POLECAMY

Zwijki cielęce

Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.

Składniki

  • 50 dag cielęciny bez kości,
  • 2 dag mąki,
  • tłuszcz,
  • 150 ml śmietany,
  • 5 dg bułki czerstwej,
  • 8 dg cebuli,
  • łyżka tartej bułki,
  • 2 dg rodzynek,
  • zielenina,
  • żółtko,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć.

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.

Następnie nałożyć na płaty mięsa, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia wlać śmietanę.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)