Schab z pieczarkami

Schab przygotować najlepiej 1 dzień wcześniej, czyli opłukać, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypać solą, chili, ziołami prowansalskimi i papryką. Tak przygotowany schab schować do lodówki, żeby przeszedł przyprawami.
/ 12.06.2007 15:33

Składniki

  • ok. 1 kg porcji schabu

  • sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • chili (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 20 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania

Schab przygotować najlepiej 1 dzień wcześniej, czyli opłukać, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypać solą, chili, ziołami prowansalskimi i papryką. Tak przygotowany schab schować do lodówki, żeby przeszedł przyprawami.

Na drugi dzień położyć go na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Obpiec przez 10-15 minut, a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem przez ok.1 godzinę.

Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać następnie pokrojone w kostkę pieczarki i dusić. Gdy mięso będzie już miękkie należy je pokroić na porcje i jeszcze przez ok. 10 minut dusić je razem z usmażonymi pieczarkami.