Wieprzowe curry

Z kardamonem, chili i imbirem
/ 12.05.2011 11:35

Przygotowanie 25 min
Duszenie 45 min
Porcja 560 kcal
Koszt porcji 3,70 zł

Przepis na 4 porcje:
- 1 kg wieprzowiny pokrojonej w dużą kostkę
- posiekana duża cebula
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 3 pokrojone zielone papryczki chili
- 2-cm kawałek imbiru
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 5 łyżek oleju

Sposób wykonania:
1. W blenderze zmiksuj cebulę, zieloną papryczkę chili, imbir, czosnek.

2. W dużym garnku rozgrzej olej, wlej przygotowaną pastę, włóż goździki oraz pozostałe przyprawy. Smaż kilka minut. Następnie dodaj kawałki mięsa, zagotuj, wlej szklankę wody i duś na wolnym ogniu około 45 min, aż mięso zmięknie, a sos zrobi się gęsty.

Kulinarne inspiracje - forum >>