Zapiekanka z pomidorami

Przygotowanie tego pożywnego dania zajmie Ci tylko pół godziny.
/ 25.07.2005 14:22
30 min, 6 porcji
1 porcja 310 kalorii

Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 4 jajka
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 pomidory
- dymka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 dag startego parmezanu
- 1 łyżka oleju

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać, pokroić na plasterki, jajka ugotować na twardo,
ostudzić, zdjąć skorupki.

Jajka i dokładnie umyte pomidory pokroić na plasterki, paprykę umyć, pokroić na paski, dymkę oczyścić, opłukać,
drobno posiekać.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć plastry ziemniaków, przełożyć pomidorami i papryką, oprószyć solą i pieprzem, położyć plastry jajek.

Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, wlać mleko, podgrzewać, aż sos będzie gładki, zalać potrawę, posypać serem, zapiekać 30 min w 180°C, posypać dymką.

Przydatny przedmiot
Pędzelek kuchenny

Szybko i równomiernie natłuścisz nim żaroodporne naczynie czy formę na ciasto. Możesz też użyć pędzelka do smarowania ciasta, np. roztrzepanym jajkiem, lukrem lub polewą.
Cena - pędzelek z włosia - ok. 16 zł, z tworzywa sztucznego - ok. 3 zł.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)