Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Agrest: ze skórką, czy bez? Kiedy lepiej jeść agrest w całości, a kiedy tylko wyssać miąższ?
Agrest: ze skórką, czy bez? Kiedy lepiej jeść agrest w całości, a kiedy tylko wyssać miąższ?2 lata temu
Skórka od agrestu jest jadalna i jak najbardziej można ją jeść. Jedzenie agrestu ze skórką jest zdrowsze: w skórce znajdują się najcenniejsze witaminy i przeciwutleniacze z agrestu. Przeciwwskazaniem do jedzenia skórek od agrestu jest: konieczność prowadzenia diety lekkostrawnej, nadkwasota i refluks pokarmowy oraz problemy z gryzieniem. Czytaj więcej
Na lepszy sen, dobrą pamięć i zwalczanie zakwasów. Poznaj 7 prozdrowotnych właściwości wiśni
Na lepszy sen, dobrą pamięć i zwalczanie zakwasów. Poznaj 7 prozdrowotnych właściwości wiśni2 lata temu
Właściwości wiśni to między innymi: wsparcie zdrowia stawów i działanie przeciwbólowe, poprawa pracy mózgu i wsparcie snu. Sok z wiśni stosuje się na przeciwdziałanie zakwasom, znają go dobrze maratończycy. Wiśnie mają mało kalorii i niewiele cukru. Sprawdź, dlaczego warto często sięgać po wiśnie w sezonie letnim. Czytaj więcej
Arbuz w ciąży: czy można go jeść? Wady i zalety arbuza w diecie kobiety ciężarnej
Arbuz w ciąży: czy można go jeść? Wady i zalety arbuza w diecie kobiety ciężarnej2 lata temu
Jedzenie arbuza w ciąży jest polecane i zdecydowanie wskazane. Arbuzy doskonale nawadniają, pozwalają pozbyć się mdłości, walczą z ciążowymi obrzękami i dostarczają witamin ważnych dla płodu i matki. Arbuzy mogą nawet obniżać ryzyko ciążowego stanu przedrzucawkowego i hemoroidów w ciąży. To mit, że w ciąży nie można jeść arbuzów! Czytaj więcej
Fit ciasto z jagodami na 3 sposoby. Sernik, tarta i ciasto z masą budyniową. Dietetyczne i mocno jagodowe
Fit ciasto z jagodami na 3 sposoby. Sernik, tarta i ciasto z masą budyniową. Dietetyczne i mocno jagodowe2 lata temu
Fit ciasto z jagodami doskonale smakuje. To idealny niskokaloryczny przepis na letnie spotkanie rodzinne. Oto 3 przepisy na najlepsze fit ciasta jagodowe: pyszny pieczony fit sernik jogurtowy z jagodami, fit tartę na dietetycznym kruchym spodzie z jagodami i kremem z ricotty oraz fit ciasto lawendowo-jagodowe. Wszystkie niskokaloryczne i dietetyczne. Czytaj więcej
Letnie bomby kaloryczne - te 6 produktów wygląda niewinnie, a to istne pułapki dla FIT stylu życia
Letnie bomby kaloryczne - te 6 produktów wygląda niewinnie, a to istne pułapki dla FIT stylu życia2 lata temu
Letnie bomby kaloryczne otaczają cię i kuszą na każdym kroku. Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale lody, kawa mrożona, smakowe piwa i drinki, mogą mieć ogromnie dużo kalorii. Nie musisz całkiem z nich rezygnować, ale miej świadomość, które produkty są prawdziwymi bombami kalorycznymi i nie sięgaj po nie bezkarnie. Mamy też listę ich dietetycznych zamienników. Czytaj więcej
Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?
Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?2 lata temu
Arbuzy można jeść na noc, ale ma to jedną wadę: może obudzić cię w nocy potrzeba udania się do toalety. Arbuzy lepiej jeść w pierwszej połowie dnia, bo orzeźwiają i nawadniają na cały dzień, ale jeśli wieczorem najdzie cię ochota na arbuza, też go sobie nie odmawiaj. Nie ma poważnych przeciwwskazań do jedzenia arbuzów przed snem i na kolację. Czytaj więcej
Trik południowców na szybkie ochłodzenie: zamiast zimnych napojów, piją gorącą herbatę. To działa, ale pod jednym warunkiem
Trik południowców na szybkie ochłodzenie: zamiast zimnych napojów, piją gorącą herbatę. To działa, ale pod jednym warunkiem2 lata temu
W gorący dzień na południu Europy, w krajach arabskich i innych krajach o gorącym klimacie, nie spotkasz mieszkańców sączących zimne napoje na ochłodzenie. Zamiast tego piją oni gorącą herbatę, kawę i ciepłe napary miętowe. Czy takie podejście faktycznie ma sens? Jak to możliwe, że gorący napój chłodzi lepiej niż szklanka wody z lodem? Wyjaśniamy. Czytaj więcej
Czarne jagody to prawdziwy skarb lasu. 8 najpotężniejszych właściwości zdrowotnych leśnych jagód
Czarne jagody to prawdziwy skarb lasu. 8 najpotężniejszych właściwości zdrowotnych leśnych jagód2 lata temu
Czarne jagody mają właściwości poprawiające wzrok, ale to tylko jednak z ich zalet. Są dobre na cukrzycę, chronią serce, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Wszystkie właściwości czarnych jagód są związane z wysoką zawartością antocyjanów: potężnych antyoksydantów, dzięki którym jagody mają ciemny kolor. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest ich w jagodach dużo. Czytaj więcej
Jagody w ciąży: jeść czy nie? Uważaj na nie w tej sytuacji
Jagody w ciąży: jeść czy nie? Uważaj na nie w tej sytuacji2 lata temu
Jagody w ciąży są dozwolone i bardzo zdrowe. Poprawiają ukrwienie w całym ciele, dodają zdrowych witamin i zmniejszają ryzyko cukrzycy ciążowej. Jagody trzeba jednak koniecznie umyć przed spożyciem, nie powinno się ich jeść prosto z krzaka, a kobiety w ciąży powinny szczególnie surowo przestrzegać tego zalecenia. Czytaj więcej
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?2 lata temu
Pomidor ze skórką jest jadalny, a skórka pomidora jest zdrowa. Większość ludzi może śmiało jeść pomidora ze skórką. Zatrucie skórką pomidora jest rzadkie. Pomidory lepiej obrać, jeśli mają je jeść osoby na diecie lekkostrawnej, diecie ubogoresztkowej lub osoby z zaburzeniami połykania i dysfunkcjami przewodu pokarmowego. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.