Wiosenny przeplataniec

Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 15 minut z dodatkiem tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę zaprawioną mąką i dopraw potrawkę solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj zamrożone pieczarki i podduś do odparowania wody.
/ 31.03.2008 21:56

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 opakowanie mrożonych pieczarek

  • 1 opakowanie makaronu kolanka, penne lub świderki
  • 2 piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 15 minut z dodatkiem tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę zaprawioną mąką i dopraw potrawkę solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj zamrożone pieczarki  i podduś do odparowania wody. Dodaj podsmażone pieczarki do śmietanowej potrawki. Zamrożone brokuły  wrzuć do gotującej się, osolonej wody, zagotuj i odcedź. Podgotuj makaron przez około 3 minuty. W żaroodpornym naczyniu lub blasze do pieczenia ułóż makaron, na nim brokuły i potrawkę. Całość posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Gotowe danie udekoruj śmietaną i natką pietruszki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)