Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Bakłażan: ze skórką czy bez? W jakiej formie bakłażan jest najzdrowszy?
Bakłażan: ze skórką czy bez? W jakiej formie bakłażan jest najzdrowszy?2 lata temu
Skórka bakłażana jest jadalna, ale tylko po upieczeniu, ugotowaniu lub usmażeniu. Zdrowiej jeść bakłażany ze skórką z uwagi na zawartość antyoksydantów w fioletowej części bakłażana i błonnik, którego lepiej się nie pozbywać. Są jednak przypadki, w których lepiej obrać bakłażana lub odłożyć skórkę na bok na talerzu. Czytaj więcej
Która papryka jest najzdrowsza: czerwona, zielona, żółta czy pomarańczowa? Autorski ranking
Która papryka jest najzdrowsza: czerwona, zielona, żółta czy pomarańczowa? Autorski ranking2 lata temu
Najzdrowsza papryka to papryka czerwona. To ona zdobyła najwięcej punktów za wysoką zawartość witamin i minerałów. Na drugim miejscu jest papryka pomarańczowa (ma najwięcej witaminy C), na trzecim papryka żółta, a następnie zielona. Wszystkie rodzaje papryki są jednak bardzo zdrowe, a różnice między nimi niewielkie. Czytaj więcej
Zdrowa owsianka ze śliwkami – odżywcze i pyszne śniadanie na rozruszanie jelit
Zdrowa owsianka ze śliwkami – odżywcze i pyszne śniadanie na rozruszanie jelit2 lata temu
Owsianka ze śliwkami to idealny posiłek na śniadanie, które zadowoli twoje jelita. Jeśli zmagasz się z zaparciami, postaw na owsiankę z suszonymi śliwkami, jeśli po prostu chcesz zjeść zdrowe śniadanie, niech będzie to owsianka ze świeżymi śliwkami. Podajemy dwa sprawdzone przepisy na śliwkową owsiankę. Czytaj więcej
Czy śliwki są zdrowe? 10 argumentów, by jeść je garściami
Czy śliwki są zdrowe? 10 argumentów, by jeść je garściami2 lata temu
Śliwki są bardzo zdrowe: to nie ulega wątpliwości. Co dokładnie dzieje się z twoim ciałem, gdy jesz śliwki? Dostarczasz sobie witamin i minerałów, błonnika i zdrowych węglowodanów. Śliwki są zdrowe, bo ułatwiają wypróżnianie, mogą wspomagać dietę odchudzającą, są smaczne, a do tego wspierają zdrowie kości. Czytaj więcej
Czy śliwki są dobre na odchudzanie? Ile kalorii mają śliwki świeże, suszone i śliwki w czekoladzie?
Czy śliwki są dobre na odchudzanie? Ile kalorii mają śliwki świeże, suszone i śliwki w czekoladzie?2 lata temu
Kaloryczność śliwek to ok. 49 kcal/ 100 g. Niższą kaloryczność mają śliwki węgierki i mirabelki, znacznie więcej kalorii jest w śliwkach suszonych i śliwkach w czekoladzie. Jedzenie śliwek może wspomóc odchudzanie, jeśli włączysz je do jadłospisu w mniejszych porcjach i pozwolisz uwolnić ich właściwości wspomagające wypróżnianie. Czytaj więcej
Czy śliwki są ciężkostrawne? To nie takie oczywiste, wszystko zależy od sposobu ich przygotowania i nie tylko
Czy śliwki są ciężkostrawne? To nie takie oczywiste, wszystko zależy od sposobu ich przygotowania i nie tylko2 lata temu
Surowe i dojrzałe śliwki są lekkostrawne, ale już śliwki twarde, są trudniejsze do strawienia. Śliwki suszone nie należą do lekkostrawnych produktów przez wysoką zawartość błonnika. Śliwki można jeść na diecie lekkostrawnej z umiarem, najlepiej wybierać śliwki dojrzałe, miękkie i poddane obróbce. Śliwki mają wysoką zawartość FODMAP i nie są wskazane przy IBS. Czytaj więcej
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalne ciastka zbożowe. 10 polecanych produktów bez zbędnych dodatków
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalne ciastka zbożowe. 10 polecanych produktów bez zbędnych dodatków2 lata temu
Naturalne ciastka zbożowe z dobrym składem nie powinny zawierać oleju palmowego, zbyt dużo cukru i ulepszaczy. Niewiele sklepowych produktów spełnia te kryteria. Znalazłyśmy 5 rodzajów ciasteczek zbożowych ze świetnym składem, bez dodatku cukru i 5 ciasteczek posłodzonych cukrem, które i tak polecamy ze względu na naturalność wykorzystanych składników. Czytaj więcej
Pomidory jak filtr SPF? Naturalna i smaczna ochrona przed oparzeniami słonecznymi
Pomidory jak filtr SPF? Naturalna i smaczna ochrona przed oparzeniami słonecznymi2 lata temu
Pomidory chroniące przed słonecznym poparzeniem? Brzmi nierealnie? To prawdzie odkrycie naukowców. Likopen spożywany w dawce 16 mg dziennie (ok. 200 g pomidorów) może chronić przed uszkodzeniami skóry przez promienie UV. Pomidory nie zastąpią dobrego filtra przeciwsłonecznego, ale w ciekawy sposób zmniejszają szanse na słoneczne poparzenia. Czytaj więcej
Zdrowa FIT nutella ze śliwek - przepis na krem czekoladowy bez dodatku cukru. Legalny łakoć dla dzieci i dorosłych
Zdrowa FIT nutella ze śliwek - przepis na krem czekoladowy bez dodatku cukru. Legalny łakoć dla dzieci i dorosłych2 lata temu
Zdrowa fit nutella ze śliwek to doskonały zamiennik sklepowych kremów czekoladowych. Podstawowy przepis to tylko 3 składniki: śliwki, kakao i ksylitol lub erytrol. Do zdrowej nutelli ze śliwek możesz dodać też trochę gorzkiej czekolady. Fit nutellę śliwkową zaserwuj do naleśników, deserów, kanapek lub domowych placuszków. Czytaj więcej
Czy cukrzycy mogą jeść gruszki bez ograniczeń? Jak skutecznie obniżyć indeks glikemiczny gruszek?
Czy cukrzycy mogą jeść gruszki bez ograniczeń? Jak skutecznie obniżyć indeks glikemiczny gruszek?2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść gruszki, są zdrowe i wręcz chronią przed cukrzycą i insulinoopornością. Indeks glikemiczny gruszek to ok. 37, a 100 g gruszek ma ok. 10 g węglowodanów, czyli 1 WW. Polecane dla diabetyków są gruszki jedzone w całości, ze skórką. Diabetycy nie powinni pić soków gruszkowych, jeść gruszek w syropie i musów gruszkowych. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.