Dieta przeciwzapalna przysłuży się każdemu. Jednak czasami warto ją zmodyfikować, dopasowując do stanu zdrowia

dieta przeciwzapalna fot. Adobe Stock, fortyforks
Dieta przeciwzapalna to taka, której rola polega na łagodzeniu przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Stosuje się ją między innymi w endometriozie i hashimoto. Polega na unikaniu produktów sprzyjających powstawaniu stanów zapalnych oraz zwiększaniu w menu ilości pokarmów o działaniu przeciwzapalnym. Zobacz przepisy i jadłospis diety hamującej stany zapalne.
/ 18.10.2024 10:30
dieta przeciwzapalna fot. Adobe Stock, fortyforks

Dieta przeciwzapalna to świetna metoda walki z nadmiernym stanem zapalnym w organizmie. W przypadku krótkich infekcji stan zapalny jest procesem pożądanym, jednak gdy trwa zbyt długo, zwiększa się ryzyko wystąpienia groźnych chorób, w tym nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.

Jeśli czujesz się ciągle przemęczona, a w twoim menu często pojawiają się produkty prozapalne, warto wzbogacić dietę o te o działaniu przeciwzapalnym. Dietę tę stosuje się między innymi jako dietę na chorobę Hashimoto, dietę na RZS lub dietę na endometriozę. Dobrym przykładem diety o działaniu przeciwzapalnym jest dieta śródziemnomorska.

Spis treści:

  1. Dieta przeciwzapalna: przepisy
  2. Jadłospis diety przeciwzapalnej na 7 dni
  3. Zasady diety przeciwzapalnej
  4. Dla kogo dieta przeciwzapalna?
  5. Dieta przeciwzapalna - czego unikać?
  6. Dieta przeciwzapalna - co jeść?

Dieta przeciwzapalna: przepisy

Zaprezentowane propozycje posiłków diety przeciwzapalnej stosuj wymiennie. Możesz z nich ułożyć własny prosty jadłospis diety przeciwzapalnej . Jeśli wolisz skorzystać z gotowego jadłospisu, proponujemy jego przykład niżej.

Śniadania diety przeciwzapalnej

  • kanapka z masłem, szynką i warzywami: 2-3 kromki, 2-3 plastry chudej szynki, liście sałaty, plastry pomidora;
  • owsianka na mleku z dodatkiem świeżych owoców: 3-4 łyżki płatków owsianych ugotowanych na napoju roślinnym lub odtłuszczonym mleku z jagodami, malinami, borówkami, jeżynami, truskawkami (do wyboru);
  • twarożek z olejem lnianym i jogurtem + kromki pieczywa pełnoziarnistego z pomidorem: twarożek o obniżonej zawartości tłuszczu z łyżką oleju lnianego i 3 łyżkami jogurtu naturanego, 2 kromki pieczywa z pomidorem pokrojonym w plastry;
  • jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami podana z kromką pieczywa: usmaż jajecznicę z 2 jaj i szczypioru, a po jej ścięciu się, nałóż ją na 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego. Zjedz z pomidorem pokrojonym w plasterki.

II śniadania diety przeciwzapalnej

  • papryka, marchew i kalarepa maczane w paście z jogurtu, oleju lnianego i ziół;
  • koktajl z zielonej pietruszki, soku z cytryny, wody i miodu,
  • zielone smoothie.

Obiady diety przeciwzapalnej

  • udko z kurczaka pieczone z ziołami i marchewką: upiecz udko kurczaka w piekarniku lub na grillu, marchew obierz i ugotuj. Obierz mięso bez skóry, marchewkę skrop oliwą. Całość dopraw ulubionymi przyprawami.
  • kotlety rybne z kaszą gryczaną i marchewką;
  • łosoś pod warzywami.
  • komosa ryżowa z warzywami, pieczarkami i kurczakiem;
  • gulasz bez mięsa lub leczo warzywne z soczewicą.

Podwieczorki diety przeciwzapalnej

  • kisiel z malin;
  • koktajl z jarmużu, jabłka i soku pomarańczowego;
  • jogurt z owocami;
  • jabłko pieczone z cynamonem i łyżeczką miodu.

Kolacje w diecie przeciwzapalnej

  • kanapki z pieczywa razowego z twarożkiem i papryką: posmaruj kromki chleba cienko masłem, nałóż twarożek i obficie obłóż paseczkami papryki.
  • kanapki z makrelą i rzodkiewką: odsącz makrelę z oleju (kup taką w puszce), rozgnieć ją widelcem i nakładaj na kromki chleba razowego obkładając plasterkami rzodkiewki;
  • kanapki z pastą jajeczną i pomidorami;
  • surówka.

