Konfitura z żurawiny

Idealne do zrobienia późną jesienią!

Konfitura z żurawiny - do ciast i mięs
fot. Fotolia

Składniki na konfiturę z żurawiny:

  • 50 dag żurawin
  • 1 kg jabłek
  • 30 dag cukru

Sposób przygotowania konfitury:

  1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki lub utrzeć na tarce o dużych oczkach, żurawiny przełożyć do rondla, wsypać cukier i zagotować.
  2. Do gorącej masy dodać całe żurawiny oraz jabłka i gotować na małym ogniu, aż dżem stanie się szklisty.
  3. Przełożyć do twistów, pasteryzować 20 minut w temperaturze 95ºC.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na przetwory z żurawiny:

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 2,67 / 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: