Cydr

Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom cydr doskonale orzeźwia w upalne dni.

fot. Nieznane

Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom doskonale orzeźwia w upalne dni.

Cydr jest to przefermentowany sok z jabłek, powstający metodą zbliżoną do produkcji piwa (tzw. górna fermentacja). Zawartość alkoholu waha się w nim os 2 do 6%. Należy pamiętać, iż sok użyty do produkcji cydru nie jest dosładzany, jak to ma miejsce w przypadku win jabłkowych.

Do produkcji cydru stosuje się trzy odmiany jabłek: słodkie – które nadają cydrowi moc alkoholu, gorzkie – nadają strukturę i charakter, oraz kwaśne – nutę orzeźwienia.

Napój ten charakteryzuje się kwaskowym, orzeźwiającym smakiem i doskonale gasi pragnienie. Cydry dzieli się na musujące, zwykłe i gazowane. Dostępny jest w butelkach przypominających piwo i jest bardzo popularny zwłaszcza w Północnej Francji, ale także w Wielkiej Brytanii i Belgii. Oprócz calvadosu stosuje się go także do produkcji applejacka, uzyskiwanego w procesie frakcjonowanego wymrażania (tzw. jacking).

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić drink Cidre Coctail?

SKOMENTUJ (4)
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (4)
~Mirka/8 miesięcy temu
Zasmakowałam się w cydrze z lubelszczyzny. Znacznie lżejsze od wina i smaczniejsze niż piwo, idealna alternatywa. O tej porze polecam wypróbować jako grzaniec.
~Arek/2 lata temu
Osobiście nie mam czasu aby samodzielnie robić cydr, który żona uwielbia. Odkąd robie jej drinka z polskim Cydrem Lubelskim, kostkami lodu miętą i cytryną dużo fochów omija mnie bokiem ;)
Jacentyy/4 lata temu
Cydr jest bardzo dobry samodzielnie robiony
POKAŻ KOMENTARZE (4)