Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Sprawdź, jaki chleb na odchudzanie jest najlepszy. Zdziwisz się, ale kaloryczność wcale nie jest najważniejsza
Sprawdź, jaki chleb na odchudzanie jest najlepszy. Zdziwisz się, ale kaloryczność wcale nie jest najważniejsza4 miesiące temu
Jeśli zastanawiasz się, jaki chleb na odchudzanie jest najlepszy, musisz wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwszy to wartości odżywcze i stopień, w jakim cię pieczywo nasyci. Kaloryczność nie jest najważniejsza. Dla większości osób na diecie najlepszy jest chleb żytni razowy, ale możesz też zastosować inne rodzaje pieczywa: graham, z ziarnami, z mieszanek różnego rodzaju mąki. Pieczywo na diecie odchudzającej należy też dobrać pod kątem stanu zdrowia, bo nie dla każdego żytni razowiec będzie najzdrowszy. Czytaj więcej
14 sałatek dietetycznych na każdą okazję. Lekkie sałatki na codzień, do pracy i od święta
14 sałatek dietetycznych na każdą okazję. Lekkie sałatki na codzień, do pracy i od święta5 miesięcy temu
Dietetyczne sałatki są idealnym posiłkiem do pracy, na kolację i na zdrowy lunch. Dostarczają moc mikroelementów, witamin i błonnika oraz często porcję białka i zdrowego tłuszczu. Są sycące, smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Najlepiej szykować je z warzyw i owoców sezonowych i doprawiać przyprawami oraz tłuszczem roślinnym. Czytaj więcej
Wypróbuj dietę bogatoresztkową, zanim sięgniesz po preparaty apteczne. Będzie zdrowiej i taniej
Wypróbuj dietę bogatoresztkową, zanim sięgniesz po preparaty apteczne. Będzie zdrowiej i taniej5 miesięcy temu
Dieta bogatoresztkowa jest najczęściej stosowana w zaparciach. Jej jadłospis jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pobudza pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Zalecana ilość błonnika wynosi wtedy 50-70 g dziennie. Aby spełnić to wymaganie, należy jadać dużo warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Czytaj więcej
Dieta SIRT odchudza i odmładza organizm. Jest przy tym bardzo kolorowa i apetyczna, i nie zakazuje wszystkiego
Dieta SIRT odchudza i odmładza organizm. Jest przy tym bardzo kolorowa i apetyczna, i nie zakazuje wszystkiego5 miesięcy temu
Dieta SIRT, czyli dieta Adele, polega na jedzeniu produktów bogatych w polifenole. Aktywują one działanie sirtuin, które korzystnie wpływają na organizm poprzez regulację procesów zapalnych i tych związanych ze starzeniem się komórek. Dieta sirtfood wspomaga odchudzanie oraz utrzymanie młodego wyglądu. W efekcie chudnie się nawet 40 kg. Czytaj więcej
Ile kalorii mają jagodzianki, a ile pierogi z jagodami i jagodowe przetwory? Sprawdź, jak jeść jagody, aby nie tuczyły
Ile kalorii mają jagodzianki, a ile pierogi z jagodami i jagodowe przetwory? Sprawdź, jak jeść jagody, aby nie tuczyły5 miesięcy temu
Kaloryczność jagodzianek wynosi średnio 291 kcal w 100 g, jednak wyroby różnych producentów mogą się między sobą pod tym względem bardzo różnić. Na rynku są gotowe jagodzianki o kaloryczności od 240 do 403 kcal w 100 g. Domowe jagodzianki najczęściej mają kaloryczność niższą od średniej, w dodatku można zrezygnować np. z kruszonki. Czytaj więcej
8 przepisów na ciasta dla cukrzyka plus porady, jakich produktów używać, aby obniżyć IG ciasta dla diabetyka
8 przepisów na ciasta dla cukrzyka plus porady, jakich produktów używać, aby obniżyć IG ciasta dla diabetyka5 miesięcy temu
Ciasta dla cukrzyka przygotuj z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Pszenną mąkę zastąp mąką razową o wyższej zawartości błonnika (żytnią, owsianą, orkiszową), a zamiast cukru wykorzystaj słodziki polecane cukrzykom: ksylitol, erytrytol lub stewię. Trzymając się tych zasad, można dla diabetyka przygotować najróżniejsze ciasta — od sernika przez ciasto marchewkowe po takie z owocami. Żadne z nich nie spowoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Czytaj więcej
Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Wypróbuj jadłospis na 14 dni i przekonaj się, jak działa
Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Wypróbuj jadłospis na 14 dni i przekonaj się, jak działa5 miesięcy temu
Dieta DASH to dieta obniżająca ciśnienie krwi. Nie jest dietą odchudzającą, za to jest zdrowa i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jadłospis diety DASH opiera się na 5-6 zdrowych posiłkach dziennie, które komponuje się, korzystając z zaleceń dotyczących liczby porcji konkretnych produktów. W kuchni nie używa się soli lub bardzo ja ogranicza, zastępując ją innymi aromatycznymi przyprawami. Czytaj więcej
Zepsute awokado nie zawsze łatwo rozpoznać. Sprawdź, o czym świadczą brązowe nitki w awokado
Zepsute awokado nie zawsze łatwo rozpoznać. Sprawdź, o czym świadczą brązowe nitki w awokado5 miesięcy temu
Zepsute awokado może mieć zmienioną skórkę, kolor i konsystencję miąższu, a także dziwny smak i nieatrakcyjny aromat. Brązowe nitki w awokado niekoniecznie świadczą o tym, że owoc się zepsuł, ale mogą być pierwszym sygnałem procesu zepsucia. Brązowy, rozpływający się miąższ, brzydki zapach, gorzki smak, przykra woń to oznaki zepsucia awokado. Czytaj więcej
10 pomysłów na prosty obiad dla cukrzyka + zasady, dzieki którym każdy obiad będzie zdrowy dla diabetyka
10 pomysłów na prosty obiad dla cukrzyka + zasady, dzieki którym każdy obiad będzie zdrowy dla diabetyka5 miesięcy temu
Prosty obiad dla cukrzyka można przygotować niewielkim nakładem czasu i pracy tak, żeby posiłek nie podnosił gwałtownie cukru we krwi. Aby tak się stało, nie powinien zawierać za dużo węglowodanów prostych. Zdrowy główny posiłek dnia diabetyka składa się ze źródła białka, dobrego tłuszczu, warzyw i złożonych węglowodanów. Nie powinien też być zbyt mocno solony, aby nie przyczyniać się do podnoszenia ciśnienia krwi. Czytaj więcej
7 przepisów na śniadania białkowo-tłuszczowe plus porady, komu niskowęglowodanowe śniadania pomogą i z czego je robić
7 przepisów na śniadania białkowo-tłuszczowe plus porady, komu niskowęglowodanowe śniadania pomogą i z czego je robić5 miesięcy temu
Śniadania białkowo-tłuszczowe to posiłki, w których zmniejszeniu ulega porcja spożywanych na śniadanie węglowodanów. Zawierają przy tym znaczące ilości sycącego białka i tłuszczu. U niektórych osób pomagają regulować sytość na redukcji. Przepisy na śniadania białkowo-tłuszczowe opierają się na jajkach, awokado, orzechach i mięsie oraz tłustych rybach. Można do nich dodawać także warzywa i niewielkie ilości owoców. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA