwzapalnie, obniża trójglicerydy, jest polecana w cukrzycy i nadciśnieniu, a do tego poprawia pamięć i chroni mózg. Japończycy nie bez powodu nazywają jagodę kamczacką złotym środkiem na długowieczność. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.