Cydr

Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom cydr doskonale orzeźwia w upalne dni.

Cydr

Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom doskonale orzeźwia w upalne dni.

Cydr jest to przefermentowany sok z jabłek, powstający metodą zbliżoną do produkcji piwa (tzw. górna fermentacja). Zawartość alkoholu waha się w nim os 2 do 6%. Należy pamiętać, iż sok użyty do produkcji cydru nie jest dosładzany, jak to ma miejsce w przypadku win jabłkowych.

Do produkcji cydru stosuje się trzy odmiany jabłek: słodkie – które nadają cydrowi moc alkoholu, gorzkie – nadają strukturę i charakter, oraz kwaśne – nutę orzeźwienia.

Napój ten charakteryzuje się kwaskowym, orzeźwiającym smakiem i doskonale gasi pragnienie. Cydry dzieli się na musujące, zwykłe i gazowane. Dostępny jest w butelkach przypominających piwo i jest bardzo popularny zwłaszcza w Północnej Francji, ale także w Wielkiej Brytanii i Belgii. Oprócz calvadosu stosuje się go także do produkcji applejacka, uzyskiwanego w procesie frakcjonowanego wymrażania (tzw. jacking).

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić drink Cidre Coctail?

Kuchnia Gotujmy: sałatka owocowa z kardamonem
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/rok temu
Zasmakowałam się w cydrze z lubelszczyzny. Znacznie lżejsze od wina i smaczniejsze niż piwo, idealna alternatywa. O tej porze polecam wypróbować jako grzaniec.
/3 lata temu
Osobiście nie mam czasu aby samodzielnie robić cydr, który żona uwielbia. Odkąd robie jej drinka z polskim Cydrem Lubelskim, kostkami lodu miętą i cytryną dużo fochów omija mnie bokiem ;)
/5 lat temu
Cydr jest bardzo dobry samodzielnie robiony
POKAŻ KOMENTARZE (1)