Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?
Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?2 lata temu
Arbuzy można jeść na noc, ale ma to jedną wadę: może obudzić cię w nocy potrzeba udania się do toalety. Arbuzy lepiej jeść w pierwszej połowie dnia, bo orzeźwiają i nawadniają na cały dzień, ale jeśli wieczorem najdzie cię ochota na arbuza, też go sobie nie odmawiaj. Nie ma poważnych przeciwwskazań do jedzenia arbuzów przed snem i na kolację. Czytaj więcej
Trik południowców na szybkie ochłodzenie: zamiast zimnych napojów, piją gorącą herbatę. To działa, ale pod jednym warunkiem
Trik południowców na szybkie ochłodzenie: zamiast zimnych napojów, piją gorącą herbatę. To działa, ale pod jednym warunkiem2 lata temu
W gorący dzień na południu Europy, w krajach arabskich i innych krajach o gorącym klimacie, nie spotkasz mieszkańców sączących zimne napoje na ochłodzenie. Zamiast tego piją oni gorącą herbatę, kawę i ciepłe napary miętowe. Czy takie podejście faktycznie ma sens? Jak to możliwe, że gorący napój chłodzi lepiej niż szklanka wody z lodem? Wyjaśniamy. Czytaj więcej
Czarne jagody to prawdziwy skarb lasu. 8 najpotężniejszych właściwości zdrowotnych leśnych jagód
Czarne jagody to prawdziwy skarb lasu. 8 najpotężniejszych właściwości zdrowotnych leśnych jagód2 lata temu
Czarne jagody mają właściwości poprawiające wzrok, ale to tylko jednak z ich zalet. Są dobre na cukrzycę, chronią serce, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Wszystkie właściwości czarnych jagód są związane z wysoką zawartością antocyjanów: potężnych antyoksydantów, dzięki którym jagody mają ciemny kolor. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest ich w jagodach dużo. Czytaj więcej
Jagody w ciąży: jeść czy nie? Uważaj na nie w tej sytuacji
Jagody w ciąży: jeść czy nie? Uważaj na nie w tej sytuacji2 lata temu
Jagody w ciąży są dozwolone i bardzo zdrowe. Poprawiają ukrwienie w całym ciele, dodają zdrowych witamin i zmniejszają ryzyko cukrzycy ciążowej. Jagody trzeba jednak koniecznie umyć przed spożyciem, nie powinno się ich jeść prosto z krzaka, a kobiety w ciąży powinny szczególnie surowo przestrzegać tego zalecenia. Czytaj więcej
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?2 lata temu
Pomidor ze skórką jest jadalny, a skórka pomidora jest zdrowa. Większość ludzi może śmiało jeść pomidora ze skórką. Zatrucie skórką pomidora jest rzadkie. Pomidory lepiej obrać, jeśli mają je jeść osoby na diecie lekkostrawnej, diecie ubogoresztkowej lub osoby z zaburzeniami połykania i dysfunkcjami przewodu pokarmowego. Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść arbuzy? 8 właściwości zdrowotnych, które sprawią, że jeszcze mocniej pokochasz ten owoc
Dlaczego warto jeść arbuzy? 8 właściwości zdrowotnych, które sprawią, że jeszcze mocniej pokochasz ten owoc2 lata temu
Właściwości arbuza to przede wszystkim świetne nawodnienie i zaspokojenie ochoty na słodycze w niskokaloryczny sposób. Arbuz ma też inne prozdrowotne działanie: wspiera wzrok, ochrania serce, pomaga w regeneracji po wysiłku, a do tego dba o piękny wygląd skóry. To dzięki wartościom odżywczym i witaminom, zamkniętym w arbuzie. Czytaj więcej
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne2 lata temu
Fit ciasta bez pieczenia są idealne na lato. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, by zrobić pyszne ciasto, które dostarcza niewielu kalorii. Oto przepisy na: fit sernik na zimno z mango, fit ciasto bananowo-czekoladowe, tartaletki z kremem limonkowym fit, wafle z fit nadzieniem i królewski fit sernik z czereśniami. Przetestuj je wszystkie. Czytaj więcej
Czy bób jest kaloryczny i tuczący? Przygotuj go w ten sposób, a będzie dietetyczny i sycący
Czy bób jest kaloryczny i tuczący? Przygotuj go w ten sposób, a będzie dietetyczny i sycący2 lata temu
Kaloryczność bobu zależy od jego dojrzałości i obróbki. 100 g bobu ma od 65 do 110 kcal. Średnio letni bób to 70 kcal/ 100 g. Nawet młody bób ma więcej kalorii, niż inne zielone warzywa, ale niewiele w porównaniu do suchych nasion roślin strączkowych. Bób nie tuczy i można jeść go na diecie odchudzającej, o ile nie oblewasz go obficie masłem. Czytaj więcej
Czy imbir się obiera? Jak lepiej jeść imbir: ze skórką czy bez?
Czy imbir się obiera? Jak lepiej jeść imbir: ze skórką czy bez?2 lata temu
Imbir zazwyczaj obiera się, żeby skorzystać z niego do różnorodnych przepisów i receptur. Obieranie imbiru pozwala pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń ze skórki, ale nie trzeba tego robić. Jedzenie imbiru bez obierania to oszczędność czasu, mniej kuchennych odpadów i (niewielkie) korzyści zdrowotne. Czytaj więcej
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalny syrop malinowy. Idealny do domowych napojów, piwa i herbaty
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalny syrop malinowy. Idealny do domowych napojów, piwa i herbaty2 lata temu
Dobry syrop malinowy z naturalnym składem zawiera maliny i cukier. Akceptowalny jest dodatek miodu i soku z cytryn, ale nie konserwantów. Najważniejsze, by syrop malinowy faktycznie składał się w dużej części (>50%) z malin, a nie aromatów malinowych. Oto 9 naturalnych syropów malinowych, które są warte zakupu. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA