na co szkodzą orzechy włoskie fot. Adobe Stock, Krakenimages.com

Orzechy włoskie są zdrowe, ale nie każdy powinien je jeść. Na co szkodzą orzechy włoskie?

Orzechy włoskie szkodzą, jeśli masz kamicę nerkową, zapalenie trzustki, lub jesteś po niedawno przeprowadzonej operacji woreczka żółciowego. Przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskich to też alergia na orzechy i uchyłki jelita. Częste skutki uboczne zjedzenia orzechów włoskich to zaparcia, biegunki i wzdęcia.
/ 22.10.2022 05:33
na co szkodzą orzechy włoskie fot. Adobe Stock, Krakenimages.com

Orzechy włoskie szkodzą głównie osobom, które mają przeciwwskazania do ich jedzenia. Dla ogółu populacji są bardzo zdrowe i większość osób może je jeść, odnosząc jedynie ogromne korzyści z włączenia ich do diety. Sprawdź, kto nie powinien jeść orzechów włoskich i w jakich przypadkach lepiej zblendować je przed jedzeniem?

Spis treści:

  1. Dlaczego orzechy włoskie mogą szkodzić?
  2. Przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskich
  3. Na co szkodzą za duże porcje orzechów włoskich?

Dlaczego orzechy włoskie mogą szkodzić?

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, to najzdrowsze orzechy, ale w niektórych przypadkach szkodzą zdrowiu. Oto elementy orzechów włoskich, które mogą zaszkodzić:

  • dość wysoka zawartość tłuszczu (zdrowego tłuszczu) szkodzi osobom z koniecznością stosowania diety niskotłuszczowej;
  • białka orzechów włoskich mogą działać alergizująco;
  • ciężkostrawny błonnik pokarmowy z orzechów włoskich może obciążać układ pokarmowy;
  • twarde elementy orzechów włoskich mogą zaszkodzić zębom, np. u osób starszych.

Przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskich

Kamica nerkowa - przeciwwskazanie do jedzenia orzechów włoskich

W orzechach włoskich znajdują się szczawiany, które odpowiadają za powstawanie kamicy szczawianowej. Ponieważ rzadko bada się dokładny typ kamicy nerkowej, osobom z kamieniami w nerkach zaleca się rezygnację z produktów bogatych w ten składnik. 3-4 orzechy włoskie nie zaszkodzą, ale większe ilości mogą powodować zaostrzenie lub trudności z doleczeniem kamicy nerkowej.

Uchyłki jelit - warunkowe przeciwwskazanie do jedzenia orzechów włoskich

W diecie przy uchyłkach jelit unika się wszelkich twardych i ciężkostrawnych elementów. Chorzy na uchyłkowatość jelit muszą zrezygnować więc z jedzenia orzechów włoskich. Kawałek niestrawionego orzecha lub łupina mogą utknąć w uchyłku i spowodować jego zapalenie. Jeśli masz uchyłki jelita i bardzo lubisz orzechy włoskie, możesz ominąć to przeciwwskazanie, rozdrabniając orzechy włoskie na gładkie masło i dopiero potem je spożywając.

Stan po operacji woreczka żółciowego - przeciwwskazanie do jedzenia orzechów włoskich

Dieta po operacji woreczka żółciowego wymaga ograniczenia tłuszczu. Niestety trzeba ograniczać nawet bardzo zdrowe orzechy włoskie. Kilka rozmiażdżonych orzechów włoskich podanych z wysokowęglowodanowym posiłkiem nie spowoduje problemów. Na pewno osoby po operacji woreczka żółciowego nie mogą zajadać się jednak orzechami włoskimi w większych ilościach: to surowe przeciwwskazanie.

Zapalenie trzustki - przeciwwskazanie do jedzenia orzechów włoskich

Przy zapaleniu trzustki trzeba surowo wystrzegać się bogatych w tłuszcz produktów. Niestety orzechy włoskie też do nich należą. Przy zapaleniach trzustki nie można jeść więc orzechów włoskich i innych rodzajów orzechów.

Alergia na orzechy - przeciwwskazanie do jedzenia orzechów włoskich

Alergia na orzechy to jedna z częstszych i mocniejszych alergii pokarmowych. Nie dodawaj orzechów włoskich do posiłków, które będą spożywane przez osoby z alergią na orzechy. Taki posiłek może skończyć się tragicznie: wystąpić może nawet wstrząs anafilaktyczny. Objawy alergii na orzechy włoskie to najczęściej:

  • uczucie swędzenia w ustach,
  • opuchnięcie przełyku,
  • bóle brzucha,
  • pokrzywka,
  • wymioty.

przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskichfot. Przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskich bywają kategoryczne/ Adobe Stock, Ivan

Na co szkodzą za duże porcje orzechów włoskich?

Nie dotyczą cię żadne z wymienionych przeciwwskazań do jedzenia orzechów włoskich, ale bardzo je lubisz i zastanawiasz się, jakich skutków ubocznych oczekiwać, jeśli będziesz jeść za dużo orzechów włoskich? Oto kilka szkodliwych efektów ubocznych zbyt obfitego spożywania orzechów włoskich.

Zaparcia po orzechach włoskich: efekt uboczny obfitego spożycia

Orzechy włoskie mogą mieć efekt zapierający, czyli powodować zaparcia. Wszystko przez wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Efekt ten będzie jeszcze bardziej intensywny, jeśli przy dużym spożyciu orzechów włoskich wypijesz jednocześnie za mało wody.

Biegunki po orzechach włoskich: efekt uboczny obfitego spożycia

Po dużej porcji orzechów włoskich możesz spodziewać się też biegunek. Porcja orzechów do 30 g uznawana jest za porcję dozwoloną dla diety low FODMAP, ale już większe dawki mogą nasilać objawy IBS (zespołu jelita drażliwego). Z tego powodu nie zaleca się jednorazowo dużych dawek orzechów włoskich.

Wzdęcia po orzechach włoskich: efekt uboczny obfitego spożycia

Jeśli po objedzeniu się orzechami nie dopadną cię zaparcia lub biegunki, mogą pojawić się wzdęcia. To też skutek działalności błonnika pokarmowego. Są niegroźne dla zdrowia, ale to sygnał, że następnym razem lepiej poprzestać na niewielkiej garści orzechów.

Tycie: efekt uboczny zbyt obfitego spożycia orzechów włoskich

Jedzenie orzechów włoskich ogólnie sprzyja odchudzaniu, bo ludzie, którzy włączają je do diety, bardziej dbają o jej jakość. Orzechy są jednak bardzo kaloryczne: pamiętaj o tym. 100 g orzechów włoskich to aż 654 kcal. Jeśli nagle zaczniesz jeść ich zbyt dużo, możesz zacząć przekraczać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i w konsekwencji tyć.

Czytaj także:
Kto nie powinien pić naparów z czystka? Przeciwwskazania są rzadkie, ale występują
Awokado to superfood, ale nie każdemu służy. Kto nie powinien jeść awokado?
Szkodliwość imbiru. Kto nie powinien stosować imbiru i czy można go pić codziennie?