Maliny w ciąży: bardzo zdrowe i polecane, ale nie w tym wypadku. Kiedy trzeba zrezygnować z jedzenia malin w ciąży?

maliny w ciąży fot. Adobe Stock, Tetiana
Maliny w ciąży są bezpieczne i można je jeść bez przeciwwskazań. Wcześniej należy umyć maliny, by nie zarazić się toksoplazmozą. To mit, że jedzenie malin w ciąży może prowadzić do poronień. Maliny jedzone w ciąży mają mnóstwo zalet: dostarczają błonnika, sycą, wzbogacają dietę o witaminy i kwas foliowy.
/ 09.07.2022 05:37
maliny w ciąży fot. Adobe Stock, Tetiana

Maliny mają mnóstwo zalet w ciąży. Właściwości prozdrowotne malin sprawiają, że to doskonały pokarm dla kobiet ciężarnych. Kobiety w ciąży mogą jeść maliny, ale muszą uważać z piciem herbaty z liści malin, która w pierwszych trymestrach jest przeciwwskazana.

Spis treści:

  1. Czy w ciąży można jeść maliny?
  2. Uwaga na maliny w ciąży w tym wypadku
  3. Zalety jedzenia malin w ciąży

Czy w ciąży można jeść maliny?

W ciąży jak najbardziej można jeść maliny, nie ma ku temu przeciwwskazań. Mitem jest to, że maliny jedzone w ciąży mogą wywoływać poronienia. To prawda dotyczącą tylko herbaty z liści malin (choć w 3. trymestrze jest polecana), same owoce są bezpieczne.

Czy w ciąży można jeść mrożone maliny?

W ciąży jak najbardziej można jeść mrożone maliny. Maliny mrożone są tak samo zdrowe, jak maliny świeże. W różnej formie mogą jeść je kobiety w ciąży. Poza sezonem nawet zdrowiej jest sięgać po mrożone maliny, które zostały zamrożone w szczycie letniego sezonu i zawierają najpewniej więcej witamin, niż świeże maliny dostępne zimą w sklepach.

Czy w ciąży można jeść przetwory z malin?

Przetwory z malin też są w ciąży polecane. Kobiety ciężarne mogą jeść dżem malinowy, pić sok z malin i korzystać z syropu malinowego. Najlepiej wybierać malinowe przetwory bez cukru, np. dżemy bez cukru. Zmniejsza to szanse na ciążową cukrzycę i pozwala na wprowadzenie większej ilości bardziej prozdrowotnych kalorii do jadłospisu.

Sok malinowy w ciąży

Uwaga! Wybieraj tylko pasteryzowane przetwory malinowe. Większość przetworów dostępnych w sklepach jest zapasteryzowana. Zachowaj czujność, kupując np. sok z malin od sadowników lub przez internet. Niepasteryzowane soki nie są polecane kobietom ciężarnym.

Czy w ciąży można pić herbatę malinową?

Herbata malinowa jest jak najbardziej dozwolona w ciąży, na każdym etapie. Uważaj jednak na herbatę z liści malin. Możesz rozpocząć jej picie dopiero krótko przed porodem. Pita we wcześniejszych etapach ciąży może zwiększać ryzyko poronienia.

herbata malinowa w ciążyfot. Herbata malinowa w ciąży jest dozwolona, ale herbata z liści malin dopiero w końcówce ciąży/ Adobe Stock, Syda Productions

Uwaga na maliny w ciąży w tym wypadku

Uważaj na maliny w ciąży jeśli są niemyte

Według Journal of Parasitology, ze względu na charakterystyczną strukturę, do malin łatwiej przylegają pasożyty, bakterie i zanieczyszczenia, niż do innych rodzajów jagód. Mogą znajdować się na nich np. pierwotniaki Toxoplasma gondii wywołujące toksoplazmozę. Przed jedzeniem warto je umyć, nawet jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła.

Uważaj na maliny w ciąży, jeśli mogą być spleśniałe

Maliny to nietrwałe w transporcie i przechowywaniu owoce, które bardzo szybko pleśnieją. Maliny po zerwaniu są idealną pożywką dla pleśni, a nawet niewielkie ilości pleśni są szkodliwe i toksyczne. Nie tylko dla kobiet w ciąży, a dla każdego.

W ciąży szczególnie warto dbać o to, by nie narażać się na działanie toksyn. Jedz tylko świeże maliny, do których nie masz podejrzeń. Jeśli zauważysz, że jedna z malin w pudełku jest spleśniała, nie jedz też innych. Najprawdopodobniej też są zaatakowane rakotwórczymi toksynami pleśni.

Zalety jedzenia malin w ciąży

Jedzenie malin w ciąży, mimo niewielkich przeciwwskazań, to jednak głównie zalety zdrowotne.

  • Maliny to jedne z najbogatszych w błonnik pokarmowy owoców. Przeciwdziałają ciążowym zaparciom i ułatwiają wypróżnianie.
  • Maliny są źródłem kwasu foliowego kształtującego zdrowy układ nerwowy przyszłego dziecka.
  • Maliny dostarczają zdrowych antyoksydantów, które wspierają twój organizm w ciąży. Z tego powodu poleca się też jedzenie truskawek w ciąży, jagód w ciąży i czereśni w ciąży.
  • Maliny dbają o odporność w ciąży. Herbata z naturalnym syropem z malin pomoże ci zwalczyć mniejsze infekcje.
  • Maliny są niskokaloryczne, a gęste odżywczo. Pomogą ci zachować zdrową masę ciała w ciąży.
  • Niektóre kobiety chwalą sobie picie soku z malin lub herbaty malinowej na poranne mdłości.

Poza tym maliny mogą być po prostu smacznym dodatkiem do odżywczych posiłków. Jedz je w ciąży często: dodawaj do owsianek, koktajli, lodów, jogurtu. Maliny pasują też do wielu wytrawnych potraw.

Czytaj także:
Sery w ciąży - które są zakazane, a które możesz jeść
Sushi w ciąży wcale nie jest surowo zabronione. Jakie rodzaje sushi można jeść w ciąży?
Czego nie jeść w ciąży - 10 zakazanych produktów

Redakcja poleca

REKLAMA