Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Dlaczego warto jeść arbuzy? 8 właściwości zdrowotnych, które sprawią, że jeszcze mocniej pokochasz ten owoc
Dlaczego warto jeść arbuzy? 8 właściwości zdrowotnych, które sprawią, że jeszcze mocniej pokochasz ten owoc2 lata temu
Właściwości arbuza to przede wszystkim świetne nawodnienie i zaspokojenie ochoty na słodycze w niskokaloryczny sposób. Arbuz ma też inne prozdrowotne działanie: wspiera wzrok, ochrania serce, pomaga w regeneracji po wysiłku, a do tego dba o piękny wygląd skóry. To dzięki wartościom odżywczym i witaminom, zamkniętym w arbuzie. Czytaj więcej
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne2 lata temu
Fit ciasta bez pieczenia są idealne na lato. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, by zrobić pyszne ciasto, które dostarcza niewielu kalorii. Oto przepisy na: fit sernik na zimno z mango, fit ciasto bananowo-czekoladowe, tartaletki z kremem limonkowym fit, wafle z fit nadzieniem i królewski fit sernik z czereśniami. Przetestuj je wszystkie. Czytaj więcej
Czy bób jest kaloryczny i tuczący? Przygotuj go w ten sposób, a będzie dietetyczny i sycący
Czy bób jest kaloryczny i tuczący? Przygotuj go w ten sposób, a będzie dietetyczny i sycący2 lata temu
Kaloryczność bobu zależy od jego dojrzałości i obróbki. 100 g bobu ma od 65 do 110 kcal. Średnio letni bób to 70 kcal/ 100 g. Nawet młody bób ma więcej kalorii, niż inne zielone warzywa, ale niewiele w porównaniu do suchych nasion roślin strączkowych. Bób nie tuczy i można jeść go na diecie odchudzającej, o ile nie oblewasz go obficie masłem. Czytaj więcej
Czy imbir się obiera? Jak lepiej jeść imbir: ze skórką czy bez?
Czy imbir się obiera? Jak lepiej jeść imbir: ze skórką czy bez?2 lata temu
Imbir zazwyczaj obiera się, żeby skorzystać z niego do różnorodnych przepisów i receptur. Obieranie imbiru pozwala pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń ze skórki, ale nie trzeba tego robić. Jedzenie imbiru bez obierania to oszczędność czasu, mniej kuchennych odpadów i (niewielkie) korzyści zdrowotne. Czytaj więcej
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalny syrop malinowy. Idealny do domowych napojów, piwa i herbaty
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalny syrop malinowy. Idealny do domowych napojów, piwa i herbaty2 lata temu
Dobry syrop malinowy z naturalnym składem zawiera maliny i cukier. Akceptowalny jest dodatek miodu i soku z cytryn, ale nie konserwantów. Najważniejsze, by syrop malinowy faktycznie składał się w dużej części (>50%) z malin, a nie aromatów malinowych. Oto 9 naturalnych syropów malinowych, które są warte zakupu. Czytaj więcej
Indeks glikemiczny fasolki szparagowej. Jak przygotować fasolkę szparagową zgodną z niskim IG?
Indeks glikemiczny fasolki szparagowej. Jak przygotować fasolkę szparagową zgodną z niskim IG?2 lata temu
Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny równy 15. Im bardziej rozgotowana jest fasolka szparagowa, tym wyższy jej indeks glikemiczny. Żeby utrzymać niski IG fasolki szparagowej, gotuj ją krótko lub delikatnie blanszuj we wrzątku. Tak przygotowaną fasolkę mogą jeść nawet cukrzycy. Czytaj więcej
Ujemne kalorie w bobie. Czy jedząc bób spalasz więcej kalorii niż dostarczasz?
Ujemne kalorie w bobie. Czy jedząc bób spalasz więcej kalorii niż dostarczasz?2 lata temu
Wiara w ujemne kalorie bobu to może nie najpopularniejszy, ale wiecznie żywy dietetyczny mit. Według osób, które go propagują, jedzenie i trawienie bobu jest tak energochłonne, że spala więcej kalorii, niż sam bób dostarcza. Niestety, to tylko mit. Bób nie ma ujemnych kalorii, a jeśli zjesz go za dużo, też możesz przytyć. Czytaj więcej
Babciny sposób na szybkie schudnięcie: 3 proste czynności, które skutecznie cię wyszczuplą
Babciny sposób na szybkie schudnięcie: 3 proste czynności, które skutecznie cię wyszczuplą2 lata temu
Babciny sposób na szybkie schudnięcie to 3 proste kroki. To metoda, która przypasuje ludziom w każdym wieku. Polega na zmniejszeniu ilości jedzenia do 3/4 wcześniejszej porcji, jedzeniu surowych warzyw i piciu mikstury odchudzającej z octem jabłkowym. Nie można podjadać też nic między posiłkami. Czytaj więcej
Dietetyczne ciasteczka owsiane na 3 sposoby. Idealne na drugie śniadanie i lekką przekąskę
Dietetyczne ciasteczka owsiane na 3 sposoby. Idealne na drugie śniadanie i lekką przekąskę2 lata temu
Dietetyczne ciasteczka owiane zrobisz z kilku składników. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Oto przepisy na zdrowe, pełne błonnika dietetyczne ciasteczka owsiane: z orzechami, czekoladowe i cynamonowe ciasteczka owsiane z jabłkiem. Są sycące, a niskokaloryczne. Idealne na dietę odchudzającą. Czytaj więcej
Komu nie wolno jeść fasolki szparagowej? Przeciwwskazania mogą dotknąć każdego
Komu nie wolno jeść fasolki szparagowej? Przeciwwskazania mogą dotknąć każdego2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia fasolki szparagowej są rzadkie. Fasolki szparagowej nie powinny jeść osoby z podwyższonym stężeniem potasu we krwi, a także alergiami na fasolkę szparagową i nikiel. Fasolka szparagowa po ugotowaniu jest lekkostrawna, nie powinna powodować wzdęć. Bezpiecznie mogą jeść ją osoby z IBS na diecie low FODMAP. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.