Przeciwzapalne przekąski

  • koktajl wiśniowy (garść wiśni z połową szklanki soku pomarańczowego);
  • twarożek z suszonymi ziołami;
  • jogurt naturalny z malinami;
  • banan.

Przepisy w diecie przeciwzapalnej: kotlety rybne

fot. Przepisy w diecie przeciwzapalnej: kotlety rybne/ Adobe Stock, stitchik

Jadłospis diety przeciwzapalnej na 7 dni

Ten jadłospis diety przeciwzapalnej dostarcza różnorodnych składników o właściwościach przeciwzapalnych, takich jak tłuste ryby, pełnoziarniste produkty, orzechy, warzywa i zdrowe tłuszcze, które wspomagają redukcję stanów zapalnych w organizmie.

Dzień 1. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: owsianka na mleku migdałowym z jagodami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym.
  • Przekąska: marchewki z hummusem z oliwą z oliwek i kurkumą.
  • Obiad: grillowany łosoś z kaszą bulgur i brokułami, polany oliwą z oliwek.
  • Przekąska: smoothie z jarmużu, szpinaku, soku z pomarańczy i imbiru.
  • Kolacja: sałatka z quinoa, pomidorami, awokado, ciecierzycą i nasionami dyni.

Dzień 2. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: chia pudding na mleku kokosowym z mango i granatem.
  • Przekąska: garść migdałów i zielone jabłko.
  • Obiad:  pieczone udko z kurczaka z batatami i cukinią, przyprawione tymiankiem i oregano.
  • Przekąska: jogurt naturalny z borówkami i miodem.
  • Kolacja: kanapka z razowego pieczywa z pastą z awokado, jajkiem na twardo i rukolą.

Dieta przeciwzapalna: kanapka z awokado

fot. Dieta przeciwzapalna: kanapka z awokado/ Adobe Stock, Sea Wave

Dzień 3. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: tost z pełnoziarnistego chleba z pastą z czerwonej soczewicy i awokado.
  • Przekąska: smoothie z truskawek, nasion chia i mleka roślinnego.
  • Obiad: duszony dorsz z pomidorami, papryką, cebulą i oliwą, podany z kaszą jaglaną.
  • Przekąska: jabłko pieczone z cynamonem i łyżeczką miodu.
  • Kolacja: sałatka grecka z fetą, oliwkami, ogórkiem, cebulą i oliwą z oliwek.

Dzień 4. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: koktajl ze szpinaku, banana, masła orzechowego i mleka owsianego.
  • Przekąska: orzechy nerkowca i pomarańcza.
  • Obiad: pieczona makrela z komosą ryżową, pieczarkami i szpinakiem.
  • Przekąska: marchewki z pastą z ciecierzycy, oliwy i cytryny.
  • Kolacja: zupa krem z dyni z imbirem, czosnkiem i pestkami dyni.

Dzień 5. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: tofu scramble z szpinakiem, pomidorami i szczypiorkiem, podany z pełnoziarnistym pieczywem.
  • Przekąska: jogurt naturalny z orzechami włoskimi i jagodami goji.
  • Obiad: pieczone polędwiczki z indyka z puree z kalafiora i brukselką.
  • Przekąska: smoothie z jarmużu, ananasa, nasion chia i kefiru.
  • Kolacja: sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi.

Dieta przeciwzapalna: tofu scrumble

fot. Dieta przeciwzapalna: tofu scrumble/ Adobe Stock, qwartm

Dzień 6. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: jaglanka z mlekiem migdałowym, cynamonem, jabłkiem i migdałami.
  • Przekąska: garść orzechów włoskich i gruszka.
  • Obiad: tofu pieczone z warzywami (cukinia, papryka, marchewka) i kaszą gryczaną.
  • Przekąska: świeży ananas.
  • Kolacja: sałatka z tuńczykiem, awokado, ogórkiem, pomidorem i oliwą z oliwek.

Dzień 7. diety przeciwzapalnej

  • Śniadanie: smoothie bowl z owoców leśnych, siemienia lnianego i płatków owsianych.
  • Przekąska: marchewki i seler naciowy z hummusem.
  • Obiad: duszona soczewica z warzywami (marchew, seler, pomidory) i oliwą, podana z pełnoziarnistym chlebem.
  • Przekąska: jogurt naturalny z malinami i miodem.
  • Kolacja: pieczony łosoś z grillowanymi warzywami (bakłażan, papryka, cukinia) i oliwą.

