POLECAMY

Jak sklarować masło?

Klarowanie to proces, który ma na celu oczyścić masło z białka oraz innych substancji, dzięki czemu otrzymujemy tłuszcz, który za sprawą swoich właściwości świetnie sprawdza się w kuchni. Zobacz, jak sklarować masło - będzie doskonałe do smażenia, gotowania, czy pieczenia ciast.

jak sklarować masło

Fot. Fotolia

Jakie są atuty sklarowanego masła? Przede wszystkim smak, który jest delikatnie orzechowy i subtelny. Dodatkowo nie przypala się i posiada długi okres przechowywania, nawet do kilku tygodni. W jaki sposób otrzymać sklarowane masło podajemy poniżej.

Polecamy także: Masło czy margaryna?

Jak sklarować masło - przepis

Składniki:

  • 200 g masła (1 kostka) 

Z takiej kostki uzyskamy ok. 180ml masła klarowanego.

Wykonanie:

  1. Masło wkładamy do rondla, najlepiej z grubym dnem, podgrzewamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się
  2. Po rozpuszczeniu masła zmniejszamy ogień i z powierzchni zbieramy zawiesistą szumowinę
  3. Przelewamy oczyszczone masło do drugiego naczynia, uważając przy tym, aby resztki szumowin zostały w rondelku, i pozostawiamy do ostygnięcia
  4. Po ostygnięciu możemy je schłodzić w lodówce

Sklarowane masło możemy przechowywać w naczyniu, a także w  postaci bloków zapakowanych w pergamin.

Pozostałą piankę możemy wykorzystać w postaci dodatku do ciast, zwłaszcza ucieranych.

Zobacz także: Domowe masło - tajemnica sukcesu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)