Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Aronia a cukrzyca. Obniża glukozę, reguluje insulinę i nie tylko. Każdy diabetyk powinien zaprzyjaźnić się z aronią
Aronia a cukrzyca. Obniża glukozę, reguluje insulinę i nie tylko. Każdy diabetyk powinien zaprzyjaźnić się z aronią2 lata temu
Aronia a cukrzyca to ciekawe powiązanie. Aronia ma niski IG, a sok z aronii ma indeks glikemiczny równy 60. Aronia ma glukozę, ale jednocześnie dostarcza cząsteczek obniżających stężenie cukru. Właściwości przeciwcukrzycowe aronii uwzględniają: stabilizowanie glukozy we krwi, zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę i zapobieganie powikłaniom cukrzycy. Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść mirabelki? Poznaj lepiej właściwości tych niedocenianych owoców
Dlaczego warto jeść mirabelki? Poznaj lepiej właściwości tych niedocenianych owoców2 lata temu
Właściwości mirabelek to poprawa wzroku, zdolność obniżania ciśnienia tętniczego i obniżanie cholesterolu. Mirabelki mogą poprawiać trawienie, a dzięki sorbitolowi ułatwiają one wypróżnianie. W mirabelkach znajdziesz witaminę A, C i wiele witamin z grupy B. Mirabelki dostarczają ok. 50 kcal/ 100 g. Czytaj więcej
Makaron z cukinii to prawdziwy dietetyczny hit na odchudzanie. 5 przepisów na pyszny cukiniowy makaron
Makaron z cukinii to prawdziwy dietetyczny hit na odchudzanie. 5 przepisów na pyszny cukiniowy makaron2 lata temu
Makaron z cukinii jest dietetyczny, niskokaloryczny (17 kcal/ 100 g) i ma mało węglowodanów. Możesz przygotować z niego niskokaloryczny obiad. Makaron z cukinii możesz zrobić specjalną maszynką (spiralizerem), obieraczką do warzyw lub nożem. Podgotuj go w wodzie lub podsmaż i podaj z dodatkami. Makaron z cukinii to odchudzający hit. Czytaj więcej
Czy sok z aronii może zaszkodzić? Kto nie powinien go pić i jak rozpoznać przeciwwskazania?
Czy sok z aronii może zaszkodzić? Kto nie powinien go pić i jak rozpoznać przeciwwskazania?2 lata temu
Sok z aronii może szkodzić osobom uczulonym na aronię, z wysokim stężeniem potasu we krwi i wrażliwym żołądkiem. Sok z aronii zawiera sporo kwasu szczawiowego, przez co nie poleca się go osobom ze skłonnością do kamicy nerkowej i dną moczanową. Efekty uboczne picia soku z aronii można ograniczyć, rozcieńczając ten sok lub dodając go do dań. Czytaj więcej
Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do dań, są bardzo zdrowe! Wartości odżywcze i kalorie w grzybach
Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do dań, są bardzo zdrowe! Wartości odżywcze i kalorie w grzybach2 lata temu
Wartości odżywcze grzybów są imponujące. Grzyby zawierają trochę białka, dużo minerałów i witaminy (szczególnie witamin z grupy B). Grzyby są też niskokaloryczne, 100 g świeżych grzybów dostarcza ok. 34 kcal. Grzyby nie są tuczące i nadają się do jedzenia na diecie. To jedno z nielicznych pokarmowych źródeł witaminy D. Czytaj więcej
Kiedy ogórki kiszone są zepsute? Nigdy nie jedz ich, jeśli zauważysz którąś z tych cech
Kiedy ogórki kiszone są zepsute? Nigdy nie jedz ich, jeśli zauważysz którąś z tych cech2 lata temu
Zepsute ogórki kiszone mają nieprzyjemny zapach, są miękkie, a na ich powierzchni pływa nieestetyczny barwny kożuch. Takich ogórków kiszonych musisz unikać, bo mogą wywołać zatrucia pokarmowe i są toksyczne dla wątroby. Bezpiecznie możesz jeść ogórki kiszone z białym nalotem lub mętną zalewą: nie są zepsute – to oznaki procesów fermentacji. Czytaj więcej
Obalamy mity żywieniowe: 7 mitów o owocach w diecie. Naprawdę dalej w nie wierzysz?
Obalamy mity żywieniowe: 7 mitów o owocach w diecie. Naprawdę dalej w nie wierzysz?2 lata temu
Mity o owocach w diecie są wiecznie żywe. Ludzie dalej wierzą, że owoców nie powinno się jeść po 18, że owoce tuczą, a także, że są zakazane w diecie cukrzyków. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity o owocach w diecie i upewnij się, że znasz prawdę. Wbrew pozorom wokół tematu owoców w diecie dalej jest wiele nieporozumień. Czytaj więcej
Liście malin: niezbędnik naturalnej apteczki każdej kobiety. Dlaczego warto pić herbatę z liści malin?
Liście malin: niezbędnik naturalnej apteczki każdej kobiety. Dlaczego warto pić herbatę z liści malin?2 lata temu
Liście malin, a konkretniej napary, które można z nich przygotować, mają wiele prozdrowotnych właściwości. Szczególnie dla kobiet! Herbata z liści malin pomaga na bolesne miesiączki, działa żółciopędnie i antybakteryjnie. W ciąży liście malin stosuje się na naturalne wywołanie porodu. Sprawdź jak zbierać liście malin i przygotować napary z liśćmi malin. Czytaj więcej
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki2 lata temu
Kurki są dozwolone w ciąży, a nawet polecane. Ważne jest, by mieć 100% pewności, że zbierasz i jesz kurki. Zatrucie grzybami może być w ciąży skrajnie niebezpieczne. Przed zjedzeniem kurek w ciąży, zadbaj o ich dokładne umycie. Kurki jedzone w ciąży muszą być bardzo dokładne ugotowane lub uduszone. Czytaj więcej
Obniżają cukier i poprawiają wrażliwość na insulinę. Maliny powinien jeść każdy cukrzyk, nawet codziennie
Obniżają cukier i poprawiają wrażliwość na insulinę. Maliny powinien jeść każdy cukrzyk, nawet codziennie2 lata temu
Maliny w cukrzycy są dozwolone, a wręcz polecane. Maliny zawierają dużo chroniącego przed skokiem cukru błonnika. Maliny mają niski indeks glikemiczny ok. 25. Diabetycy i osoby z insulinoopornością mogą je jeść śmiało. Maliny obniżają glukozę we krwi, opóźniają wchłanianie cukrów, a także poprawiają wrażliwość na insulinę. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.