Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Cukinia faszerowana FIT - 10 przepisów na dietetyczne farsze do cukinii. Idealny posiłek na odchudzanie w letnie dni
Cukinia faszerowana FIT - 10 przepisów na dietetyczne farsze do cukinii. Idealny posiłek na odchudzanie w letnie dni2 lata temu
FIT faszerowana cukinia to doskonała dietetyczna kolacja lub obiad. Porcja faszerowanej cukinii może mieć tylko 200 kcal. Z łatwością przygotujesz faszerowaną fit cukinię w niskowęglowodanowej wersji. Poznaj przepisy na fit cukinię: wegetariańską, z mielonym mięsem, z kaszą i pieczarkami, z niebieskim serem i nie tylko. Hit na odchudzanie. Czytaj więcej
Mrożony miód z TikToka - dietetyczna (?) przekąska podbija serca internautów
Mrożony miód z TikToka - dietetyczna (?) przekąska podbija serca internautów2 lata temu
Mrożony miód to trend z TikToka, którym zachwycają się internauci na całym świecie. Miód po zamrożeniu przyjmuje ciekawą teksturę. Jest półpłynny, klejący i przypomina trochę żywicę. Choć mrożenie i obserwacja mrożonego miodu może być ciekawostką, nie powinno się go regularnie jeść. Miód w większych ilościach (mrożony i nie) podnosi poziom cukru, szkodzi zębom i jest kaloryczny. Czytaj więcej
Kukurydza a cukrzyca. Jaki jest indeks glikemiczny (IG) kukurydzy i jak go obniżyć?
Kukurydza a cukrzyca. Jaki jest indeks glikemiczny (IG) kukurydzy i jak go obniżyć?2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść kukurydzę, ale w ograniczonych ilościach. Kukurydza ma indeks glikemiczny ok. 55, to średni IG. Wyższy indeks i potencjał podnoszenia cukrzy we krwi, mają wyroby kukurydziane: makaron kukurydziany, popcorn, płatki kukurydziane. Sprawdź, jak obniżyć IG kukurydzy i jej wyrobów, by była bardziej przyjazna dla diabetyków. Czytaj więcej
8 zdrowotnych powodów, by jeszcze częściej jeść pomidory. Wartości odżywcze i witaminy w pomidorach
8 zdrowotnych powodów, by jeszcze częściej jeść pomidory. Wartości odżywcze i witaminy w pomidorach2 lata temu
Wartości odżywcze pomidorów są imponujące. Pomidory dostarczają dużo witaminy K i A, są też świetnym źródłem potasu. Wśród właściwości prozdrowotnych pomidorów jest: obniżanie ciśnienia, przeciwdziałanie nowotworom, wspieranie wyglądu skóry. Pomidory doskonale nadają się na odchudzanie. Poznaj wszystkie funkcje pomidorów dla zdrowia. Czytaj więcej
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy2 lata temu
Fit ciasto z cukinii jest smaczne i zdrowe. Cukinia zatrzymuje wewnątrz wilgoć i powoduje, że ciasto jest przyjemnie mokre i smaczne. Nie wyczujesz warzywa w smaku, jeśli nie wiesz, że to ciasto z cukinią. Oto 2 najlepsze fit przepisy na cukiniowe ciasto: ciemne czekoladowe i jasne cynamonowe cukiniowe ciasto, bez dodatku mąki. Czytaj więcej
Wegański tuńczyk z... arbuza? Ten przepis z TikToka robi furorę w sieci
Wegański tuńczyk z... arbuza? Ten przepis z TikToka robi furorę w sieci2 lata temu
Wegański tatar z tuńczyka można zrobić z... pieczonego arbuza w specjalnej marynacie. Arbuz po długim pieczeniu pod przykryciem traci swoją kruchość i staje się mięsisty. Konsystencją przypomina trochę surową rybę. Marynata z sosu sojowego, płatków chili i oleju sezamowego nadaje mu charakterystycznego smaku i przemienia w wegańską wersję tuńczyka. Przepis jest przebojem na TikToku. Czytaj więcej
Na tropie dobrego składu: wybieramy lody śmietankowe i waniliowe z dobrym składem - 8 produktów bez zbędnych dodatków
Na tropie dobrego składu: wybieramy lody śmietankowe i waniliowe z dobrym składem - 8 produktów bez zbędnych dodatków2 lata temu
Lody z dobrym składem powinny zawierać jedynie: mleko, śmietankę, cukier i ewentualnie żółtka. Naturalne lody śmietankowe i waniliowe z supermarketu istnieją i są dostępne! Musisz tylko wiedzieć, które kupować, bo są w zdecydowanej mniejszości. Udało nam się wyszukać 8 marek lodów, które mają bardzo dobry, naturalny skład, podobny do domowych lodów. Sięgaj po nie śmiało. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść malin? Przeciwwskazania powodują, że zdrowe maliny bardzo szkodzą
Kto nie powinien jeść malin? Przeciwwskazania powodują, że zdrowe maliny bardzo szkodzą2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia malin uwzględniają np. uchyłki jelita grubego, zalecenie diety ubogobłonnikowej, alergię na maliny i nietolerancję histaminy. Maliny są zdrowe, ale mają bardzo dużo błonnika, który może niektórych wzdymać: to główny efekt uboczny jedzenia malin. Sprawdź, czy nie należysz do osób, które muszą ograniczać maliny w diecie. Czytaj więcej
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki2 lata temu
Fit placki z cukinii możesz zrobić w wersji pieczonej lub smażonej na niewielkiej ilości oliwy. Przetestuj 5 najlepszych przepisów na dietetyczne cukiniowe placuszki. Przygotuj fit placki z cukinii: z płatkami owsianymi zamiast mąki, z cukinii i marchewki, wersję z serem feta, z curry i pieczone placki cukiniowe idealne dla dzieci. Czytaj więcej
Pomidory a cukrzyca i indeks glikemiczny. Czy diabetycy mogą jeść bezkarnie pomidory i przetwory pomidorowe?
Pomidory a cukrzyca i indeks glikemiczny. Czy diabetycy mogą jeść bezkarnie pomidory i przetwory pomidorowe?2 lata temu
Pomidory w cukrzycy są dozwolone, a wręcz wskazane. Pomidory obniżają ciśnienie, przeciwdziałają powikłaniom cukrzycy i ułatwiają dbanie o linię. Pomidory nie podnoszą znacząco cukru. Diabetycy mogą jeść świeże pomidory, pomidory w puszce, przecier i sok pomidorowy. Indeks glikemiczny (IG) pomidorów jest równy 23. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.