Zapiekane warzywa pod serową kołderką

Warzywa będą też doskonale smakowały zapieczone w sosie beszamelowym doprawionym gałką muszkatołową i posypane dowolnym startym żółtym serem
/ 30.05.2011 13:46

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 20–25 min
Porcja: 380 kcal

Przepis na 4 porcje:
- pęczek marchewki
- pęczek młodej pietruszki
- kalarepka
- 1/2 kalafiora
- pęczek cebulki dymki
- 10 dag masła
- 20 dag sera białego półtłustego
- 5 dag rokpola
- 5 dag fety
- 2 łyżki parmezanu
-  łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 posiekanego pęczka natki
- 1/2 posiekanego pęczka bazylii
- 6 łyżek pestek dyni
- sól
- pieprz
- masło do formy

Sposób wykonania:
1. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grube plastry. Kalarepkę obierz i pokrój w półplasterki. Kalafior podziel na różyczki. Dymkę drobno pokrój.

2. Na maśle, cały czas mieszając, duś warzywa 7–9 min, oprósz lekko solą i mielonym pieprzem. Przełóż do foremki wysmarowanej masłem.

3. Wszystkie sery ugnieć dokładnie widelcem, dodaj posiekane zioła, mąkę oraz sporą szczyptę pieprzu. Rozłóż na warzywach, posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz 20–25 min, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)