Żywność najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach

Jak zrobić domowy keczup?

Keczup. Nie wyobrażamy sobie bez niego pizzy, zapiekanek, parówek, niektórzy również frytek, a znam takich, co bez keczupu nie zjedzą śniadania. Może więc czas na eksperyment z keczupem własnej roboty? A nuż się nam spodoba!
/ 12.11.2010 10:49
Żywność najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach

Potrzebne będzie:

  • litr przecieru pomidorowego (może być taki z kartonika lub sok pomidorowy),
  • 20 dkg cebuli ,
  • 20 dkg selera,
  • 20 dkg marchwi,
  • główka czosnku,
  • przyprawy: kilkanaście goździków, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kilka gałązek świeżego estragonu (suszony w ostateczności), sól, cukier,

Polecamy: Domowy sos tysiąca wysp.

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, myjemy i ucieramy na tarce z dużymi otworami (bądź posiłkujemy się robotem kuchennym).
  • Następnie warzywo lekko podduszamy z dodatkiem połowy szklanki oliwy.
  • Pozostałe warzywa myjemy, ucieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do duszącej się na patelni cebuli, solimy.
  • Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, po czym dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy korzenne.
  • Gotujemy kilka minut.
  • Przyprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem.
  • Jeśli nie chcemy grudek w keczupie, całość dodatkowo przecieramy przez drobne sito.
  • Przetwór raz jeszcze podgrzewamy i gorący wkładamy do wyprażonych, suchych słoików.
  • Zamykamy je i pasteryzujemy w temp. 85 stopni Celsjusza przez 15 minut. 

Zobacz również : Jak przygotować masło ziołowe?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/19.08.2014 01:17
Dzis to wszystkie keczupy z koncentratów robią
/05.11.2013 16:27
http://www.hellozdrowie.pl/jedzenie/domowy-ketchup - tutaj (na hellozdrowie ) ciekawe przepisy na ketchup
/11.02.2013 14:36
Nie dość, że pyszny to jeszcze zawiera tak cenny dla zdrowie likopen.
POKAŻ KOMENTARZE (1)