POLECAMY

Smażona wątroba w sosie Béarnaise

Mąkę mieszamy z solą i pieprzem na talerzu. Plastry mięsa obtaczamy w mące i odkładamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szybko obsmażamy wątróbkę z obu stron – w środku mięso powinno być różowe.

Składniki

  • 75 g mąki,
  • 350 g wątroby pokrojonej na 1-centymetrowe plastry,
  • 2 łyżki masła,

  • sól i pieprz do smaku
sos:
  • 2 łyżki wermutu,
  • 2 łyżki białego octu,
  • 2 łyżki siekanego estragonu,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 średnia cebulka,
  • 2 żółtka,
  • 75 g masła,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z solą i pieprzem na talerzu. Plastry mięsa obtaczamy w mące i odkładamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szybko obsmażamy wątróbkę z obu stron – w środku mięso powinno być różowe.

Podajemy z  sosem. Wermut, ocet, 1 łyżkę estragonu, 1 łyżkę pietruszki, posiekaną cebulkę z solą i pieprzem zagotowujemy. Redukujemy ogień i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Przecedzamy do miseczki odciskając dokładnie cały płyn. Po ostygnięciu łączymy z żółtkami i miskę wstawiamy nad garnek z gotującą się wodą. Mieszamy trzepaczką, aż zacznie gęstnieć pilnując, aby żółtka się nie zagotowały. Po kawałku dodajemy masło i mieszamy aż do gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy soli i pieprzu oraz pozostałe zioła. Podajemy na gorąco.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/9 lat temu
Wątroba to jeden z ważniejszych narządów naszego organizmu. Spożywanie oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów powoduje stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby. Również zanieczyszczenia chemiczne (m.in. opary farb olejowych i akrylowych), metale ciężkie, wirusy, bakterie chorobotwórcze oraz powszechnie stosowane konserwanty nie są przychylne wątrobie. Z tego powodu coraz więcej ludzi cierpi z powodu problemów z wątrobą, a niektórzy oczekują na przeszczep tego organu. Profilaktyka suplementacyjna powoduje sprawną pracę wątroby. Polecam suplementy Finclub: fin Avis oraz fin Cardumis.
/9 lat temu
dobre