POLECAMY

Pilaw z kalafiora z serem i warzywami - przepis

Pyszna zapiekanka z kalafiora w sosie beszamelowym

Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 520 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • kalafior
  • 2 torebki ryżu (po 10 dag)
  • marchew
  • cebula
  • kawałek selera
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Torebki z ryżem gotuj 15 minut w osolonym wrzątku, osącz.
  2. Kalafior oczyść, podziel na różyczki, gotuj 10 min w osolonym wrzątku, osącz, rozgnieć. Warzywa oczyść. Cebulę posiekaj, marchew pokrój na plasterki, seler w kostkę. W żaroodpornym garnku podsmaż na oleju cebulę, marchew i seler. Dodaj kalafior, ryż i pestki, roztarty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przesmaż masło z mąką, powoli wlej mleko, energicznie mieszając. Gotuj beszamel kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką i wlej do kalafiora. Wsyp ser, wymieszaj. Przykryj garnek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekaj 45 min.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 miesięcy temu
Robiłam kilka razy. Super przepis na bezmięsny obiad :)