Dieta przeciwzapalna: pieczony łosoś

fot. Dieta przeciwzapalna: pieczony łosoś/ Adobe Stock, Magrig

Zasady diety przeciwzapalnej

Stosując dietę przeciwzapalną, należy regularnie dostarczać niezbędne składnik pokarmowe, które zapobiegają stanom zapalnym i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób wielu chorób przewlekłych. 

Dieta przeciwzapalna nie jest sama w sobie sposobem na odchudzanie, choć można uwzględnić odpowiednie zakresy kaloryczne, dzięki czemu może sprzyjać także uzyskaniu szczupłej sylwetki.

W celu zmniejszenia stanu zapalnego poprzez zdrową dietę opracowano IF rating, czyli współczynnik zapalności produktów spożywczych. Przy jego wyznaczeniu wzięto pod uwagę zawartość kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i składników mineralnych.

Jedzenie przeciwzapalne

Dobrą dietę przeciwzapalną charakteryzuje:

  • wysoka zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy) chroniących przed stresem oksydacyjnym;
  • bardzo duża zawartość kwasów omega 3 w diecie;
  • prawidłowy (jak najbliższy 1:1, maksymalnie 1:5) stosunek kwasów tłuszczowych przeciwzapalnych omega 3 do prozapalnych omega 6;
  • minimalna ilość kwasów tłuszczowych trans;
  • niewielki udział cukrów prostych w diecie, większość spożywanych węglowodanów pochodzi z pełnoziarnistych, bogatych w błonnik produktów spożywczych;
  • dostateczne spożycie płynów, w szczególności wody.

Posiłki w diecie przeciwzapalnej

Dieta przeciwzapalna powinna być przede wszystkim urozmaicona i zbilansowana. Bazuje na zdrowych zasadach żywieniowych. Należy każdego dnia uwzględnić:

  • 4-5 porcji zielonych warzyw, w miarę możliwości z upraw ekologicznych,
  • 3-5 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych i suchych nasion roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, groszek, bób, soja),
  • picie 6-8 szklanek wody mineralnej,
  • 3-4 porcje owoców (zwłaszcza fioletowych) bogatych w przeciwzapalne polifenole i flawonoidy, z ograniczeniem bananów, mango, gruszek, winogron i czereśni ze względu na zawartość cukru – fruktozy, która nasila procesy zapalne,
  • 4-7 porcji orzechów, olei i innych źródeł zdrowego tłuszczu, zwłaszcza orzechy włoskie, olej rzepakowy, sojowy, lniany, z wiesiołka, oliwa z oliwek, oliwki i awokado. Należy unikać tłuszczy rafinowanych,
  • 2-6 porcji produktów białkowych na tydzień, takich jak tłuste ryby morskie, mięso drobiowe, wołowina i jaja oraz nabiał z dobrych źródeł upraw ekologicznych,
  • przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, tymianek, oregano, cynamon, rozmaryn,
  • w miarę potrzeby suplementy multiwitaminowe (witamina C, E, D3, A, koenzym Q10 oraz selen),
  • zdrowe zamienniki cukru (np. stewię, ksylitol),
  • 2-4 filiżanek herbaty (zielona, biała, ziołowa, czerwona).

Stosując dietę przeciwzapalną, należy unikać alkoholu, ewentualnie rzadko sięgać po czerwone wino bogate w polifenole. Należy też znacznie ograniczyć słodzone napoje gazowane i słodycze.

Dla kogo dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna będzie dobrą dietą praktycznie dla każdego. To zdrowy, dobry sposób na zapobieganie wielu chorobom. Szczególnie jednak stosowanie diety przeciwzapalnej polecane jest osobom cierpiącym na:

  • zapalenie tarczycy Hashimoto;
  • Reumatoidalne Zapalenie Stawów;
  • Endometriozę;
  • inne choroby autoimmunologiczne;
  • Egzemę;
  • Łuszczycę;
  • otyłość;
  • Zespół Metaboliczny.

Dieta przeciwzapalna a Hashimoto

Przy chorobie Hashimoto należy stosować się do ogólnych zasad diety przeciwzapalnej, czyli wszystko, co zostało napisane wyżej, powinno obowiązywać.

Dodatkowo dobrze jest ograniczyć w diecie ilość warzyw zawierających goitrogeny, czyli tzw. substancje wolotwórcze. Do takich warzyw należą kapustne:

  • kapusta,
  • brokuł,
  • brukselka,
  • rzepa,
  • soja (napoje sojowe, tofu, tempeh także),
  • kalafior,
  • szpinak,
  • chrzan,
  • jarmuż.

Z tego samego powodu nie należy także jadać w dużej ilości:

  • cebuli,
  • czosnku,
  • orzechów ziemnych,
  • suchych nasion roślin strączkowych.

Goitrogeny zmniejszają wchłanianie jodu przez tarczycę, co zaburza jej funkcję i sprzyja powstawaniu wola.

Wyżej wymienione pokarmy są jednak cennym źródłem substancji odżywczych, dlatego nie trzeba ich eliminować całkowicie – można je jadać w niedużych ilościach 3-4 razy tygodniowo. Warzywa kapustne po ugotowaniu zawierają mniej goitrogenów, dlatego w takiej postaci będą korzystniejsze dla zdrowia.

Dieta przeciwzapalna a endometrioza

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie jest tylko jednym z elementów leczenia, które należy wprowadzić po otrzymaniu diagnozy. Powinna działać w 3 obszarach:

  • przeciwzapalnie,
  • obniżająco na poziom estrogenów,
  • detoksykująco.

Zasady diety przeciwzapalnej już znasz. Tutaj zajmiemy się pozostałymi dwoma obszarami, czyli modyfikowaniem jadłospisu tak, aby działał też w 2 ostatnich aspektach.

Działanie obniżające poziom estrogenów lub stymulujące detoksykację organizmu mają następujące produkty (zwiększaj ich ilość w diecie):

  • cytrusy,
  • warzywa kapustne (tak, to te, których trzeba unikać przy Hashimoto),
  • jaja,
  • kwasy omega-3,
  • siemię lniane,
  • zioła: anyż, kurkuma, koper włoski, arcydzięgiel chiński, biała piwonia, ostropest plamisty, karczoch zwyczajny, kurkumina, cynamon.

Warto natomiast ograniczać ilość wypijanej kawy, gdyż nie można wykluczyć, że może w jakiś sposób przyczyniać się do endometriozy (wyniki badań są sprzeczne).

Dla kogo dieta przeciwzapalna

fot. Dla kogo dieta przeciwzapalna/ Adobe Stock, lordn

Dieta przeciwzapalna - czego unikać?

W diecie mającej na celu ograniczanie stanów zapalnych trzeba unikać tzw. produktów prozapalnych. Do produktów najbardziej prozapalnych według IF rating (Inflamation Factor ranking, czyli ranking czynników zapalnych) w kolejności malejącej, zalicza się:

  • utwardzony olej kokosowy,
  • utwardzony olej palmowy,
  • olej z pestek winogron,
  • olej słonecznikowy,
  • skrobię kukurydzianą,
  • mąkę ryżową,
  • suszone śliwki,
  • mąkę pszenną,
  • cukier,
  • czekoladę,
  • żurawinę kandyzowaną,
  • mięso,
  • żyto,
  • ziemniaki pieczone,
  • masło,
  • kardamon,
  • jaja,
  • biały ryż,
  • mleko.

Im wyżej dany produkt znajduje się na tej liście, tym silniej prowokuje stany zapalne i tym bardziej należy go unikać.

Za procesy zapalne odpowiadają w nich przede wszystkim:

  • cukier,
  • gluten,
  • kazeina,
  • kwasy omega 6 (jeżeli występuje zaburzony stosunek między kwasami omega 6 i omega 3),
  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwasy tłuszczowe trans,
  • związki powstające w żywności podczas smażenia i przetwarzania. 

Dieta przeciwzapalna - co jeść?

Do produktów o najwyższym potencjale przeciwzapalnym według IF rating, zalicza się (w kolejności malejącej):

  • imbir,
  • kurkumę,
  • czosnek,
  • ostrą paprykę,
  • makrelę,
  • olej lniany,
  • łososia,
  • owoce aceroli,
  • olej rzepakowy,
  • oliwę z oliwek,
  • natkę pietruszki,
  • siemię lniane,
  • tymianek,
  • szczypiorek,
  • marchewkę,
  • bazylię.

Im wyżej produkt znajduje się na tej liście, tym częściej warto po niego sięgać.

Do neutralnych produktów zalicza się: sól, kawę oraz napary ziołowe.

Ochronne działanie wykazują witaminy antyoksydacyjne A, E i C, chlorofil zawarty w zielonych warzywach, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz szereg związków zawartych w przyprawach.

 

Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 29.07.2015 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.

Czytaj także:
Dieta dr Budwig - zasady, jadłospis, przepis na pastę dr Budwig
Otyłość brzuszna - dieta na otyłość brzuszną
Dieta rozdzielna - jakie efekty pozwala osiągnąć?
 

Redakcja poleca

REKLAMA