Spaghetti z pulpecikami i pomidorami

Najpopularniejsza forma podania spaghetti to Bolognese, przyrządzane z kilku rodzajów mięs, czerwonego wina i pomidorów, lub spaghetti carbonara – z boczku, sera owczego, parmezanu i oliwy. Dziś polecamy przepis na spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry.
/ 21.10.2013 08:53

Spaghetti

  • 400 g spaghetti
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mielone zmieszać z jajkiem, bułką tartą, szalotką i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować pulpety wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i smażyć je na oliwie do czasu, aż będą zarumienione ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotować pomidory krojone z bazylią, doprawić je solą i pieprzem oraz dodać nieco oliwy z oliwek. Gotować tak długo, aż powstanie zredukowany, gęsty sos. Na koniec dodać połówki pomidorków cherry  gotować jeszcze przez 5 minut. W tym czasie można ugotować makaron spaghetti tak, by był on nieco twardawy (tzw. al dente). Pomidorki odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Makaron nałożyć na talerze, na nim ułożyć pulpeciki oraz listki bazylii.

Zobacz także: Jak zrobić idealne spaghetti alla norma?

Źródło: Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)