POLECAMY

Szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami z orzeszkami pini i migdałami

Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszaj, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran nitki.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki

    Szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami z orzeszkami pini i migdałami

  • 2 jaja
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 2-3 jabłka
  • 75 g orzeszków pini
  • 30 g migdałów płatki
  • 100 ml likieru pomarańczowego
  • 100 g masła
  • 1/2 opakowania Szafranu nitki Kamis Specialite
  • 1/4 opakowania Cynamonu kora Kamis Specialite

Sposób przygotowania

Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszaj, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran nitki. Z otrzymanego ciasta smaż cienkie naleśniki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie cząstki podsmaż na maśle dodaj łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnij przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztop na patelni, dodaj resztę cukru lekko karmelizuj, następnie wlej likier pomarańczowy i podgrzewaj do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polej przygotowanym sosem i posyp prażonymi migdałami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Wyglądają pysznie :)