Tradycyjna karkówka z grilla - przepis

Jeżeli wolisz ostrzejszy smak, do marynaty dodaj chili albo kilka kropli tabasco...
/ 04.12.2018 10:07

Przygotowanie: 45 min

Składniki dla 4 osób:

Na marynatę: 

  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
  • 1 czerwona cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz


Sposób wykonania:

  1. Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
  2. Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
  3. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10–15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze mniej więcej 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
  4. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/21.08.2016 23:51
super przepis, na pewno spróbuje! w sumie koncowka juz sezonu, pogrillowalo sie troche, ale na pewno sprobujemy jeszcze taka karkóweczke zrobić. jak mięso dobre to grill od razu bardziej przyjemny, my kupujemy zwykle w kiszeczce, bo to solidny sklep miesny i raczej wiem ze moge byc pewna