Szaszłyki drobiowo-warzywne

Doskonałe jako przekąska do piwa.
/ 16.03.2006 16:57
 
20 min, 6 porcji
Porcja 160 kcal

Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 strąk zielonej papryki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- pół szklanki piwa
- bazylia

Mięso z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki,
skropić piwem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut, by nabrało aromatu, bakłażan i pomidory umyć, pokroić na dość grube plastry,
paprykę umyć, pokroić w dużą kostkę, oddzielić nasionka,
na drewniane szpadki lub szpilki do szaszłyków nadziewać na przemian przygotowane kawałki mięsa i warzyw,
szaszłyki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec około 20 minut,
po upieczeniu szaszłyki oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/25.10.2006 17:32
proponuje "gosposi"w ogole przestac jesc,na pewno nie utyje!
/10.10.2006 07:37
od kaszy kus-kus sie tyje :-((
/03.10.2006 14:30
ja najczęściej wykorzystuje zamiast bakłażana pokrojoną w kostkę cukinię a szaszłyki posypuje tymiankiem i przyrządzam w Thermomixie na parze, podaję z kaszą kuskus - poprostu pycha !