Konfitura z żurawiny

Idealne do zrobienia późną jesienią!

Konfitura z żurawiny - do ciast i mięs
fot. Fotolia

Składniki na konfiturę z żurawiny:

  • 50 dag żurawin
  • 1 kg jabłek
  • 30 dag cukru

Sposób przygotowania konfitury:

  1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki lub utrzeć na tarce o dużych oczkach, żurawiny przełożyć do rondla, wsypać cukier i zagotować.
  2. Do gorącej masy dodać całe żurawiny oraz jabłka i gotować na małym ogniu, aż dżem stanie się szklisty.
  3. Przełożyć do twistów, pasteryzować 20 minut w temperaturze 95ºC.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na przetwory z żurawiny:

Publikacja:
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2012.08.22 15:44
tak chaotycznie napisane, że nie wiem w sumie jak to zrobić. nie było napisane ile dodać wody, a napisano "zagotować" no i wyszedł mi kompot zamiast dżemu
Raport specjalny