Wołowina w jarzynach

Mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, ...
/ 27.11.2007 12:47

 

Składniki
200g wołowiny,
kilka kropli oleju sezamowego,
kawałek korzenia imbiru,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
4 dymki,
350g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej,
2 łyżeczki sosu rybnego,
200ml bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
świeża lub suszona bazylia.

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażana, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.